logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Kangoo II 2009 – brak sterowania z kierownicy po montażu radia CarPlay CANBUS RP-RN-101

szkodnik54321 28 Lip 2025 18:33 819 14
REKLAMA
  • #1 21619588
    szkodnik54321
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Posiadam auto Renault Kangoo 2 z 2009 roku. W celu ulepszenia zakupiłem na Aliexpress radio tzw. CarPlay z modułem CANbus RP-RN-101. Mój problem polega na tym, iż ów moduł nie współpracuje z autem. Brak jest regulacji z kierownicy. Dodam, że radio jest podłączone na dostarczonej wiązce przewodów.
    Załączniki:
    • Renault Kangoo II 2009 – brak sterowania z kierownicy po montażu radia CarPlay CANBUS RP-RN-101 IMG_20250726_174151_1.jpg (5.22 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Renault Kangoo II 2009 – brak sterowania z kierownicy po montażu radia CarPlay CANBUS RP-RN-101 IMG_20250726_140141_1.jpg (4.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21619748
    borba
    Poziom 16  
    Ocena: 32
    Próbowałeś kontaktować się ze sprzedawcą na Aliexpress? I czy była jakaś odpowiedź?
    To, że sprzedawca napisał w ofercie, że radio pasuje do danego modelu auta nie oznacza, że faktycznie tak jest.
    Pierwsze, co przychodzi na myśl, to sprawdzenie, czy wszystkie połączenia w kostce/przejściówce z radia odpowiadają podłączeniu kostki samochodowej.
    Bo wcale nierzadko zdarzają się pomylone przewody, albo wręcz ucięte/niezamontowane (częste sygnały z 4pda.com, rzadziej na xdaforums.com)
    Druga sprawa, to podłączenie przewodów Key1 i Key2, bo one co do zasady, przejmują sygnały sterowania z kierownicy do radia i z powrotem.
    Przynajmniej tak było w moich dwóch, dotychczasowych radiach: jednym tanim chińczyku i drugim, znacznie droższym, który wreszcie zadziałał tak, jak powinien.
  • REKLAMA
  • #3 21619756
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5151
    Do prawidłowej pracy modułu CAN potrzebny jest oryginalny wyświetlacz radia (lub moduł BIC jeśli w aucie była fabryczna nawigacja) bo te elementy sterują radiem przy pomocy sieci CAN multimedia. Pilot pod kierownicą to tylko kilka przycisków zwierających parę odpowiednich kabli
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #4 21622542
    szkodnik54321
    Poziom 9  
    >>21619756 Nie było fabrycznej nawigacji. Zwykły zegarek z wyświetlaczem RDS schowany w konsoli.
  • #5 21622552
    milejow

Poziom 43  
    Przeczytaj mój post jeszcze raz, tym razem uważnie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #6 21622562
    szkodnik54321
    Poziom 9  
    >>21619748 W sobotę rozmontuję wszystko i sprawdzę poprawność połączenia. Dodam, że przedłużałem wiązkę, ponieważ była za krótka. Zrobiłem to sam, ponieważ kolejny miesiąc byłbym bez radia. Może ja popełniłem błąd. W menu serwisowym były wpisywane różne modele Kangoo, Scenic itp., lecz nie zadziałało. Podłączenie oryginalnego zegara również nic nie dało, jak zasugerował kolega milejow. Nie mogę znaleźć pinoutu modułu RP5-RN-101 w celu porównania wyprowadzeń.
  • REKLAMA
  • #7 21622566
    borba
    Poziom 16  
    Zapytam o najprostszą rzecz: wybrałeś na ekranie radia, w ustawieniach, dekoder CAN do swojego modelu? Albo wszystkie po kolei, jeżeli nie ma Twojego Renault Kangoo?
    Kolejna sprawa: czy dostałeś odpowiedni dla Renault dekoder CAN?
    No i te kabelki...w moim pierwszym chińczyku majster, który go montował stwierdził, że wszystkie były lustrzanie wpięte. Więc samo przekładanie trochę czasu mu zajęło.
  • #8 21622636
    milejow

Poziom 43  
    Bez oryginalnego wyświetlacza żaden moduł Can nie zadziała bo to wyświetlacz tworzy sieć can multimedia która steruje radiem
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #9 21622657
    borba
    Poziom 16  
    >>21622636 Jak radio ma z modułem CAN, to w tym radiu opcji ustawienia CAN nie będzie?
  • #10 21623455
    szkodnik54321
    Poziom 9  
    >>21622566 Wchodziłem w opcje serwisowe radia i wpisałem swój model auta, lecz to nie zadziałało. Próbowałem również z innymi modelami Kangoo i również nie zadziałało. Wpisywałem różne modele Scenic i Dacia z tych roczników. Czy dedykowany moduł CAN-bus jest odpowiedni do mojego auta? Nie potrafię odpowiedzieć. Nigdzie nie ma informacji, kto montował takie cudo. Samo przedłużenie instalacji zajęło mi wiele czasu, to nie ukrywam. Tak jak napisałem wcześniej, w sobotę, czyli jutro, rozmontuję całość i sprawdzę poprawność połączenia wiązki. Może ktoś posiada rozpiskę modułu CAN-bus RP5-RN-101? Ewentualnie konkretną współpracę tego modułu. Ułatwiłoby to weryfikację.
  • #12 21624392
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 1003
    A czy Twoje radio poza modułem can ma jeszcze zaciski KEY1 i KEY1 jak wspominał kolega "borba"
    Zwykle jak nie rusza poprzez CAN to można podpiąć sterowanie poprzez te zaciski KEY1 i KEY1 i zrobić przyuczenie i działa.
  • #13 21624394
    borba
    Poziom 16  
    Dokładnie tak jak pisze "saly". W moim radio (Teyes CC3 2K) dopóki nie zostały podpięte oba przewody oznaczone Key1 i Key2, to przyciski kierownicy, służące w oryginalnym radio do sterowania telefonem, w ogóle nie funkcjonowały.
  • #15 21788444
    borba
    Poziom 16  
    >>21788417 To, niestety, pytanie do gościa, który mi w Szczecinie dwukrotnie oryginalne radio Hondy wymieniał - najpierw na chińczyka z ebaya (niech je...), a potem właśnie na CC3. I zgodnie z diagramem, podłączył oba do kierownicy (ale jak - nie wiem, nie uczestniczyłem). Działają, nieco inaczej niż oryginalne przyciski do radia hondowskiego (czego się spodziewałem), ale realizują trzy podstawowe funkcje - połącz/przerwij/wezwij asystenta (niezbyt dobrego).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W Renault Kangoo II z 2009 roku po montażu radia CarPlay z modułem CANbus RP-RN-101 pojawił się problem braku sterowania z kierownicy. Moduł CANbus nie współpracuje poprawnie z autem, mimo podłączenia na dostarczonej wiązce przewodów, którą autor częściowo przedłużał samodzielnie. W dyskusji zwrócono uwagę na konieczność sprawdzenia poprawności połączeń w kostce i przejściówce, zwłaszcza przewodów Key1 i Key2, które odpowiadają za przesył sygnałów sterowania z kierownicy do radia. Podkreślono, że bez oryginalnego wyświetlacza radia lub modułu BIC (w przypadku fabrycznej nawigacji) moduł CAN nie będzie działał, ponieważ to wyświetlacz tworzy sieć CAN multimedia sterującą radiem. Autor próbował różnych ustawień w menu serwisowym radia, wpisując różne modele Kangoo, Scenic i Dacia, bez efektu. Brak jest dostępnej dokumentacji pinoutu modułu RP5-RN-101, co utrudnia weryfikację poprawności połączeń. Wskazano również, że w niektórych przypadkach sterowanie z kierownicy można obejść, podłączając przewody Key1 i Key2 i wykonując przyuczenie. Dyskusja zawierała link do zewnętrznej rozpiski sygnałów CANbus, która może pomóc w diagnozie. Ostatecznie problem może wynikać z niekompatybilności modułu CANbus z modelem auta lub błędów w instalacji przewodów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA