Witam. Kolega przywiózł mi stary odbiornik lampowy z Finlandii i prosił mnie, abym go uwspółcześnił, tzn. aby miał możliwość odbioru FM, Bluetooth i wejście liniowe przy zachowaniu oryginalnej obudowy i gałek sterujących. Nie wiem, co to jest dokładnie za model. Wiem tylko, że jest napisane na nim Viking i najprawdopodobniej wyprodukowała go firma Oy Helvar Helsinki. Nie mam też do niego żadnego schematu, ale nie w tym problem. Radio oryginalnie odbiera tylko zakresy AM, co w dzisiejszych czasach jest praktycznie bezużyteczne. Zamierzam pozbyć się całego toru AM, zostawiając jedynie lampowy wzmacniacz m.cz. i głośnik oraz oryginalne pokrętła, przełączniki i skalę, no i oczywiście magiczne oko, w które ów odbiornik jest wyposażony. W miejsce usuniętego toru AM mam zamiar wstawić odbiornik FM, moduł Bluetooth oraz gniazda RCA i tu jest problem, bo nie wiem, co wybrać. Nie chcę nad tym radiem siedzieć nie wiadomo ile i konstruować wszystko od podstaw, wolałbym wsadzić gotowe moduły, ale też aby nie było to byle co, typu: kupić chiński głośnik Bluetooth, przełożyć płytkę i podpiąć pod wzmacniacz. Po usunięciu lamp z toru AM zostanie spory zapas mocy w uzwojeniu żarzenia lamp w transformatorze sieciowym. Po wyprostowaniu i odfiltrowaniu tego napięcia i po zastosowaniu stabilizatora można uzyskać 5 V do zasilania toru FM i Bluetooth. Nie umiem jednak znaleźć przyzwoitego odbiornika FM zasilanego napięciem 5 V z głowicą przestrajaną napięciem warikapowym bez konieczności komunikacji z jakimś nadrzędnym CPU. Kolejna sprawa to sposób zadawania częstotliwości. Oryginalnie odbywało się to za pomocą pokrętła i linki. Chcę to wszystko zostawić w oryginale, w jak najmniejszy sposób ingerując w cały mechanizm. Najchętniej zamontowałbym jakiś przetwornik zamieniający pojemność oryginalnego trymera na napięcie potrzebne do przestrajania głowicy, ale nie mogę nic takiego znaleźć. Może coś zbudować?