logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Bieżnia Trex TX-500TM Pulso – błąd E06, nie działa silnik. Gdzie kupić?

rimanov 18 Mar 2026 11:15 357 6
REKLAMA
  • #1 21865136
    rimanov
    Poziom 23  
    Ocena: 194
    Witam wszystkich.
    Mam problem z bieżnią Trex TX-500TM Pulso. Po uruchomieniu jakiegokolwiek programu pojawia się błąd E06 który podobno odnosi się do przeciążenia silnika. Po odpięciu silnika jest ten sam błąd.
    Tranzystory na płytce są ok. Wymieniłem w razie czego przekaźnik - nadal to samo. Na płytce na złączach silnika mam ok. 12V.
    Rozebrałem silnik, zmierzyłem go tak jak inne silniki na komutatorze po przeciwległych stronach komutatora - na parach blaszek ma 0 Ohm.

Ale...podłączyłem miernik do przewodów silnika, i podczas wolnego kręcenia wirnikiem na mierniku mam czasami rozwarcie, a gdy dalej kręcę powolutku wirnikiem to pojawia się ok. 200 Ohm, gdy kręcę dalej w pewnym miejscu znów mam rozwarcie, potem znów ok. 200 Ohm.
    Jak przełączę miernik na napięcie i szybko kręcę wirnikiem - miernik pokazuje kilka Voltów, z przerwą na 0 V w pewnym miejscu.

No i pytanie - czy ktoś się orientuje, gdzie mogę dostać taki silnik, wirnik lub coś odpowiadającego parametrami? Szukałem na różnych serwisach, zagranicznych także, i nic.
    Parametry silnika z plakietki: 180V DC, 4100 RPM, 1.12 kW.
    Poniżej zdjęcia silnika i wirnika:

Silnik prądu stałego z magnesami trwałymi na macie, z etykietą 180 V i 1,12 kW Wirnik silnika z komutatorem i gwintowanym końcem wału na macie do cięcia
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21865248
    rimanov
    Poziom 23  
    Niestety nie ma żadnych danych. Na zdjęciach też nie widzę parametrów poza napięciem. Ale cena z przesyłką ładna 😁 To akurat prawie cena nowej bieżni 😁 No i problem w tym, że nawet jeśli bym go kupił, a coś będzie nie tak, to przy zwrocie tych paru stówek za przesyłkę nikt mi nie zwróci.
  • REKLAMA
  • #4 21865250
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 759
    >>21865248
    Faktycznie ta przesyłka to kosmos.
  • #5 21865299
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 835
    Jeśli po odpięciu silnika dalej jest błąd przeciążenia, to silnik może być dobry.
    Żeby sprawdzić czy sprawna jest bieżnia włącz zamiast silnika żarówkę wolframową, powinna świecić.
    A ten silnik jeśli jest sprawny powinien kręcić się po podpięciu do akumulatora samochodowego.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21865338
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2339
    Elektronika do pomiarów moduł na stół i zrób zdjęcia tranzystor wykonawczy nie ma zwarcia przypadkiem.
  • #7 21870290
    rimanov
    Poziom 23  
    Udało się dostać oryginalny silnik - w końcu po dłuższym czasie uzyskałem odpowiedź ze sklepu producenta gdzie kiedyś pisałem.
    Silnik dotarł - i działa.
    Jeszcze co do starego silnika - podpiąłem go pod zasilacz, i kiedy lekko zaczynałem nim kręcić ręką "łapał" w pewnym momencie i kręcił, ale z wyczuwalnymi przerwami. Sam z siebie po podpięciu napięcia nie działał. Miał jakieś przerwy jednak.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy bieżni Trex TX-500TM Pulso, która po uruchomieniu programu wyświetla błąd E06 wskazujący na przeciążenie silnika. Pomimo odpięcia silnika błąd nadal występuje. Sprawdzono tranzystory i przekaźnik na płytce, które są sprawne, a na złączach silnika pojawia się napięcie około 12V. Pomiar rezystancji silnika wykazał nieregularności – w niektórych miejscach rozwarcie, a w innych około 200 Ohm, co sugeruje uszkodzenie wirnika. Próby szybkiego obracania wirnikiem generowały zmienne napięcie na mierniku. W dyskusji zaproponowano zakup silnika z AliExpress, jednak brakowało szczegółowych parametrów, a koszt przesyłki był wysoki. Sugerowano także testowanie bieżni z żarówką wolframową zamiast silnika oraz sprawdzenie tranzystora wykonawczego pod kątem zwarcia. Ostatecznie autor uzyskał oryginalny silnik od producenta, który po wymianie rozwiązał problem. Stary silnik po podłączeniu do zasilacza działał tylko przy ręcznym obracaniu z przerwami, co potwierdziło jego uszkodzenie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA