logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary komputer – wentylator zasilacza dmucha do środka obudowy, czy zmienić kierunek?

DJBananek99 21 Mar 2026 19:28 459 17
REKLAMA
  • #1 21867497
    DJBananek99
    Poziom 2  
    Witam, wczoraj dostałem stary komputer, wyczyściłem go i chcę go dołączyć do kolekcji. Mam jednak pytanie odnośnie zasilacza oraz wiatraczka, który w nim jest, wiatrak jest skierowany, aby odprowadzał ciepłe powietrze z zasilacza do środka obudowy, nie powinno być na odwrót? Jeżeli tak, to mogę go zamontować na odwrót, w obudowie nie ma żadnego innego wentylatora, jakie jest wasze zdanie, zamontować go na odwrót czy zostawić jak jest? Dołączam zdjęcie, jak to aktualnie wygląda, z góry dziękuję za pomoc 🤩
    Wnętrze starej obudowy PC z zasilaczem Enlight, płytą główną i taśmami IDE Tył obudowy komputera z kratką wentylacyjną zasilacza i naklejką „Brick Computer” Wnętrze komputera z zasilaczem Enlight Corporation i widocznym wentylatorem oraz płytą główną

AI: Jaki to dokładnie model zasilacza i obudowy? Może być na tabliczce znamionowej lub na zdjęciu, które dołączyłeś.
    Zasilacz Enlight Corporation
    AI: Czy planujesz używać ten komputer, czy będzie on tylko stał w kolekcji jako eksponat?
    Bardziej jako działający eksponat
  • REKLAMA
  • #2 21867513
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Wg mnie w takim sprzęcie nie ma to znaczenia
  • #4 21867561
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 645
    Witam
    Tak odwrotnie. Ale myślę, że ktoś zrobił to specjalnie. Procesor ma pasywne chłodzenie i ktoś sobie pomyślał, że ten wentylator w zasilaczu może też chłodzić procesor. Dlatego odwrotnie zamontował ten wentylator w zasilaczu.
    PozdrawiaM.
  • #5 21867563
    DJBananek99
    Poziom 2  
    Lepiej zamontować go odwrotnie, żeby uchronić zasilacz przed przegrzaniem i poprawić w jakimś stopniu cyrkulację, czy zostawić jak jest? Ogólnie dysk ma 2.1 GB i jest prawie w pełni zapełniony, Windows 2000 i Microsoft Word swoje ważą 😅 nie ma tam jakichkolwiek gierek, chociaż może w przyszłości coś się zainstaluje
  • REKLAMA
  • #6 21867571
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 217
    W prawym dolnym rogu pierwszego zdjęcia widać metalową osłonę wentylatora. Zamontować tam wentylator zasysający powietrze do środka obudowy, a ten w zasilaczu zostawić jak jest.
  • #7 21867597
    DJBananek99
    Poziom 2  
    Problem w tym, że na płycie nie ma możliwości podłączenia jakiegokolwiek dodatkowego wentylatora 😮‍💨
  • #8 21867602
    Eko00
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Jak nie ma ? Zawsze jest bo jest MOLEX
  • REKLAMA
  • #9 21867606
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3524
    Działa to tak zostaw i nie kombinuj.

Nie trzeba dokładać żadnych wentylatorów.
  • #10 21867650
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Wentylator raczej ktoś obrócił. Taka trochę "lipna" przeróbka.
    Dołożyć wentylator na przodzie, w wentylatorze obrócić.
    I pilnować temperatury CPU. Żaden Pentium nie jest przygotowany do chłodzenia pasywnego. Może być gorąco.
  • #11 21867660
    Kasek21
    Poziom 43  
    sylweksylwina napisał:
    Żaden Pentium nie jest przygotowany do chłodzenia pasywnego.

Że co? Ile Pentium1 pobiera, z 10W?

Ja jak miałem Optimusa z Pentium100 to był pasywnie chłodzony, tylko radiatorem.
  • REKLAMA
  • #12 21867667
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1728
    Eko00 napisał:
    Jak nie ma ? Zawsze jest bo jest MOLEX

Dokładnie.
    Dajesz adapter i montujesz dodatkowy wentylator

Adapter zasilania Molex do dwóch wtyków 3-pin i dwóch złączy 2-pin do wentylatorów
  • #13 21867748
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ale po co przy tym komputerze? Przecież to nie ma żadnego sensu!

Poza tym gdzie w tej obudowie? xD
  • #14 21867885
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1563
    1. Jest zamontowany odwrotnie. Nie wiem czy przy takich mocach zasilacz ucierpi, w każdym razie dla samego zasilacza jest to nieoptymalne.
    2. Z doświadczenia - Pentium 120 MHz przy dłuższym graniu w Dune 2 zawieszał się przy pasywnym chłodzeniu.
    3. Z punktu widzenia gromadzenia kurzu w obudowie, lepiej jest jak jak jest większy nadmuch powietrza do obudowy niż podciśnienie.
  • #15 21867903
    roman106
    Poziom 28  
    Ocena: 217
    Potrzeba czy nie potrzeba dodatkowego wentylatora, to sobie właściciel sam oceni na podstawie temperatur. Położenie wentylatora w zasilaczu? Nie ma idealnego rozwiązania:

1. pobiera powietrze z wnętrza obudowy czyli zasilacz chłodzony ciepłym powietrzem ze środka,
    2. wpycha ciepłe powietrze do środka obudowy.

Idealnym rozwiązaniem byłoby umieścić zasilacz odwrotnie, ale tylko po warunkiem, że na górze obudowy są otwory, przez które pobierałby powietrze z zewnątrz. Tylko na górze nie ma otworów.

Tak więc ocenić temperatury w obudowie, na procesorze i zdecydować.
  • #16 21867912
    Kasek21
    Poziom 43  
    Tu nie ma co ruszać, jak działa to zostawić i nie gmerać.

Z tego co rozumiem to komputer będzie włączany raz na jakiś czas (kilka razy w roku?), a może wogóle bo to do kolekcji.

PS. Jak bardzo Cię to męczy to obróć ten wentylator i resztę zostaw w spokoju.
  • #17 21867998
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1068
    Mam wciąż obudowę Enlight i zasilacz (był zamontowany z boku nie na górze) miał fabrycznie ustawiony nadmuch na radiator do wewnątrz obudowy.
    DJBananek99 napisał:
    jakie jest wasze zdanie, zamontować go na odwrót czy zostawić jak jest?

Można zostawić w spokoju. Przegrzewa się ten sprzęt? Jeśli ktoś chce to w kilka min. można zdemontować zasilacz i go w zasilaczu odwrócić i będzie wydmuchiwał powietrze.
  • #18 21868746
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1826
    Wszyskie zasilacze ATX z dużym wentylatorem niskoobrotowym zawsze wydmuchują powietrze z siebie, zasysając zimne z zewnątrz.
    Często obudowy na ściance bocznej mają kanał zasysający powietrze dla chłodzenia procesora, osłaniający przed ciepłym powietrzem z zasilacza, jak np. w tej:
    Czarna obudowa komputera typu tower Modecom z kanałem wentylacyjnym na bocznym panelu

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestię kierunku obrotu wentylatora w zasilaczu starego komputera marki Enlight Corporation. Wentylator obecnie dmucha ciepłe powietrze z zasilacza do wnętrza obudowy, co budzi wątpliwości, ponieważ standardowo wentylator zasilacza powinien odprowadzać gorące powietrze na zewnątrz obudowy, aby poprawić chłodzenie i zapobiec przegrzewaniu się komponentów. W obudowie nie ma innych wentylatorów, co dodatkowo komplikuje cyrkulację powietrza. Zalecono, aby zmienić kierunek wentylatora na taki, który wyprowadza powietrze na zewnątrz obudowy, co jest zgodne z zasadami efektywnego chłodzenia i zapewni lepszą wentylację całego systemu. Komputer ma służyć jako działający eksponat, więc poprawne chłodzenie jest istotne dla jego stabilnej pracy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA