logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC Mediabox czy moduł CI+ w TV LG – co lepiej wybrać do kablówki?

musculus 22 Mar 2026 14:15 177 6
REKLAMA
  • #1 21867968
    musculus
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Mam nieużywaną kablówkę z UPC (mam pakiet kablówka, Internet, telefon stacjonarny, z czego do tej pory nie używałem kablówki). Teraz chcę ją podłączyć, bo w ramach renowacji elewacji utraciłem dostęp do anteny naziemnej.
    Myślę nad taką rzeczą: Mam dekoder UPC Mediabox i telewizor LG z gniazdem common interface. Czy warto w Play wymienić dekoder na moduł CI+ i włożyć go do telewizora? Czy lepiej zostać przy Mediabox? Co się lepiej sprawdza w praktyce?
  • REKLAMA
  • #2 21867981
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5331
    @musculus
    Play do kablówki nie oferuje żadnych modułów CI.
    Moduł CI jak najbardziej był dostępny, kiedy istniała UPC Polska.
    Play obecnie oferuje tylko i wyłącznie dekodery TV IPTV - wszystkich nowych abonentów migruje już do tego standardu, a w kolejce czekają ci po byłym UPC.
  • REKLAMA
  • #3 21868078
    musculus
    Poziom 17  
    KOCUREK1970 napisał:
    @musculus
    Play do kablówki nie oferuje żadnych modułów CI.

Nie wiem, może to pomyłka, ale na infolinii pani mi powiedziała, że może mi zmienić mediaboxa na interfejs CI. Mówiła, że mają też jakieś playbox, ale nie poleca, bo są problematyczne.
  • REKLAMA
  • #4 21868393
    KOCUREK1970
    musculus napisał:
    pani mi powiedziała, że może mi zmienić mediaboxa na interfejs CI

I to prawda, pod WARUNKIEM, że nadal jesteś na starej umowie z UPC.
    Jeśli natomiast robiłeś upgrade umowy, to sprzęt i usługi zostają po staremu, ale w systemie Play nie jesteś już abonentem starej UPC.
    Z lekka to powalone, ale tak mają.

Jeśli natomiast tak mówili, to brać moduł CI póki mają.
    Ale pamiętaj, że moduł to też problemy: musisz sam zaprogramować listę kanałów i sam ją odświeżać, zapomnij o nagrywaniu, NIE działają usługi VOD...
    musculus napisał:
    Mówiła, że mają też jakieś playbox, ale nie poleca, bo są problematyczne.

Prawda.
    Po przejęciu UPC odziedziczyli po UPC dekodery IPTV pod nazwą Apollo - ale to działało na własnym systemie i nie dało się doń wgrać Android TV jak do tych obecnych, zatem Apollo poszło na śmietnik i zostało im co mają.
  • #5 21868438
    musculus
    Poziom 17  
    KOCUREK1970 napisał:
    musculus napisał:
    pani mi powiedziała, że może mi zmienić mediaboxa na interfejs CI

I to prawda, pod WARUNKIEM, że nadal jesteś na starej umowie z UPC.
    Jeśli natomiast robiłeś upgrade umowy, to sprzęt i usługi zostają po staremu, ale w systemie Play nie jesteś już abonentem starej UPC.
    Z lekka to powalone, ale tak mają.

Tak - jestem na starej umowie. Chcę zrobić upgrade, żeby zmienić ofertę (mam pakiet Pakiet Select Extra HD, a chcę przejść na pakiet MAX), ale to dopiero po wymianie mediaboxa na CI+. Czyli jeśli dobrze rozumiem, po upgrade umowy zostanę na umowie z Play, będę miał CI+, ale już nie będę mógł zmienić na nic innego oprócz tego ich nowego pudełeczka?

KOCUREK1970 napisał:
    Jeśli natomiast tak mówili, to brać moduł CI póki mają.
    Ale pamiętaj, że moduł to też problemy: musisz sam zaprogramować listę kanałów i sam ją odświeżać, zapomnij o nagrywaniu, NIE działają usługi VOD...
    Na VOD mi nie zależy. Nagrywania na Mediabiox i tak nie mam. Ale nie będzie działać nagrywanie na dysku przez TV? Ani timeshift?
  • #6 21869089
    KOCUREK1970
    @musculus
    Jest duża różnica między tym, że w ramach tej samej umowy chcesz wymienić urządzenie, a tym, że z wymianą urządzenia chcesz zrobić upgrade umowy na wyższy pakiet.
    Dopytaj na infolinii podczas załatwiania dokładnie, w co się ładujesz, żebyś później nie był zdziwiony.

Kiedy istniało jeszcze UPC, na module CI wiele rzeczy było zablokowane, w tym nagrywanie (a co za tym idzie TimeShift).
    Znowu, dopytaj o szczegóły, bo znaczenie ma to, co oni powiedzą i to, co będzie w papierach.
  • REKLAMA
  • #7 21869300
    musculus
    Poziom 17  
    KOCUREK1970 napisał:
    @musculus
    Jest duża różnica między tym, że w ramach tej samej umowy chcesz wymienić urządzenie, a tym, że z wymianą urządzenia chcesz zrobić upgrade umowy na wyższy pakiet.
    Dopytaj na infolinii podczas załatwiania dokładnie, w co się ładujesz, żebyś później nie był zdziwiony.

Wczoraj był monter i pociągnął kabel do innego pokoju, tak że na razie mam telewizję (na razie na Mediaboksie) w docelowym miejscu. Zamówiłem CI+ z dostawą paczkomatem - jutro ma być u mnie. Wiąże się z tym podwyżka abonamentu o około 2zł (będę płacił 75zł za kablówkę, internet i telefon stacjonarny) oraz jest to zobowiązanie na 2 lata. Będę miał podwyzszony pakiet do Max (Teraz mam Select Extra HD). Gość na infolinii mówił, że na tych warunkach jestem dalej traktowany jako klient dawnego UPC (nie Play).

KOCUREK1970 napisał:
    Kiedy istniało jeszcze UPC, na module CI wiele rzeczy było zablokowane, w tym nagrywanie (a co za tym idzie TimeShift).
    Znowu, dopytaj o szczegóły, bo znaczenie ma to, co oni powiedzą i to, co będzie w papierach.
    Odnośnie nagrywania - gość twierdzi, że tego nie będzie (nie był pewien, ale konsultował z kimś innym i mi oddzwonił). Mówi, że Timeshift będzie, ale podejrzewam, że tu się myli (tego nie konsultował tylko mówił z głowy i takim niepewnym tonem).
    Jeśli nie będzie timeshiftu - trudno. Na mediaboxie też nie ma. A CI jest chyba lepszym wyborem. Jeszcze teoretycznie jest możliwość Horizona, ale z tego, co słyszałem, są problematyczne.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada pakiet usług UPC obejmujący kablówkę, internet i telefon stacjonarny, z którego dotychczas nie korzystał z kablówki. W związku z utratą dostępu do anteny naziemnej planuje aktywować usługę telewizyjną. Posiada dekoder UPC Mediabox oraz telewizor LG wyposażony w gniazdo Common Interface (CI+). Zastanawia się, czy lepszym rozwiązaniem będzie korzystanie z dedykowanego dekodera Mediabox, czy wymiana na moduł CI+ do telewizora. Dyskusja koncentruje się na praktycznych aspektach obu rozwiązań, takich jak wygoda użytkowania, kompatybilność, jakość obrazu, dostęp do funkcji dodatkowych (np. nagrywanie, przewijanie), oraz stabilność działania. Moduł CI+ oferuje prostszą instalację i mniejszą liczbę urządzeń, ale może mieć ograniczenia funkcjonalne w porównaniu do pełnego dekodera Mediabox, który zapewnia pełen dostęp do usług UPC, w tym interaktywne funkcje i lepszą obsługę sygnału kablowego. Wybór zależy od preferencji użytkownika dotyczących komfortu obsługi i dostępnych funkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA