logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC (Int+TV)+sieć+zbiorcza - Czy istnieje na to sposób?

OutsiderPL 03 Sie 2019 10:59 2382 7
  • #1 18094633
    OutsiderPL
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Dzień dobry,
    Potrzebuje pomocy mądrzejszych ode mnie. Postaram się jak najdokładniej opisać sytuację, bo sprawa jest dosyć złożona.

Mieszkanie w bloku z dwoma poziomami z własną instalacją koncentryczną. Obecnie UPC dostarcza Internet (router Connect Box) + TV kablową (multibox). Z klatki schodowej wchodzą do mnie 2. przewody (jeden na lewą stronę, a drugi na prawą).

Obecnie korzystane jest z:
    * 3 szt. TV:
    a) 2 szt. na dole
    b) 1 szt. na górze
    (tylko jeden jest z dekoderem UPC, pozostałe dwa odbierają 15. programów kablowych; żaden nie posiada tunera)

* z PC podłączonego do routera, które znajdują się na górze.

Obok TV z dekoderem UPC (na dole) jest wyjście anteny zbiorczej, które aktualnie nie jest w użyciu.

Planowana jest wymiana starych TV na takie z tunerem, aby wykorzystać antenę zbiorczą i najpewniej zrezygnować z końcem umowy z usługi TV od UPC, zostawiając jedynie Internet.

Chciałbym na górze (w pokoju z PC i routerem) dokupić jakiś lepszy TV, który połączony byłby z Internetem (pozostałe nie koniecznie).

Pytanie:
    Czy jest sposób, aby już teraz zacząć korzystać jednocześnie z anteny zbiorczej oraz TV kablowej i Internetu od UPC? Czy istnieją rozgałęźniki, które sobie z tym przypadkiem poradzą? Dowiedziałem się, że instalacja sieciowa podobno jest wykonana szeregowo.

Załączam mój upośledzony schemat połączeń w lokalu.
    Będę wdzięczny za pomoc i przepraszam, jeśli zadałem pytanie głupie, bądź "z kosmosu".
    Pozdrawiam ciepło, jednocześnie witając się z Forum 😉

PS. Na rysunku w pokoju z PC, narysowałem już dekoder (który chciałbym tu docelowo przenieść) i TV (którego jeszcze nie ma). Obecnie wspomniany dekoder znajduje się na dole, przy wyjściu anteny zbiorczej.
  • #2 18096403
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    OutsiderPL napisał:
    Czy jest sposób, aby już teraz zacząć korzystać jednocześnie z anteny zbiorczej oraz TV kablowej i Internetu od UPC?

Nie wolno pod żadnym pozorem mieszać sygnałów tv naziemnej z sygnałem kablowym w jednym przewodzie.

Masz tam 2 przewody jak piszesz - zatem do netu UPC musi być 1 przewód a do tv naziemnej ten 2 przewód.
    Przewód idący do ConnectBoxa nigdzie nie może wchodzić fizycznie w korelacje z przewodem dla tv naziemnej.
  • #3 18097745
    OutsiderPL
    Poziom 3  
    KOCUREK1970 napisał:
    OutsiderPL napisał:
    Czy jest sposób, aby już teraz zacząć korzystać jednocześnie z anteny zbiorczej oraz TV kablowej i Internetu od UPC?

Nie wolno pod żadnym pozorem mieszać sygnałów tv naziemnej z sygnałem kablowym w jednym przewodzie.

Masz tam 2 przewody jak piszesz - zatem do netu UPC musi być 1 przewód a do tv naziemnej ten 2 przewód.
    Przewód idący do ConnectBoxa nigdzie nie może wchodzić fizycznie w korelacje z przewodem dla tv naziemnej.

Dzięki za odpowiedź. A mógłbyś nakreślić mi jakieś uzasadnienie? Co się wtedy ewentualnie stanie? Sprawa jest taka, że "podobno" Instalatorzy z UPC byli w lokalu dwukrotnie. Najpierw instalowali kablówkę, wykorzystując istniejącą już sieć domową (piętro), dociągając przewód obok wyjścia anteny zbiorczej (na prawo na rysunku), odłączając ja z sieci. A dopiero później - kiedy zaszła potrzeba Internetu - pociągnęli drugi przewód z klatki, wpinając się nim do sieci z lewej strony (rysunek).

Nie znam dokładnych faktów, jedynie historie opowiadane przez starszych ludzi, którzy "coś tam pamiętają", ale są zieloni w temacie, więc trzeba się samemu domyślać.

Rozmawiałem też z "twórca" instalacji domowej, ale też niewiele się dowiedziałem. Nurtuje mnie kwestia wyprowadzonych przewodów z gniazdek na górze. Zastałem rozmontowane gniazdo, z którego wychodzą dwa przewody. Jeden podaje sygnał, drugi nie. Twórca sam "nie pamiętał", do czego był ten drugi, bo to dawno było. A z tego co usłyszałem, to jakiś tam elektryk starej daty.

Znalazłem taki przełącznik pomiędzy sygnałami, który świadczyć mógłby o tym, że się da takie coś osiągnąć. Ale nic tam nie ma niestety o internecie.

• #4 18098011
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15541
    Jak napisał
    KOCUREK1970 napisał:

więc jakiekolwiek przełączniki sobie odpuść - albo kablówka albo naziemna.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 18098241
    KOCUREK1970
    OutsiderPL napisał:
    A mógłbyś nakreślić mi jakieś uzasadnienie? Co się wtedy ewentualnie stanie?

Internet wymaga kanałów dosyłowych zwanych kanałami DownStream (DS). Na chwilę obecną jest ich zależnie od lokalizacji od 16 do 24 a trzeba pamiętać, że UPC wprowadza DOCSIS 3.1 a tam wymagany jest również co najmniej 1 kanał OFDM - w sumie daje to 32 kanały DS.
    Ale to nie wszystko, są jeszcze kanały zwrotne zwane kanałami UpStream (US). Jest ich minimum 4 a docelowo ma być ich 8. One też wymagają częstotliwości.
    Do tego dochodzą nośne DS i US dla dekoderów kablowych dla sygnału z telewizją (w tym nie tylko Twojego ale i innych klientów usługi UPC w Twojej lokalizacji).
    Każdy kanał pracuje na danej częstotliwości i każdy kanał jest wymagany do prawidłowej pracy modemu kablowego i dekodera/TV.
    To wszystko łącznie powoduje, że mówiąc prościej nie ma miejsca na dołożenia tam lokalnej tv naziemnej z lokalnej anteny (kanały tv naziemnej też mają swoje częstotliwości które kolidują/mogą kolidować z kanałami US i DS usługi kablowej) - jeśli to zrobimy, wprowadzimy tzw ingres sygnału (zakłócenia w CAŁEJ lokalnej sieci dystrybucyjnej UPC w Twoim regionie), a to spowoduje, że możemy odciąć od usług cały nasz blok, inne bloki lub nawet całe ulice.
    To spowoduje, że ludzie zaczną zgłaszać reklamacje na niedziałanie usług a to spowoduje, że UPC zainteresuje się co się w tym rejonie dzieje a to skończy się wizytą serwisu liniowego i namierzeniem delikwenta powodującego problemy.
    Na końcu dział prawny UPC zgłosi się do takiej osoby o zapłatę odszkodowania i nie bynajmniej 100 zł a idącego w grube tysiące zł.
    OutsiderPL napisał:
    Nurtuje mnie kwestia wyprowadzonych przewodów z gniazdek na górze. Zastałem rozmontowane gniazdo, z którego wychodzą dwa przewody. Jeden podaje sygnał, drugi nie.

Instalacja przelotowa lub potocznie zwana szeregowa (najgorsze rozwiązanie z możliwych).

Ale w sumie nie musisz tam dokładać sygnału tv naziemnej z zewnętrznej anteny - UPC oferuje pakiet Start. Chcesz zostawić internet więc nie powinno być problemu z uzyskaniem tego pakietu (jest on gratisowy).
    Jedyny warunek to tv musi mieć wbudowany dekoder DVB-C (Cablowy) a jeśli nie ma to potrzebny zewnętrzny dekoder kablowy.
    Każdy tv musi mieć swój własny albo wbudowany dekoder kablowy albo zewnętrzny.
  • #6 18099085
    OutsiderPL
    Poziom 3  
    sosarek napisał:
    Jak napisał
    KOCUREK1970 napisał:

więc jakiekolwiek przełączniki sobie odpuść - albo kablówka albo naziemna.

Spoko, spoko.. wyobraź sobie sosarku, że zadając pytanie - oprócz uzyskania odpowiedzi - chciałem się przy okazji dowiedzieć czegoś nowego od osób mądrzejszych od siebie (jak napisałem w pierwszym poście). To moja wrodzona dociekliwość :)

KOCUREK1970 napisał:
    Instalacja przelotowa lub potocznie zwana szeregowa (najgorsze rozwiązanie z możliwych).

Ale w sumie nie musisz tam dokładać sygnału tv naziemnej z zewnętrznej anteny - UPC oferuje pakiet Start. Chcesz zostawić internet więc nie powinno być problemu z uzyskaniem do tego tego pakietu (jest on gratisowy).
    Jedyny warunek to tv musi mieć wbudowany dekoder DVB-C (Cablowy) a jeśli nie ma to potrzebny zewnętrzny dekoder kablowy.
    Każdy tv musi mieć swój własny albo wbudowany dekoder kablowy albo zewnętrzny.

Dziękuję Ci pięknie za konkretną odpowiedź! Planujemy zakup tego TV, także nie powinno być problemu:
    htt ps: / / ww w.morele.net/telewizor-lg-oled-55c8-4k-hdr10-pro-webos-4-0-ai-thinq-netflix-dolby-atmos-980698/
    (nie mogę linka bezpośredniego wkleić, bo jestem zbyt nowy tutaj )

Co do instalacji - zdawałem sobie sprawę, że to nie jest zrobione zgodnie ze sztuką. Instalacja elektryczną również wykonywał tutaj ten sam "Pan Henio" przy okazji adaptacji poddasza. Jakkolwiek człowiek miał do czynienia z prądem w technikum - tak tutaj (w pewnych przypadkach) wręcz trzeba było zapomnieć, o tym co się wie i uczyć się na nowo. A sam wykonawca nie pomaga, bo pamięć już nie ta :D

Przy okazji odbiegnę trochę od tematu TV, a nawiążę do tego co napisałeś odnośnie wizyt serwisu - wzywałem gościa z UPC dwukrotnie.
    Pewnego dnia przeniosłem PC z Connect Boxem (wtedy jeszcze tematu TV nawet nie było) do pokoju obok. Z niewiadomych przyczyn, ani z jednego przewodu, ani z drugiego router nie mógł się ustabilizować. Podczas pierwszej wizyty "magik" nie potrafił określić jak wykonana jest instalacja. Ewidentnie nie chciało mu się, bo powiedział, że nie ma sygnału i on nic tu nie zrobi, bo jak stwierdził: problemem jest instalacja, a on nie jest instalatorem i to nie jego działka. Połaził od jednej strony do drugiej, ciągle zadając pytanie - "gdzie prowadzi ten drugi przewód?" Nie wystarczyła mu odpowiedź, że nigdzie on nie prowadzi, bo to połączenie najpewniej szeregowe, a pomysł z kuciem ścian jest poroniony. Co najlepsze - niedługo po jego wyjściu modem się ustabilizował - w sumie do dziś nie wiem dlaczego. A mierzył i sygnału nie miał.

Mało tego, bezpodstawnie oskarżył o ingerencję w sieć UPC - kiedy to sami instalatorzy przy zakładaniu usług poszli po najmniejszej linii oporu i wykorzystali już istniejącą infrastrukturę. Do faktury zostało dopisane 50zł. Ale zanim się o tym dowiedziałem, wezwałem drugi raz pomoc techniczną, bo niestety Internet nie był stabilny. Potrafił się resetować w randomowych interwałach czasowych.
    Poprosiłem o wysłanie kogoś innego, bo poprzedni pracownik niespecjalnie był skłonny do pomocy. Na próżno. Przyszedł ten sam i nie omieszkał się podzielić wiedzą, że nie byłem zadowolony z jego zaangażowania w pracę. Ale o obciążeniu faktury już nie wspomniał.

No ale już miał sygnał, więc nie miał wymówki. Pokazywał mi właśnie kanały DS i US, i że jeden jest "na czerwono". Znowu połaził po mieszkaniu, odkręcał przewody mierzył i wpinał z powrotem. Nagle przylatuje do mnie i pokazuje, że już czerwonego nie ma. Najciekawsze w tym jest to, że koleś to naprawił, ale sam się przyznał, że nie wie co zrobił i co ostatecznie pomogło. Wyszedł z większym znakiem zapytania niż przyszedł. Od tamtej pory 300Mb/s śmiga aż miło.

Niedługo później otrzymaliśmy dość niemiłe (w oskarżającym tonie) pismo od UPC, z zawoalowaną groźbą, że kolejna ingerencja w sieć będzie wiązała się z konsekwencjami. Jak mniemam na podstawie tylko i wyłącznie "relacji" technika z pierwszej wizyty. Nie było to miłe, ponieważ do mojego pojawienia się tutaj, nikt nie miał dostatecznej wiedzy, żeby nawet próbować ingerować w instalację :D (nie żebym sam uważał, że ją posiadam). Kilkanaście już lat bycia klientem UPC i zostało się potraktowanym jak najgorszy oszust. Z racji tego stosunek do firmy się domownikom zmienił i zaczynają szukać alternatywy do UPC. Dzięki takim pracownikom jak ten "magik", skutecznie potrafią zrazić do siebie klienta. Ogólnie mają szczęście, że trafiło tutaj na mało roszczeniowych ludzi, którym się nie chce ruszać tego gówna, ale smród i tak pozostał.
  • #7 18099196
    KOCUREK1970
    @OutsiderPL
    To nie jest tak, że monterowi się nie chce czegoś robić - na instalację, serwis mają ściśle określony czas, doliczysz dojazd i wychodzi, że instalator (technik to inne kryterium) na ma czasu "na zabawę w Sherlocka" bo go dyspozytor ciśnie czy już jest na kolejnym zleceniu.
    Nie usprawiedliwiam ich, bo tak działają technicy wszędzie gdzie jest tylko serwis zewnętrzny na samozatrudnieniu.
  • #8 18099302
    OutsiderPL
    Poziom 3  
    Być może gdzieś po drodze źle się wyraziłem, bo wzywałem przez infolinię "pomoc techniczną", a nie instalatora. I absolutnie nie wrzucam wszystkich do jednego work.. Oceniam tylko tego, który do mnie wtedy przyszedł. Po 3 minutach "wiedział wszystko" i już był przy drzwiach. Łaskawie przy wyjściu na klatkę zwróciłem mu uwagę, że do mieszkania wchodzą dwa przewody i się rozchodzą na dwie strony. Gość otworzył "skrzynkę" jedną z dwóch (te z licznikami energii, nie tą UPC). Przewodów nie znalazł (bo były w tej wyżej), zamknął i rozłożył ręce. W tamtej chwili nie miałem jeszcze wiedzy, że przewody UPC do mieszkania są poprowadzone przez tą wyższą skrzynkę :D Natomiast cała jego wizyta nie trwała dłużej niż 15 min, także wątpię, aby dyspozytor go cisnął.

Aczkolwiek jest coś w tym, co piszesz - w obu przypadkach wizyty tego człowieka, "wisiał" na słuchawce Bluetooth.

Trochę czasu już upłynęło od tego pisma, więc i emocje zdążyły opaść, ale nie powiem, bo podnieśli tamtym listem ciśnienie kilku osobom.

Dzięki za pomoc, KOCUREK1970 <3
    Pozdrawiam ciepło :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje pomocy w kwestii instalacji telewizyjnej i internetowej w swoim mieszkaniu, które korzysta z usług UPC. Obecnie ma trzy telewizory, z których tylko jeden jest podłączony do dekodera UPC, a pozostałe odbierają sygnał z anteny kablowej. Użytkownik planuje wymianę telewizorów na modele z tunerem, aby móc korzystać z anteny zbiorczej i zrezygnować z telewizji UPC, pozostawiając jedynie internet. W dyskusji podkreślono, że nie należy łączyć sygnałów telewizji naziemnej z sygnałem kablowym w jednym przewodzie, co może prowadzić do zakłóceń. Użytkownik rozważa zakup telewizora LG OLED 55C8, a także omawia problemy z instalacją, które były wykonane niezgodnie z zasadami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA