logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DUCATO 2016 - Coś rozładowuje akumulator - na pewno radio - ale nie radio

mireczek_l 22 Mar 2026 23:07 465 14
REKLAMA
  • #1 21868358
    mireczek_l
    Poziom 10  
    Coś rozładowuje akumulator - na pewno radio - ale nie radio

Witam

Kłopot jest taki, jak w tytule - po odpięciu radia problem znika, ale wyjęte radio na stole po wyłączeniu pobiera prąd przez jakieś kilkadziesiąt sekund, potem się usypia i jakieś pojedyncze mA.
    A w samochodzie po nocy nie ma akumulatora.
    Radio CONTINENTAL 250 VP2 ECE
    Wymieniłem na inne, sytuacja ta sama
  • REKLAMA
  • #3 21868414
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3277
    To zmierz na kostce radia jak jest w samochodzie. Dwa zawsze możesz wyjąc bezpiecznik od radia i też sprawdzisz czy to radio.

PS Radio ma dwa plusy zasilanie po stacyjce (do wzmacniacza radia ) i drugie na podtrzymanie pamięci. Czasem są zamienione miejscami.
  • #4 21868427
    ALIBABA I
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    sigwa18 napisał:
    i drugie na podtrzymanie pamięci. Czasem są zamienione miejscami
    Też się z tym spotkałem tylko że w tym przypadku radyjko gubiło by kolejność zapamiętanych stacji czy taka sytuacja występuje
    mireczek_l napisał:
    po odpięciu radia problem znika
    .
  • #5 21868449
    sigwa18
    Poziom 43  
    Nie zawsze zależy od modelu radia. Niektóre jak mają cały czas plus po stacyjce to też trzymają pamięć mimo braku zasilania na podtrzymanie.
  • REKLAMA
  • #6 21868467
    emik
    Poziom 34  
    Ocena: 648
    mireczek_l napisał:
    Coś rozładowuje akumulator - na pewno radio - ale nie radio

Radio jest od nowości czy samodzielnie dołożyłeś?
    Gregory 407 napisał:
    Moja sugestia jest taka zmień zasilanie radia z auta zamień plusy lub sprawdź czy są we właściwym miejscu oraz masa.

Widział kolega wtyk i gniazdo tego radia. W jakim celu ktoś miałby to przekładać?
    mireczek_l napisał:
    ale wyjęte radio na stole po wyłączeniu pobiera prąd przez jakieś kilkadziesiąt sekund, potem się usypia i jakieś pojedyncze mA.

Sprawdź pobór prądu po wyłączeniu w samochodzie, bo tam są jeszcze informacje po CAN-ie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #8 21868600
    sigwa18
    Poziom 43  
    BWT w schowku jest lampka często to ona żre prąd.
  • #9 21868675
    justka80
    Poziom 34  
    Ocena: 440
    Jeśli to radio uruchamiane jest poprzez CAN, to wystarczy sprawdzić czy po "zaśnięciu" magistrali (do 30min.), do CAN radia nie są doprowadzane jakiekolwiek impulsy, które uruchamiają któreś obwody w radiu.
    sigwa18 napisał:
    BWT w schowku jest lampka często to ona żre prąd.

Sama lampka, to żarówka 12V/5W, więc nie rozładuje akumulatora w ciągu jednej nocy.
    Ponadto autor tematu napisał, że po wymontowaniu radia problem znika.
  • #10 21868798
    sigwa18
    Poziom 43  
    Wszystko zależy od stanu akumulatora i jego pojemności.
  • #11 21868825
    justka80
    Poziom 34  
    mireczek_l napisał:
    po odpięciu radia problem znika

mireczek_l napisał:

>>21868798
    Czy to wszystko może mieć związek z zaniżoną pojemnością akumulatora? Moim zdaniem nie.
  • #12 21869022
    mireczek_l
    Poziom 10  
    Problem pojawił się samoistnie, więc o żadnej zmianie przewodów nie ma mowy

natomiast PIN 41 ten mi nie daje spokoju, myślę, że może dostaje jakieś sygnały i nie przechodzi w stan uśpienia

Schemat pinów złącza radia samochodowego z opisami „Radio ON”, głośniki RR/FR/FL/RL i numerami pinów

Dodano po 22 [minuty]:

Sprawa jest trochę stara, więc pewne dane pomiarowe wyszły mi z głowy
    Jutro powtórzę pomiary
  • #13 21869623
    justka80
    Poziom 34  
    mireczek_l napisał:

>>21869472
    collie2 napisał:
    Ja bym na twoim miejscu wymienił radio

"Dobre rady zawsze w cenie", tylko jak się ma jedno do drugiego?
  • #14 21869740
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 173
    mireczek_l napisał:

Kłopot jest taki, jak w tytule - po odpięciu radia problem znika, ale wyjęte radio na stole po wyłączeniu pobiera prąd przez jakieś kilkadziesiąt sekund, potem się usypia i jakieś pojedyncze mA.
    A w samochodzie po nocy nie ma akumulatora.

Wina CAN-a. "Coś" go pobudza do włączenia radia. Bez szukania "cosia" problem można rozwiązać poprzez odłączenie przewodów CAN od radia, oraz podłączenie do radia napięcia zasilania "po stacyjce" (ten pin w radiu nie jest przy działającym CAN-ie podłączony do "+" w samochodzie). Plusem dodatnim takiej operacji jest pozbycie się tytułowego problemu, plusem ujemnym jest granie radia tylko przy włączonym zapłonie.
  • #15 21869789
    justka80
    Poziom 34  
    mireczek_l napisał:
    PIN 41 ten mi nie daje spokoju, myślę, że może dostaje jakieś sygnały i nie przechodzi w stan uśpienia

Z tego zdania wynika, że pin41(Radio ON), jest podłączony. Ale czy doprowadzane jest do niego +12V po włączeniu zapłonu? Tego nie wiemy.
    >>21869740
    justka80 napisał:
    Jeśli to radio uruchamiane jest poprzez CAN, to wystarczy sprawdzić czy po "zaśnięciu" magistrali (do 30min.), do CAN radia nie są doprowadzane jakiekolwiek impulsy, które uruchamiają któreś obwody w radiu.

Moje podejrzenia również skierowane są na CAN.
    Nie wiem też jakie funkcje radia lub samochodu obsługiwane są przez CAN?

Opisałem autorowi tematu na PW, sytuację z jaką kiedyś ja się parałem, ale widzę że tej wiadomości nie czytał.

Podsumowanie tematu

✨ W pojeździe Fiat Ducato 2016 pojawia się problem rozładowywania akumulatora, który jest powiązany z radiem samochodowym. Po odłączeniu radia problem zanika, jednak samo radio (model CONTINENTAL 250 VP2 ECE) po wyjęciu z pojazdu pobiera prąd przez kilkadziesiąt sekund, a następnie przechodzi w stan uśpienia z minimalnym poborem prądu (pojedyncze mA). Wymiana radia na inny egzemplarz nie rozwiązała problemu, co wskazuje na możliwe inne źródło rozładowania lub specyficzne zachowanie instalacji elektrycznej pojazdu. Problem dotyczy nadmiernego poboru prądu w stanie spoczynku, prowadzącego do całkowitego rozładowania akumulatora po nocy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA