logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[LN882HKI] Sterownik Blow 72-084 WiFi Tuya – jak flashować do OBK/ESPHome?

Maciej Helt 23 Mar 2026 13:56 231 1
REKLAMA
  • #1 21868678
    Maciej Helt
    Poziom 10  
    Cześć,

Jestem tu nowy, więc proszę zbytnio nie krzyczeć :) Trochę bawiłem się ESP i ESPHome do integracji z Home Assistant, ale aktualnie chciałem trochę usprawnić oświetlenie w ogrodzie i w tym celu nabyłem "Inteligentny sterownik przekaźnik 16A Blow WiFi Tuya". Okazało się, że nie dość, że jest on na LN882HKI, to jeszcze nie mogę znaleźć żadnych podpowiedzi odnośnie wyprowadzeń pinów.

Zbliżenie PCB sterownika Wi‑Fi z opisanymi padami Lout, Lin, Nin, Nout, S1, S2 i elementami SMD

Po dokumentacji chipu oraz bardzo podobnego układu aubess 16A doszedłem do wniosku, że P2 i P3 to TX i RX, natomiast nie wiem, gdzie znajdę GND i 3.3 V.
    Elektronik ze mnie raczej słaby, ale lutownica nie jest mi obca i trochę wiedzy ogólnej posiadam.

Zakładam, że w tym układzie 220 V nie jest w pełni separowane, więc trzeba by było podłączyć 3.3 V bezpośrednio (gdzie?). Ewentualnie nie wiem, czy to ma sens, ale czy mogę podpiąć 5 V do pinu BP2525 (bo taki chyba znalazłem na płytce)?
    Mam konwerter UART to USB na CH340, ale z tego co rozumiem, to on nie da rady jako zasilanie? Czy mogę podłączyć osobne zasilanie przez zasilacz warsztatowy i przetwornicę step-down? Może to być zupełnie niezależnie, czy trzeba połączyć np. GND konwertera i zasilania?
    AI: Czy masz może schemat płytki lub możesz wrzucić wyraźne zdjęcia PCB (szczególnie okolic BP2525 i potencjalnych pinów zasilania)? To bardzo ułatwi identyfikację GND i 3.3V.
    Zdjęcie dodałem
    AI: Czy masz możliwość pomierzenia napięć na płytce (np. miernikiem), żeby sprawdzić, gdzie faktycznie pojawia się 3.3V i GND podczas pracy urządzenia? Próbowałeś już coś podłączać, czy na razie tylko analizujesz "na sucho"?
    Mam możliwość (miernik), ale na razie analizowałem tylko na sucho
    Załączniki:
    • [LN882HKI] Sterownik Blow 72-084 WiFi Tuya – jak flashować do OBK/ESPHome? PXL_20260323_084214033.jpg (959.24 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21868971
    max4elektroda
    Poziom 24  
    Ocena: 183
    Zazwyczaj sieć zasilająca nie jest odizolowana od obwodu niskiego napięcia, więc należy zachować ostrożność.
    Napięcie 3,3 jest lepsze ze stabilnego źródła, zwykle konwertery USB nie dostarczają wystarczającego prądu.

Często też urządzenia będą działały z dużo niższym napięciem, np. przy "zasilaniu" starym zasilaczem laptopowym o napięciu 19V lub (moim ulubionym) zasilaczem poe o napięciu 48V.
    Wciąż wystarczające by coś zniszczyć przy takim napięciu na sprzęcie, ale nie zagrażające życiu ;-)

Problem w tym, że zazwyczaj GND obwodu niskiego napięcia znajduje się na jednym ze złączy sieciowych.

Spróbuj znaleźć regulator 3.3V, aby zapewnić zasilanie lub podążaj za pinami zasilania z MCU, aby znaleźć dobry punkt do zapewnienia VCC.
    Pinout np. tutaj: https://www.elektroda.com/rtvforum/topic4027545.html

Jeśli BP2525 jest w trybie 5V (Sel to GND), zasilanie 5V jest również dobrym wyborem.
REKLAMA