Ostatni zakup z Aliexpress przyniósł mi 2 nowe typy Smart Switch.
oraz
Zamówiłem 4 sztuki, a otrzymałem w tym samym pudełku dwa typy:
Pierwsze wydanie ma przycisk z tyłu, drugie z przodu
Oba są wyposażone w tę samą płytkę bazową, składają się z zasilacza, przekaźnika i układu T34.
Pierwsza próba była z Tuya Cloudcutter, w końcu poddałem się, gdy odkryłem, że zainstalowane tam oprogramowanie jest następujące - 1.3.10, na innym poście znalazłem informację, że nie da się tego sflashować przez cloud cutter...
Po otwarciu pudełka widzę, że T34 jest przyklejony do płyty głównej.
Zasilanie pobierane z modułu UART podłączyłem jak na zdjęciu:
GND- Violet
3V3 - Violet+RED power
najtrudniejszą częścią jest uzyskanie dostępu do pinów programowania.
referencja mówi:
Potrzebuję dostępu do pinów:
T34 25 (RX) <- UART TX
oraz
T34 26 (TX) <- UART RX
Zamontowałem płytkę w uchwycie i przygotowałem dwa "ramiona igły" z drutu miedzianego 1,5mm i igłą do szycia na końcu.
Następne 30 minut zajęło mi ustawienie igły na pierwszej płytce we właściwy sposób przy użyciu szkła powiększającego, aby uzyskać odpowiedni kontakt i siłę w odpowiednim kierunku.
przypadkowo drapiąc piny ostrym końcem igły zabrałem mały kawałek lutu między pinami co mnie na chwilę zdezorientowało, dlatego polecam po założeniu pinów (igieł) - sprawdzić multimetrem czy nie są zwarte tylko znowu dobra lupa pomogła.
Po pierwszym udanym flashu pierwszego egzemplarza, pozostałe 3 sztuki potrzebowały tylko 10 min aby również zostały wypalone nowym oprogramowaniem becken via "bk7231flasher_1.1.6"
Konfiguracja pinów jest następująca:
P14 jest zewnętrznym wejściem S1-S2 urządzenia,
podczas gdy P24 jest wewnętrznym przełącznikiem na płycie głównej.
Wyjście LED P16 jest typu ujemnego, podczas gdy przekaźnik P15 jest dodatni, ale zależy to od potrzeb.
Reszta jest w porządku
Dodano tylko polecenie startowe "PowerSave 1", aby oszczędzać energię ...
Mam nadzieję, że skróci to komuś drogę ....
oraz
Zamówiłem 4 sztuki, a otrzymałem w tym samym pudełku dwa typy:
Pierwsze wydanie ma przycisk z tyłu, drugie z przodu
Oba są wyposażone w tę samą płytkę bazową, składają się z zasilacza, przekaźnika i układu T34.
Pierwsza próba była z Tuya Cloudcutter, w końcu poddałem się, gdy odkryłem, że zainstalowane tam oprogramowanie jest następujące - 1.3.10, na innym poście znalazłem informację, że nie da się tego sflashować przez cloud cutter...
Po otwarciu pudełka widzę, że T34 jest przyklejony do płyty głównej.
Zasilanie pobierane z modułu UART podłączyłem jak na zdjęciu:
GND- Violet
3V3 - Violet+RED power
najtrudniejszą częścią jest uzyskanie dostępu do pinów programowania.
referencja mówi:
Potrzebuję dostępu do pinów:
T34 25 (RX) <- UART TX
oraz
T34 26 (TX) <- UART RX
Zamontowałem płytkę w uchwycie i przygotowałem dwa "ramiona igły" z drutu miedzianego 1,5mm i igłą do szycia na końcu.
Następne 30 minut zajęło mi ustawienie igły na pierwszej płytce we właściwy sposób przy użyciu szkła powiększającego, aby uzyskać odpowiedni kontakt i siłę w odpowiednim kierunku.
przypadkowo drapiąc piny ostrym końcem igły zabrałem mały kawałek lutu między pinami co mnie na chwilę zdezorientowało, dlatego polecam po założeniu pinów (igieł) - sprawdzić multimetrem czy nie są zwarte tylko znowu dobra lupa pomogła.
Po pierwszym udanym flashu pierwszego egzemplarza, pozostałe 3 sztuki potrzebowały tylko 10 min aby również zostały wypalone nowym oprogramowaniem becken via "bk7231flasher_1.1.6"
Konfiguracja pinów jest następująca:
Kod: JSON
P14 jest zewnętrznym wejściem S1-S2 urządzenia,
podczas gdy P24 jest wewnętrznym przełącznikiem na płycie głównej.
Wyjście LED P16 jest typu ujemnego, podczas gdy przekaźnik P15 jest dodatni, ale zależy to od potrzeb.
Reszta jest w porządku
Dodano tylko polecenie startowe "PowerSave 1", aby oszczędzać energię ...
Mam nadzieję, że skróci to komuś drogę ....