logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Myjka akumulatorowa: akumulator 48 V ma 12,4 V, a ładowarka tylko 21 V?

janzych 24 Mar 2026 13:42 183 6
  • #1 21869423
    janzych
    Poziom 5  
    Ocena: 3
    Cześć wszystkim. Nabyłem myjkę akumulatorową. Dwa akumulatory opisane są jako 48-woltowe, ale przed pierwszym (zalecanym) doładowaniem "zerknąłem" woltomierzem i pokazało mi tylko 11,8 V. Doładowałem przez noc i rano pokazało mi 12,41 V (jak na załączonym zdjęciu). Producent w komplecie dołączył ładowarkę z OUT 21 Volt (!). Czy ktoś ćwiczył już taki temat? Bo coś mi się wydaje, że ktoś mnie i innych robi w balona. Skąd na baterii 48 V, skoro ładowarka i stan po naładowaniu daleko odbiegają od tej wartości? Drugi akumulator - również opisany 48 V - podłączyłem do innej mojej ładowarki z OUT 54,6 Volt i okazało się, że po wielogodzinnym ładowaniu jest... pusty. Coś w nim padło chyba, bo żadnej innej ładowarki teraz nie słucha :) Dziękuję za każdą odpowiedź i komentarz. Pozdrawiam
    Multimetr pokazuje 12,41 V obok czarnego akumulatora ONEX 48 V 15000 mAh na drewnianym blacie

AI: Podasz proszę markę i dokładny model myjki, akumulatora oraz ładowarki (albo wrzucisz dokładne dane z etykiet: napięcie nominalne/max, pojemność, oznaczenia typu ogniw)?
    Myjka marki ONEX, akumulator ONEX German style, 15 000 mAh, lithium battery, 48 V
    AI: Możesz doprecyzować, na których stykach mierzyłeś napięcie akumulatora i ile pinów ma bateria? Jeśli możesz, napisz też, co dokładnie jest nadrukowane na samej baterii obok „48 V”.
    Bateria wymienna, taka, jakie stosuje się w popularnych elektronarzędziach bezprzewodowych. Wsuwana pod uchwytem. Obok 48 V jest napis "lithium battery".
  • Pomocny post
    #2 21869425
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Jaki dokładnie model tej myjki?
  • Pomocny post
    #3 21869435
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    janzych napisał:
    Bo coś mi się wydaje, że ktoś mnie i innych robi w balona.

Nie ktoś tylko sami siebie zrobiliście. Wiesz jakiej wielkości powinien być akumulator 48V 15Ah?
    janzych napisał:
    Drugi akumulator - również opisany 48 V - podłączyłem do innej mojej ładowarki z OUT 54,6 Volt i okazało się, że po wielogodzinnym ładowaniu jest... pusty. Coś w nim padło chyba, bo żadnej innej ładowarki teraz nie słucha

Uwaliłeś go. Dobrze, że nie doszło do pożaru.
  • #4 21869483
    janzych
    Poziom 5  
    Taka to myjka jak w linku:
    https://anytech.erli.pl/produkt/myjka-cisnien...amp;gbraid=0AAAAABvR-uyXZJctJkoEZDp2IBRjztR7k

Wiem, że to takie trochę badziewie, ale kolega ma i widziałem, że działa. Moją też dzisiaj spróbowałem i na tym niby "niedoładowanym" akumulatorze pompuje, że hoho! Wkurza mnie tylko to, że producenci często piszą głupoty o swoich i na swoich wyrobach. A ja - dlatego że elektrykiem jestem - z reguły im nie dowierzam i sprawdzam. Pozdrawiam

Dodano po 13 [minuty]:

>>21869435 Masz rację, Maurycy. Uwaliłem go :) Miałem go jednak na oku podczas ładowania, więc pożar zgasiłbym w zarodku :) Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #5 21869527
    płetwa
    Poziom 33  
    Ocena: 539
    A czytałeś opis? Tam jest jak byk napisane 12V ! I to ze trzy razy!
  • Pomocny post
    #6 21869531
    Zdzisław1980
    Poziom 26  
    Ocena: 178
    Z linku podanego da się odczytać:
    Cytat:
    Opis produktu
    Myjka Ciśnieniowa Akumulatorowa
    Bezprzewodowa 2 Akumulatory

Odkryj moc bezprzewodowej myjki ciśnieniowej, która zapewni Ci nieograniczoną swobodę czyszczenia! Nasza akumulatorowa myjka wysokociśnieniowa 12V, z ciśnieniem roboczym do 35 barów, pozwala na efektywne czyszczenie różnych powierzchni i przedmiotów. Dzięki kompaktowej budowie, ergonomicznej rączce i bezprzewodowej funkcjonalności, możesz zabrać ją wszędzie – doskonała do mycia samochodów, tarasów, chodników, ogrodów, mebli ogrodowych, a nawet elewacji. Z tym urządzeniem poradzisz sobie z każdym zabrudzeniem, niezależnie od lokalizacji.

Dalej:
    Cytat:
    Specyfikacja techniczna

Model: Bezprzewodowa myjka ciśnieniowa
    Napięcie: 12V
    Maksymalne ciśnienie: 35 Bar
    Przepływ: 4 l/min
    Czas pracy: do 40 minut
    Materiał pompy: Metal + Plastik
    Waga: 3,5 kg
    Zasięg strumienia: 6-10 m
    Długość węża wodnego: 5 metrów

Trzeba czytać parametry w opisie a nie kupować wg rysunku.
    sprzedawcy łatwo się wywiną pisząc że rysunek jest tylko poglądowy.
    Chociaż byłoby miło gdyby o tym poinformowali
  • #7 21869546
    janzych
    Poziom 5  
    Doczytałem informacje o urządzeniu, tak jak mi poradzili koledzy w postach. Przekonali mnie, że trzeba czytać info danych technicznych, bo można narobić sobie kłopotu :) Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik nabył myjkę akumulatorową z dwoma akumulatorami opisanymi jako 48 V. Pomiar woltomierzem wykazał napięcie znacznie niższe niż nominalne (około 11,8 V, po doładowaniu 12,4 V). Do zestawu dołączona jest ładowarka o napięciu wyjściowym 21 V, co budzi wątpliwości co do zgodności z oznaczeniem akumulatorów. Drugi akumulator, również oznaczony jako 48 V, po ładowaniu inną ładowarką o napięciu 54,6 V pozostał rozładowany, co sugeruje uszkodzenie ogniw. Pojawiła się prośba o podanie dokładnych modeli myjki, akumulatorów i ładowarek, aby zweryfikować parametry i rozwiązać problem rozbieżności napięć oraz potencjalnej niesprawności baterii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA