logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmierzyć pobór prądu modułu czujników parkowania i spadek napięcia ECU?

SHXCXCHCXSH 25 Mar 2026 19:05 180 8
  • #1 21870491
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    Witam.
    Czy jest możliwe sprawdzenie poboru prądu przez różne moduły np. z czujników parkowania. Nie tylko napięcia, ale jaki prąd jest pobierany przez dany moduł i porównanie tego z wartościami modułu sprawnego, a na tej podstawie określenie /- potencjalnej usterki ?

Dlaczego, jak mam napięcie np. 12,3 V na akumulatorze, a na pinie np. ECU jest 11,2 V, to może być to usterka związana z problemem instalacji? Czy to nie jest tak, że każdy moduł/sterownik pobiera pewien prąd i jest spadek napięcia ?
  • #2 21870503
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 58
    SHXCXCHCXSH napisał:
    Dlaczego jak mam napięcie np. 12,3 V na akumulatorze, a na pinie np. ECU jest 11,2 V to może być to usterka związana z problemem instalacji ? czy to nie jest tak że każdy moduł/sterownik pobiera pewien prąd i jest spadek napięcia ?

Może być to problem połączeń np skorodowane . Wszystko też zależy na jakim pinie mierzysz . Powiedz lepiej jaki moduł w aucie lub jaka usterka cie niepokoi bedzie łatwiej.
  • #3 21870552
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    >>21870503
    Pytam bardziej z ciekawości i przyszedł mi taki pomysł na "diagnozę", to nie dotyczy konkretnego samochodu. No bo rozumiem, że pobór prądu przez dany moduł/sterownik jest zawsze inny. Chodzi mi o coś takiego, że między pin wtyczki a sterownik wsadzę multimetr i zmierzę prąd szeregowo
  • #4 21870580
    janosik2026
    Poziom 22  
    Możesz zmierzyć w ten sposób ale musisz znać wartości. Np moduł parkowania pobiera określoną wartość w A podczas pracy ,jak i nie pobiera (określona wartość )podczas uszkodzenia. Jak już masz dostęp do modułu to zmierzysz sobie zasilanie na wtyczce ,wyjście napięcia,masę czy linię komunikacyjne. Wtedy wiesz że np moduł padł. A jak byś mierzł np w skrzynce bezpieczników(ten bezpiecznik) i pokaząło 0.8A? Ok moduł pobiera coś, ale nie wiesz czy tyle ma być . NIe wiesz jakie wartośći są na samej wtyczce ,np czy zamiast 12v może być 8 v? Jak i nie zmierzysz czy np komunikacja tam dociera mimo tego że jest pobór. Najlepiej sprawdzasz i pierwsze co sprawdzasz w przypadku braku np komunikacji z modułem, to zasilania masy i komunikację .Najlepiej to robić przy samym złaczu sterownika.
  • #5 21870591
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    >>21870580
    Linia komunikacyjna, inaczej CAN, tak?
  • #6 21870854
    tachovecturan
    Poziom 1  
    janosik2026 napisał:
    Może być to problem połączeń np. skorodowane . Wszystko też zależy, na jakim pinie mierzysz . Powiedz lepiej, jaki moduł w aucie lub jaka usterka cię niepokoi, będzie łatwiej.

Potrzebuję informacji, jak sprawdzić i na jakim pinie zasilanie modułu czujników parkowania Captur Lift 2019 r., samochód kupiony uszkodzony, nie wiem, co było wcześniej, sprawdziłem, na czujniki nie przychodzi żadne napięcie i z wstępnych pomiarów na module też nie ma napięcia. Dodam, że samochód kompletnie uszkodzony, tylny zderzak (dwa czujniki były rozerwane), instalacja nieuszkodzona.
  • #7 21871285
    SHXCXCHCXSH
    Poziom 3  
    >>21870854
    Sprawdź bezpiecznik na początek ciągłość obwodu. Jeśli to nie pomoże, to niestety, ale samochód do kasacji.
  • #8 21871289
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5153
    SHXCXCHCXSH napisał:
    to niestety ale samochód do kasacji.

Albo Autor. Pisze sam do siebie, a to bardzo niebezpieczny objaw.
  • #9 21871300
    janosik2026
    Poziom 22  
    I znowu się naprodukowałem, nie wiem po co, czas kończyć z tym. Jak grochem o ścianę.

Podsumowanie tematu

✨ Możliwe jest pomiar poboru prądu przez moduły elektroniczne, takie jak moduły czujników parkowania, za pomocą amperomierza włączonego szeregowo w obwód zasilania modułu. Porównanie zmierzonych wartości prądu z wartościami referencyjnymi modułu sprawnego pozwala na wykrycie potencjalnych usterek. Spadek napięcia na pinie ECU w stosunku do napięcia na akumulatorze (np. 11,2 V zamiast 12,3 V) może wynikać z obciążenia prądowego modułu, co jest normalne, ale może też wskazywać na problemy z instalacją elektryczną, takie jak złe połączenia, korozję lub uszkodzone przewody. Każdy sterownik pobiera prąd, co powoduje spadek napięcia, jednak nadmierny spadek może świadczyć o usterce instalacji lub samego modułu. Diagnostyka powinna uwzględniać pomiar napięć, prądów oraz stan połączeń elektrycznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA