logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Marantz PM44SE po zakupie jako niesprawny – od czego zacząć naprawę? Pomiary wzmacniacza.

bumble 27 Mar 2026 08:06 1239 47
Najlepsze odpowiedzi

Jak zacząć diagnozę i naprawę używanego Marantza PM44SE kupionego jako niesprawny?

Zacznij od schematu i podstawowej diagnostyki: sprawdź obecność napięć zasilania, tranzystory końcowe oraz rezystory emiterowe, a wzmacniacz uruchamiaj przez żarówkę w szeregu, żeby w razie zwarcia nie narobić większych szkód [#21871622][#21871614] Po włączeniu obserwuj, czy po kilku sekundach załącza się przekaźnik głośników; jeśli kliknie, to sprzęt jest prawdopodobnie sprawny [#21871676][#21871892] Jeśli uruchamiasz go przez żarówkę, pamiętaj, że napięcia mogą być wtedy zaniżone [#21871892]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #31 21877385
    pikarel
    Poziom 39  
    Ocena: 1828
    bumble napisał:
    bez dsp gra normalnie

I tego się trzymaj; to ty jesteś powodem zadziałania zabezpieczeń wzmacniacza.
  • REKLAMA
  • #32 21877397
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1189
    Na razie nie podłączam oscyloskopu. Zakładam w 30 letnim wzmacniaczu wyschnięte kondensatory i do wymiany na x2 pojemność te co zaznaczyłem. potem się zobaczy. jak nie pomoże to aut w końcówką mocy i wlatuje 300w na Toshibach.

Schemat wzmacniacza audio z trzema czerwonymi okręgami zaznaczającymi kondensatory.

https://www.aliexpress.com/item/1005009800219...ect_id%3A1005009800219968%7C_p_origin_prod%3A

Taki jest plan po świętach i wymiana głośnika.
    Jeden z pary do wymiany.

Duży czarny głośnik niskotonowy trzymany nad podłogą, widok z góry.

Chcę dostosować wzmacniacz do czegoś do czego nie był zaprojektowany więc to może się nie udać ale zobaczymy. Zwiększenie kondensatorów powinno znieczulić układ protect ale bez ryzyka. Zwiększenie kondensatorów wprawdzie wydłuży czas zadziałania w przypadku prawdziwej awarii, np przebicia tranzystora mocy ale wciąż czas zadziałania będzie na tyle krótki że nie spowoduje uszkodzenia głośnika 15" 600W w piku.
    150pln za ten wzmacniacz to sama obudowa jest więcej warta więc bez stresu.
  • REKLAMA
  • #33 21877436
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1934
    bumble napisał:
    Zakładam w 30 letnim wzmacniaczu wyschnięte kondensatory i do wymiany na x2 pojemność te co zaznaczyłem. potem się zobaczy.

Masz urządzenie sprawne i w oryginalnym stanie. Po co wymieniać cokolwiek na pałę, na podstawie swoich wymysłów skoro da się bez problemu w elegancki sposób wykryć co jest rzeczywistym powodem takiego zachowania nie lutując niczego.
  • #34 21882399
    bumble
    Poziom 40  
    Właśnie kupiłem drugiego marantza 44se. Będzie w połowie tygodnia. Spróbuje go z wooferami i docelowo myśle o końcówce w klasie d l30d z ali do wooferów.
  • REKLAMA
  • #35 21885308
    bumble
    Poziom 40  
    Jest druga sztuka. to samo bezpiecznik do wymiany, tutaj żadnych problemów z balansem miedzy kanałami. chyba inne tranzystory ale nie widać by była naprawiana, może w wersji mkII było ciut inaczej.

Marantz PM44SE po zakupie jako niesprawny – od czego zacząć naprawę? Pomiary wzmacniacza. Marantz PM44SE po zakupie jako niesprawny – od czego zacząć naprawę? Pomiary wzmacniacza.
    Kolejna fajna sztuka za 150zł. ładny przód, środek do odkurzenia.
    Jest ładna para do open baffle bi amping. Zobaczymy czy da sobie rade z wooferami i podbiciem DSP.
  • #36 21886237
    bumble
    Poziom 40  
    Sprzęt gotowy, wyczyszczony, wyregulowany.

Marantz PM44SE po zakupie jako niesprawny – od czego zacząć naprawę? Pomiary wzmacniacza.
  • #37 21887480
    bumble
    Poziom 40  
    Przy dłuższym używaniu tego pierwszego marantza okazało się dalej losowo włącza projekt mimo wymiany kondensatorów i poprawieniu lutów. Podłączyłem oscyloskop no uzek układu protekt. Okazało się że że wszystko ok ale kiedy po wielu próbach wymuszenia protect oczywiście niedrastycznie wreszcie zadziałał wyłączył owercurent protection. Ten układ co mierzy napięcie na rezystorach emiterowych. Okazało się że losowo po prostu napięcie na rezystorze od jednego kanału skacze np przy wstrząsach. Zapiąłem miernik na dłużej i prąd spoczynkowy dlanapiecia 14mV był ustawiony a zdążało się że było i 50 i 100 i więcej. Więc do wymiany są zapewne potencjometry. Luty na tranzystorze poprawione i na rezystorach emiterowych też. Potki już zamówione.
  • REKLAMA
  • #38 21887553
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    mimo wymiany kondensatorów

Pisałem ci przecież że ta wymiana kondensatorów to bezsens.
  • #39 21887629
    bumble
    Poziom 40  
    SlawekKedra napisał:
    bumble napisał:
    mimo wymiany kondensatorów

Pisałem ci przecież że ta wymiana kondensatorów to bezsens.

Wymiana kondensatorów pomogła bo nie załącza się protect cały czas, ale jest jeszcze przerwany potencjometr od prądu spoczynkowego.
  • #40 21887673
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    ale jest jeszcze przerwany potencjometr od prądu spoczynkowego.

Co to znaczy ''przerwany''? Jest uszkodzony?

Dodano po 3 [minuty]:

bumble napisał:
    Wymiana kondensatorów pomogła bo nie załącza się protect cały czas

Planowałeś je wymienić na dwa nrazy większe aby ''zmniejszyć czułość'' więc nie jest dziwne że nie załącza się cały czas.
  • #41 21887686
    bumble
    Poziom 40  
    SlawekKedra napisał:
    Co to znaczy ''przerwany''? Jest uszkodzony?

Tam. Ma uszkodzoną ścieżkę. Jak go dotykam prąd skacze wysoko ponad 100mV na 2x0,18Ohm jak puszczam jest ok. Wyregulowanie go to szczęście. Drugi jest ok. Nie ma takich cudów.
  • #42 21887697
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    Jak go dotykam prąd skacze wysoko ponad 100mV na 2x0,18Ohm

Te wzrosty prądu spowodowane potencjometrem nie są powodem wyłączania się gdyż taki prąd jest za mały aby to wyłączenie nastąpiło.
  • #43 21887711
    bumble
    Poziom 40  
    Nie wiem jak czuły jest ten układ pomiaru prądu. Jeśli pojawia się przerwa na potencjometrze to tranzystor mocy otwiera się pewnie całkiem co wystarczy żeby protect zadziałał. Nie sprawdzałem na większym zakresie miernika bo jest to razem zsynchronizowane ruszenie potkiem i pstryk przekaźnika a tylko na tej końcówce oscyloskop pokazuje pik napięcia. Druga od wykrywania DC na wyjściu jest ok nic się tam nie dzieje. W ogóle ten układ w marantzu nie jest taki jak podaje w aplikacji układu producent układu. Na razie wymienię potki i zobaczymy. Jednak pewnie i tak sobie wzmacniacz nie poradzi z wooferami i DSP więc powoli wybieram coś z klasy D bo jednak AB na dużych mocach to marnotrawstwo. Jeszcze myślę zwłaszcza że mam wolne trafo 320VA 2x44V.
    Widać jak się zachowuje napięcie na rezystorze emiterowym podczas regulacji i dotykania tego potka. Na pewno jest uszkodzony. Drugi tak nie reaguje.
  • #44 21887728
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    bumble napisał:
    Jeśli pojawia się przerwa na potencjometrze to tranzystor mocy otwiera się pewnie całkiem co wystarczy żeby protect zadziałał.

To twierdzenie jest z technicznego punktu widzenia absurdalne gdyż przerwa w potencjometrze może jedynie zmniejszyć prąd spoczynkowy do zera a nie zwiększyć.
  • #45 21887811
    bumble
    Poziom 40  
    Cóż. Pewnie jest absurdalne. Krótka przerwa na suwaku potencjometru lub ścieżce zwiększa znacząco prąd spoczynkowy i tak jest.
    Wyszukiwane w Google:
    Krótkie, niekontrolowane przerwy na suwaku (np. przez kurz lub zużycie ścieżki) są w klasie AB bardziej zdradliwe niż całkowita przerwa, bo działają jak "szpilki" prądowe.
    Oto co się wtedy dzieje:
    Uderzenia prądowe (Current Spikes): Każdy chwilowy brak kontaktu suwaka może na ułamek sekundy ustawić bias na maksimum. To powoduje gwałtowne skoki prądu płynącego przez tranzystory/lampy.
    Ryzyko przebicia elementów: Takie nagłe "strzały" prądu mogą przebić złącza tranzystorów mocy lub spowodować łuk elektryczny wewnątrz lampy, nawet jeśli średnia temperatura radiatora wydaje się w normie.
    Trzaski i stuki w głośnikach: Przerwa w obwodzie biasu zmienia potencjał na wyjściu, co słychać jako bardzo głośne, nieprzyjemne "puknięcia" lub trzaski, które mogą uszkodzić głośniki wysokotonowe.
    Wzbudzanie się wzmacniacza: Chwilowa zmiana punktu pracy może wprowadzić układ w oscylacje (wzmacniacz zaczyna "gwizdać" na częstotliwościach niesłyszalnych dla ucha), co błyskawicznie przegrzewa końcówkę mocy.

Jest dokładnie tak jak to opisuje ai. Mam wzrost prądu spoczynkowego co prowadzi do otwierania się tranzystorów mocy i wzrostu prądu na rezystorach emiterowych w efekcie zadziałanie protect.
  • #46 21887890
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Wklejasz jakieś bzdurne cytaty nie wiadomo skąd bo nie rozumiesz jak działa układ biasu
    Np.to:
    bumble napisał:
    Uderzenia prądowe (Current Spikes): Każdy chwilowy brak kontaktu suwaka może na ułamek sekundy ustawić bias na maksimum.

. W rzeczywistości jest odwrotnie, w tym urządzeniu brak kontaktu suwaka nie ustawi biasu na maksimum tylko go zmniejszy a jeśli wylutowałbyś całkowicie ten potencjometr to bias będzie zerowy.
  • #47 21887917
    bumble
    Poziom 40  
    Wyluzuj koleżko. Przecież ma podpięty oscyloskop i miernik i widzę co się dzieje. AI to potwierdza ale dla cienkiego bzdurne cytaty. Fajnie że jesteś najmądrzejszy i masz we wszystkim racje ale to twoje zdanie. Ja na tyle. Kończę przygodę z tobą. Marantzie mają się swietnie

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• #48 21887920
    bumble
    Poziom 40  
    Sprzęt działa świetnie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy wzmacniacza Marantz PM44SE kupionego jako niesprawny oraz jego późniejszego wykorzystania do zasilania wooferów w układzie bi-amping w open baffle. Zalecano rozpoczęcie od schematu, wstępnej diagnozy napięć, sprawdzenia tranzystorów końcowych i uruchamiania przez żarówkę szeregową. Po rozebraniu urządzenia wykryto uszkodzony bezpiecznik na płycie zasilacza, wzmacniacz uruchomił się, zadziałał przekaźnik głośnikowy, a napięcia zasilania okazały się niższe podczas pracy przez żarówkę. Następnie wykonano pomiary prądów spoczynkowych, napięć na wyjściu i testy z obciążeniem 8 Ω oraz sygnałem 50 Hz. Pojawiły się też rozważania o kondensatorach w torze audio, potencjometrach regulacji prądu spoczynkowego, układzie zabezpieczeń DC/overcurrent oraz o możliwym wpływie DSP i głośnika 15" na wyzwalanie protect. Ostatecznie sprzęt został doprowadzony do stanu używalności, wyczyszczony i wyregulowany, choć później ujawnił się losowy problem z zabezpieczeniem związany z niestabilnym potencjometrem biasu i skokami prądu spoczynkowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA