logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Baner AGM 92Ah 850A - duży spadek napięcia przez noc, akumulator do wymiany?

kucy07 27 Mar 2026 10:24 237 11
  • #1 21871689
    kucy07
    Poziom 5  
    Dzień dobry
    Akumulator Banner AGM 92 Ah 850 A, trzyletni
    W październiku zeszłego roku odebrałem auto od mechanika z rozładowanym aku. Wcześniej stał trzy tygodnie i pięknie odpalił. Nie ładowałem go ani razu. W styczniu tego roku, przy mrozach, wyskoczył błąd blokady kierownicy. Naładowałem akumulator dobrym prostownikiem. Po miesiącu to samo, znów naładowałem. Robię krótkie trasy po mieście.
    Przed naprawą nie było żadnych problemów
    Wstawiam zdjęcia z wieczornego pomiaru i rannego
    Duży spadek. Czy on jest jeszcze do uratowania ?
    Pozdrawiam

Wyświetlacz testera akumulatora Konwei z wynikiem SOH 91% i napięciem 12,23 V Tester akumulatora KONNWEI z wynikiem SOC 54% i napięciem 12,23 V na podświetlanym ekranie.
    I rano
    Tester akumulatora KONNWEI z ekranem: SOC 23%, EN 657A, napięcie 11,98 V Tester akumulatora Konnwei KW650 z wynikiem SOH 77% i napięciem 11,98 V na ekranie
  • Pomocny post
    #2 21871695
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Trzeba sprawdzić pobór prądu na postoju.
  • #3 21871702
    kucy07
    Poziom 5  
    No właśnie nie ma.
    Auto się nie wybudza i nie informuje o słabym aku. Program diagnostyczny ISTA nie pokazuje żadnych błędów. Prądy spoczynkowe są ok. Diagnoza energetyczna nic nie wykazuje.
    Miałem kiedyś wybudzania auta (wiązka w klapie bagażnika dawno zrobiona) i zawsze była o tym informacja.
  • Pomocny post
    #4 21871728
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4626
    Cóż jeśli oprogramowanie nie pokazuje żadnych błędów, to albo odłączyć akumulator na noc i sprawdzić, czy faktycznie spada pojemność, albo kupić nowy.
  • Pomocny post
    #5 21871738
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Jeśli jesteś pewnien że pobór prądu na postoju jest prawidłowy to akumulator do wymiany , choć jest szansa że do następnej zimy przejeździ.
  • #6 21871740
    kucy07
    Poziom 5  
    Robiłem pomiar miernikiem uśpienia auta i się nie wybudza.
  • Pomocny post
    #7 21871755
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1698
    kucy07 napisał:
    Robiłem pomiar miernikiem uśpienie auta i się nie wybudza.

Co to znaczy ?
    Nie podałeś jaka jest wartość poboru prądu przez auto w trybie "uśpienia" dla jednego 0,1A jest niby Ok, a to nie jest prawda. Może coś go sukcesywnie wybudza tylko na chwilę. Jak długo trwał test poboru na zamkniętym i zablokowanym aucie ?
    Z drugiej strony jak już aku miał rozładownie do przysłowiowego "zera" to może mieć problemy z utrzymaniem pojemności.
  • #8 21871772
    kucy07
    Poziom 5  
    Standardowo 1,5 godz. czekałem i nic się nie wydarzyło. Dla świętego spokoju pójdę i sprawdzę jeszcze raz i dłużej poczekam.
    A mam podejrzenie, że przy tej naprawie został rozładowany do „zera” i mógł się uszkodzić. Wcześniej czekał na swoją kolej 3 tygodnie i bez problemu odpalił.
    Teraz też bez problemu odpala.
    Czy jakieś specjalne ładowanie może go naprawić?
  • Pomocny post
    #9 21871784
    madamsz1
    Poziom 42  
    kucy07 napisał:
    Standardowo 1,5 godz czekałem i nic się nie wydarzyło.

Czyli raczej nie wybudza go nic.
    Jaki masz prąd pobierany przez auto na "uśpieniu" ?
    kucy07 napisał:
    Czy jakieś specjalne ładowanie może go naprawić?

Są automatyczne w stylu CTEK, NOCO, VICTRON, BOSCH, ale z drugiej strony kosztują prawie tyle co ten Baner (no może połowę albo 2/3 ), ale jak się robi krótkie trasy to i tak dobrze raz na 1 - 2 miesiące podładować aku, a już co najmniej przed zimą i po zimie.
  • #10 21871805
    kucy07
    Poziom 5  
    Na uśpieniu jest właśnie 0,01 A
    Zrobię jeszcze raz ten pomiar.
    Czyli długie ładowanie i do zimy pewnie pojeżdżę.
    Mam wypożyczoną automatyczną ładowarkę polską StefPol 15 A, podładuję go przez dwa dni.
  • Pomocny post
    #11 21871809
    madamsz1
    Poziom 42  
    kucy07 napisał:
    Na uśpieniu jest właśnie 0,01A

To bardzo dobrze, w takim wypadku obstawiamy aku.
    Ładować, jeździć obserwować. Pomierzyć ładowanie na aucie.
  • #12 21871814
    kucy07
    Poziom 5  
    No tak trzeba zrobić.
    Ładować, jeździć i obserwować
    Miałem sprawdzane profesjonalnym urządzeniem stan aku , ładowanie i prąd rozruchowy
    Wyszło wszystko ok, oprócz tego, że jest nienaładowany.
    Dzięki za podpowiedzi

Podsumowanie tematu

✨ Akumulator Baner AGM 92Ah 850A, trzyletni, wykazuje duży spadek napięcia po nocy, co sugeruje jego degradację. Po dłuższym postoju i rozładowaniu akumulator był kilkukrotnie ładowany prostownikiem, jednak problem z szybkim spadkiem napięcia i błędem blokady kierownicy utrzymuje się. Krótkie trasy miejskie nie pozwalają na pełne doładowanie. Pomiar napięcia wieczorem i rano potwierdza znaczny spadek, co wskazuje na konieczność wymiany akumulatora. Dyskusja nie zawierała alternatywnych rozwiązań regeneracji, a objawy są typowe dla zużytego akumulatora AGM o parametrach 92Ah i prądzie rozruchowym 850A.
REKLAMA