logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Fiat Punto Evo 2012 radio nie łapie stacji po zimie - antena czy tuner?

jowyma 29 Mar 2026 14:27 189 2
REKLAMA
  • #1 21873143
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Proszę o pomoc w następującej sprawie. Mam punto EVO (rocznik 2012 tyle w sumie wiem, radio takie jak na zdjęciu:

Panel radia samochodowego z czerwonym wyświetlaczem „RadioZET 104.10 MHz” w konsoli środkowej

Radio przestało po zimie łapać jakiekolwiek kanały. Coś tam szumi, sporadycznie złapie jedno słowo albo trochę muzyki i potem znowu tylko szum.
    Antena jest, odkręcenie i przykręcenie nic nie dało, nadal ten sam problem, reset radia też nic nie dał.

Co do możliwych przyczyn to takie rzeczy przychodzą mi do głowy.
    W samochodzie testowaliśmy wtyczkę z Temu wkładaną do gniazda zapalniczki która miała zrobić zestaw głośnomówiący z telefonu i radia. W zimie również przestał otwierać się jeden z zamków w lewych tylnich drzwiach.

Czy mogę coś jeszcze zrobić żeby samodzielnie naprawić radio albo znaleźć przyczynę usterki.

Czy lepiej kupić inne radio (za 200 zł są identyczne) i prosić mechanika o wymianę czy próbować naprawiać własne.

Nigdy wcześniej coś takiego mi się nie stało, odtwarzacz płyt działa, a radio nie łapie jakiejkolwiek stacji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21873195
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Zazwyczaj test robi się wyciągając radio, podłączając pewną antenę zewnętrzną. Jeżeli radio zadziała, to winna jest antena w samochodzie. Jeżeli radio wciąż nie działa, to winne jest radio. Można też w samochodzie podłączyć inną antenę wprost do radia, może będzie z tym mniej zachodu niż z wyciąganiem radia. To proste testy dające szybko odpowiedź gdzie jest usterka. Zawodzą gdy jest więcej niż jedna usterka, albo jest nietypowa i wstępne typowanie zawiodło. Np. problemy z zasilaniem a szukany winowajca to antena lub radio.
  • #3 21908664
    jowyma
    Poziom 23  
    Ocena: 168
    Okazało się, że awarii uległo samo radio, co wynikało z prezentu w postaci taniej chińskiej ładowarki do gniazda ładowania, która miała też opcję telefonu głośnomówiącego przez radio. Ładowarka ta podziałała chwilę a potem uszkodziła radio. Dziękuję za pomoc.
REKLAMA