logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blok z 2022: buczenie i wibracje 24/7 po ścianach, co je powoduje?

MonikaJanosik 02 Kwi 2026 18:01 561 7
REKLAMA
  • #1 21876195
    MonikaJanosik
    Poziom 2  
    Hej,
    od ponad dwóch tygodni w swoim mieszkaniu słyszę dziwny hałas, który niesie się po ścianach. Brzmi jak cykliczna praca jakiegoś urządzenia, które co jakiś czas się zapowietrza. Głównie słychać buczenie i wibracje, dźwięk nagle robi się głośniejszy i nieregularny, przestaje na chwilę, przez jakiś czas słychać jednostajny wysoki pisk i praca zaczyna się od nowa.
    Słychać to 24/7. Blok jest nowy, wybudowany w 2022 r.
    Popytałam sąsiadów w swoim pionie, również to słyszą i wychodzi na to, że źródłem tego dźwięku może być mieszkanie bezpośrednio pode mną, jednak nikogo tam obecnie nie ma. Zgłaszałam to w spółdzielni, na razie nie podejmują jakichkolwiek działań.
    Może Wy macie jakiś pomysł, co to mogłoby być, bo obawiam się, że może być to jakaś awaria w budynku i że powinnam naciskać bardziej na spółdzielnię, żeby zareagowali.

• REKLAMA
  • #2 21876237
    balonika3
    Poziom 43  
    Ocena: 3692
    Film nie działa.
  • REKLAMA
  • #4 21876402
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12647
    Filmy już są naprawione. Inna kwestia, czy da się coś z nich usłyszeć.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #5 21876420
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Ten dźwięk to to coś, co na pierwszym filmie brzmi jak pompa odpływowa pralki? Ciekawie by było, gdyby okazało się, że stoi tam jakiś sprzęt AGD i tak jak na przykład zmywarka - gdy zacznie przeciekać w niej woda, to czujnik uruchamia pompę odpływową na nie-wiadomo-ile. Myślę, że nawet na całą dobę w niektórych modelach, w trosce o usuwanie naciekającej na bieżąco wody. Choć większość z nich ma aqua-stop.
  • REKLAMA
  • #6 21876446
    MonikaJanosik
    Poziom 2  
    >>21876420 Tak, właśnie ten dźwięk jest bardzo podobny do pralki, dlatego na początku zignorowałam temat. Potem zmartwiły mnie te dziwne, jednostajne piski, które słychać na drugim filmiku.
  • #7 21877013
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1120
    Jeśli w ramach rozwiązania problemu okaże się, że w pustym mieszkaniu sąsiada włączył się tryb demo/marketowy w pralce, to każdy obserwator wątku stawia mi frytki z McDonalda.
  • REKLAMA
  • #8 21877101
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    W trybie demo (sklepowym) pralka nie pobiera wody i nie grzeje. Jest to tylko prezentacja możliwości pralki, gdzie pulsują kontrolki, świeci się ekran, kręci bęben, ale wszystko na sucho i na zimno.

Podsumowanie tematu

✨ W nowo wybudowanym bloku z 2022 roku pojawił się ciągły, cykliczny hałas przypominający buczenie i wibracje przenoszone przez ściany, słyszalny 24/7. Dźwięk charakteryzuje się nieregularnym natężeniem, przerywanym wysokim, jednostajnym piskiem, co sugeruje pracę urządzenia z problemami zapowietrzenia lub awarii mechanicznej. Źródło hałasu prawdopodobnie znajduje się w mieszkaniu bezpośrednio poniżej, które jest obecnie niezamieszkane. Spółdzielnia mieszkaniowa została poinformowana, lecz nie podjęła działań. Możliwe przyczyny to usterki instalacji hydraulicznej, wentylacyjnej lub urządzeń mechanicznych takich jak pompy obiegowe, zawory lub systemy klimatyzacji. Zalecane jest dalsze naciskanie na spółdzielnię w celu przeprowadzenia diagnostyki technicznej i usunięcia potencjalnej awarii instalacji budynkowej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA