logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomiar prądu upływu w rozdzielnicy: multimetr 200 mA w PE czy cęgowy?

elektronikq 04 Kwi 2026 11:29 1008 23
  • #1 21877275
    elektronikq
    Poziom 25  
    Ocena: 614
    Czy mierząc prąd upływu w rozdzielnicy mieszkaniowej mogę użyć zwykłego multimetru na zakresie 200 mA wpiętego szeregowo z głównym przewodem PE, czy muszę użyć miernika cęgowego? Chodzi mi o to czy ta rezystancja wprowadzona przez miernik nie zafałszuje mi wyniku.
  • #2 21877333
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    Sprawa powinna wyglądać na prostą, zwłaszcza dla kogoś kto ma miernik i chce go użyć i być może zdiagnozować problem. Rezystancja miernika podana jest w jego instrukcji obsługi. Natomiast rezystancję mierzonego obwodu powinieneś umieć obliczyć na podstawie tego co napisałeś. O ile zakres jest prawidłowo dobrany, to minimalną rezystancję obwodu obliczysz. Następnie sobie porównaj te dwie wartości i podejmij decyzję.
  • #3 21877359
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    Tylko nie zapomnij o rezystancji przewodów pomiarowych, miejsc ich połączenia z obwodem przy np. 1 Ω Rw przewody mogą dołożyć drugie tyle...
    Zdecydowanie lepiej zastosować cęgowy i to z zakresem pomiarowym odpowiednim do mierzonej wartości.
    Gdzieś na półce mam taki z ustawianymi zakresami od 40 mA, używałem go przy szukaniu, które urządzenie dokłada kolejne 5 mA do wyzwalającej RCD 30 mA...
    Pozdr. J.
  • #4 21877462
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 832
    Jeśli masz kuchenkę gazową z zapalarką na prąd, to więcej prądu ucieka przez rurę gazową niż żyłą PE, chyba, że ją wypniesz z gniazda. Równie dobrze prąd sąsiada może przez rurę gazową wpływać do Twojej instalacji przewodem PE kuchenki, więc jest to pomiar niemiarodajny.

Jak chcesz multimetrem zmierzyć upływ, to odłącz przewód odbiorczy N od instalacji zasilającej, złącz razem z fazowym instalacji odbiorczej i wtedy zmierzysz, ile prądu ucieka instalacją.
  • #5 21877829
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    Ocena: 63
    Komentujący wprowadzają nowy temat: pomiar impedancji pętli zwarcia L-PE, podczas gdy pytanie dotyczy pomiaru prąd UPŁYWU pomiędzy L a PE, wprowadzonego przez któreś z podłączonych urządzeń. Prąd ten jest na tyle mały, że jeśli jest różnicówka, to nie zadziała, czyli wartość rezystancji upływu jest większa od 7,6 kom, zatem włączenie w szereg amperomierza nic nie zmienia.
    Rozumiem, że pomiar jest prowadzony w celu wykrycia, które z urządzeń ma upływność do PE (metodą odłączania kolejnych urządzeń, aż do wykrycia spadku prądu upływu). Pytanie, czy chcesz robić pomiar przy niepracujących urządzeniach, czy przy pracujących. W tym drugim przypadku, a dodatkowo jeśli nie ma różnicówki, to prąd w PE może nie być upływem (mA), tylko przez PE wraca prąd obciążenia (np. 1 A).
  • #6 21877912
    elektronikq
    Poziom 25  
    Co to znaczy niepracujące urządzenie?

Przy pomiarze prądu upływu cęgowym nie ingeruje w obwód. Czyli R (Z) przewodu PE się nie zmienia. Natomiast przy pomiarze 200 mA multimetrem wprowadzam dodatkową rezystancję. Rw miernika, bezpiecznika, przewodów itp.
    Na pierwsze spojrzenie prąd miernikiem zwykłym (multimetrem) powinien być mniejszy, bo rezystancja ograniczy nam prąd, ale pewnie jest inaczej.
    Wesołych Świąt. :)
  • #7 21877970
    czesiu
    Poziom 38  
    Przesadne jest stwierdzenie że multimetr zmieni wyniki. 1mA prądu upływu w instalacji to jest rezystancja obwodu rzędu 230 kiloomów, a miernik wprowadza do obwodu góra kilkadzesiąt omów. Różnica w pomiarze będzie ułamkiem procenta.

Tylko nie mierzy się w PE lecz w N+L, bo prąd w PE nie zawsze odzwierciedla upływ z instalacji. Wygodnie robi się to cęgami, bo można objąć L i N, tylko nie zwykłymi cęgami z zakresem 40A tylko dedykowanymi do pomiarów prądów upływowych.

Jak ktoś chce mierzyć prądy błądzące w przewodach uziemiających to faktycznie tylko cęgi, bo one są wynikiem ułamkowych różnic napięć podzielonych przez ułamkowe rezystancje przewodów uziemiających.
  • #8 21878057
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2863
    elektronikq napisał:
    Przy pomiarze prądu upływu cęgowym nie ingeruje w obwód. Czyli R (Z) przewodu PE się nie zmienia. Natomiast przy pomiarze 200 mA multimetrem wprowadzam dodatkową rezystancję. Rw miernika, bezpiecznika, przewodów itp.
    Na pierwsze spojrzenie prąd miernikiem zwykłym (multimetrem) powinien być mniejszy, bo rezystancja ograniczy nam prąd, ale pewnie jest inaczej.

Takie doktoraty już robisz, a wystarczy z tych danych które podałeś odliczyć minimalną rezystancję/impedancję obwodu który mierzysz. To nie powinno sprawić problemu osobie która chce użyć miernika i interpretować wyniki pomiaru oraz ewentualnie zlokalizować uszkodzenie, bo chyba do tego celu chcesz użyć miernika.
    Wybacz że nie udzielę tobie odpowiedzi jakiej oczekujesz, ale wolę dać wędkę niż rybę. Przynajmniej czegoś się nauczysz i przyda się to tobie na przyszłość, będziesz wiedział z jakimi wielkościami masz do czynienia.
    Tak przy okazji, miernik cęgowy również wpływa na obwód mierzony. Gdyby tak nie było to każdy by sobie zrobił taki obwód wejściowy miernika czyli cęgi (tylko trochę większe) i mostek prostowniczy do zasilania za darmo np zegara. Jak wiadomo perypetum mobile nie istnieje.
  • #9 21878714
    elektronikq
    Poziom 25  
    Witam. Jaki wpływ ma miernik cęgowy na badany obwód? Np. mierząc prąd w przewodzie PE?
    Ja nie chce znaleźć uszkodzenia tylko zająłem się tym zagadnieniem po serii testów różnicówek w garażu.
    Prąd upływu też może być odkształcony. No nic po prostu jak wyposażę się w lepszy miernik to zrobię test multimetrem i miernikiem cęgowym. Wydaje mi się że miernik mA z multimetru na zakresie 200mA zaniży ten prąd, zobaczę w praktyce.
  • #10 21878774
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    >>21878714 @czesiu wytłumaczył, że przy pomiarze upływności miernik w szereg z 200kom dla 1mA (ja podawałem 7 kom dla 30mA) nie ma znaczenia.
    Chcesz mierzyć upływność, a analizujesz warunki jak do pomiaru skuteczności ochrony pporażeniowej (tu rzeczywiście wartości pojedynczych omów i dobrze uwzględnić rezystancje przewodów i miernika).
    1. Pytanie jaki masz problem, czy masz w obwodzie różnicówkę.
    2. Po co chcesz mierzyć, co zrobisz jak pomiar pokaże 1 mA a co jak pokaże 20mA a co jak błędy w instalacji /urządzeniu i pokaże 2A
  • #11 21878784
    elektronikq
    Poziom 25  
    Dzięki za odpowiedź. Po prostu czy pomiar multimetrem na zakresie mA to będzie to samo co pomiar miernikiem cęgowym. Zakładamy pomiar prądu upływności który płynie głównym przewodem PE. Czy multimetr pokaże wynik podobny do tego co pokaże miernik cęgowy? Np. multimetr pokaże 21mA a cęgowy pokaże 25mA czy 10mA. Na tą chwilę wiem że wynik powinien oscylować wokół tej samej wartości.
  • Pomocny post
    #12 21878840
    czesiu
    Poziom 38  
    elektronikq napisał:
    Zakładamy pomiar prądu upływności który płynie głównym przewodem PE.

Pisałem że w PE się nie mierzy. Znasz podstawy elektrotechniki to sobie rozrysuj jak popłyną prądy gdy będziesz miał zwarcie w instalacji między przewodami N i PE. A potem dodaj kilkadziesiąt omów miernika do przewodu PE.
    Nic nie zmierzysz.
  • #13 21879353
    elektronikq
    Poziom 25  
    Dziękuję za udział w dyskusji, nie wiem kolego Czesiu, dlaczego piszesz, że się nie zmierzy. Nie wiem, czy ja się źle wyraziłem, czy jak. Część prądu upływu popłynie przewodem PE. I teraz pytanie jest takie. Wpinam w szereg mA z multimetru na zakresie 200 mA i mierzę ten prąd i wynosi on np. 12 mA. Zapinam na tym przewodzie PE cęgi do pomiaru mA. [Oczywiście wypinam mA - amperomierz] czy cęgowy pokaże wynik zbliżony do tego, co pokazał mA amperomierz? Na takie pytanie szukam odpowiedzi, w sumie już znalazłem.
  • Pomocny post
    #14 21879368
    Andrzej Maciejewski
    Poziom 21  
    >>21879353 skoro piszesz "odpowiedź w sumie już znalazłem" i uzasadniasz:
    "Zapinam na tym przewodzie PE cęgi do pomiaru mA. [Oczywiście wypinam mA - amperomierz] "
    to znaczy, że wdaje Ci się, że znalazłeś odpowiedź.
    Nie trzeba wypinać amperomierza [oczywiście], zarówno z amperomierzem jak i bez cęgi pokażą niezmienioną wartość dodatkowo zbliżoną do pomiaru amperomierzem.
    Sądząc po wpisach, radził bym Ci nie eksperymentować, a jeżeli już to ogranicz się do cęgów, mniejsze prawdopodobieństwo, że nabroisz.
  • #15 21879981
    GrzegorzSwinder
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    >>21877275 NIE MOŻESZ rozłączać obwodu PE aby sobie tam wstawiać amperomierz . Jeśli chodzi o zakres pomiarowy to na mierniku cęgowym nawiń po prostu z 10 zwojów . Wtedy miernik będzie 10x czulszy . Jak będzie pokazywał 100mA to w rzeczywistości będziesz mierzył prąd 10mA . Prosta i skuteczna metoda pomiaru małych prądów tanimi miernikami cęgowymi .
  • #16 21880088
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 21880656
    GrzegorzSwinder
    Poziom 14  
    Ocena: 33
    NIE KOLIDUJĘ z zasadą nierozłączanie obwodu PE - po prostu należy przewód PE przepleść KILKA RAZY przez miernik cęgowy aby zwiększyć pole magnetyczne . Przy 10 zwojach czułość miernika wzrośnie 10 razy . KABEL PE cały czas jest cały i nieprzerwany !!!
  • #18 21880701
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 21881012
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1642
    Pomiary cęgami są też dużo bezpieczniejsze - nie trzeba przerywać obwodu PE do pomiaru, a generalnie nie powinno się w ogóle przerywać obwodu PE gdy jest zasilanie.
    Pomiar prądu upływu płynącego rurą z gazem jest oczywistym przykładem wyższości miernika cęgowego :)
    Problemem też jest bezpiecznik w amperomierzu - jeśli się spali to PE będzie niepodłączone i zniknie ochrona. Czy można - technicznie można użyć zwykłego amperomierza, ale trzeba dokładnie wiedzieć co się robi i jak zrobić to bezpiecznie.

UT211B ma zakres 600.0 mA a.c. ale zrobił się idiotycznie drogi... Może lepiej pożyczyć odpowiedni miernik?
  • #20 21881023
    czesiu
    Poziom 38  
    Użycie zwykłego miliamperomierza też nie jest problematyczne. Opuszcza się różnicówkę i przykłada przewody miernika między L wejściowe a L wyjściowe na tym aparacie. Najlepiej załączając wcześniej łączniki oświetlenia, żeby napięcie "rozeszło" się też po przewodzie N (jesli nie chce się mostkować L-N).
    Ale autor uparcie chce mierzyć upływ w PE.
  • #21 21881027
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1642
    czesiu napisał:
    Ale autor uparcie chce mierzyć upływ w PE.

Zakładam, że autor chce mierzyć prąd upływu w PE a nie robić inne pomiary "w okolicy".

Twoja rada na pewno jest lepsza niż rozłączanie PE, ale mierzy ciut co innego. Autor chciał mierzyć w PE, to taką dostał odpowiedź. To forum to nie miejsce na naukę całej sztuki pomiarów elektrycznych :)
  • #22 21881477
    elektronikq
    Poziom 25  
    Dziękuje wszystkim za dyskusję, jak pomierzę to wrócę.
  • #23 21881536
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #24 21881658
    czesiu
    Poziom 38  
    Erbit napisał:

Czy dobrze "czuję" aby lepiej nie było to oświetlenie LED gdzie elektronika może ograniczyć to "rozejście" ?

Chyba nie ma to większego znaczenia, jeśli podamy na led-a tylko fazę, to na drugim jej wyprowadzeniu również powinien się pojawić ten sam potencjał.
REKLAMA