logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taras: czym cienkowarstwowo przykleić odspojone płytki do betonu?

krzbor 04 Kwi 2026 17:09 468 4
REKLAMA
  • #1 21877505
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1065
    Po zimie odpadły mi płytki z tarasu. Płytki były przyklejone do betonowej konstrukcji tarasu. Powyżej płytek jest już dopasowana cegła klinkierowa. Jak widać płytki nie odpadły na kleju, ale doszło do rozerwania cienkiej warstwy tynku pomiędzy betonem a płytką. Najlepiej oczywiście skuć wszystko i zrobić od nowa. Chciałbym jednak "uratować" sytuację. Ten tynk, który widać jest zwarty i nie sypie się. Po prostu woda i mróz zrobiły swoje. Planuję obie powierzchnie wzmocnić unigruntem, a następnie skleić - tu moje pytanie: czego użyć - kleju mamut, czy silikonu? A może coś innego? W każdym razie to musi być coś cienkowarstwowego.
    Zapomniałem dodać zdjęcie:

Odpadające ciemne płytki na cokole tarasu i ubytek tynku odsłaniający podłoże
  • REKLAMA
  • #2 21877509
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 447
    Chcesz mieć spokój. to użyj silikonu hydraulicznego. Doradziła mi kiedyś szefowa kontroli jakości z Opoczna. Tak postępuję i metoda jest sprawcdzona!
  • REKLAMA
  • #3 21877516
    krzbor
    Poziom 29  
    Ocena: 1065
    Adam Walko napisał:
    Tak postępuję i metoda jest sprawcdzona!

Dzięki za odpowiedź, bo właśnie chodziło mi o sprawdzoną informację. Jak go nakładać? Posmarować obie powierzchnie i skleić, czy po prostu nałożyć kilka wałków silikonu i docisnąć?
  • REKLAMA
  • #4 21880782
    krzad
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Dzięki za poradę, tez mnie ten temat interesuje.
    Ale jak rozumiesz termin silikon "hydrauliczny"? Bo po wpisaniu w wyszukiwarke produktów np. Castoramy mam uniwersalny, rózne Mapei, sanitarny, uniwersalny, budowlany
  • #5 21880797
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1387
    Pewnie chodzi o tzw "uszczelniacz dekarski" klejący się do wilgotnych i mokrych powierzchni.
REKLAMA