logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Audi A6 C5 xenon - jak przerobić 4-pin silniczki na regulację z kabiny

goldboss 05 Kwi 2026 14:17 402 18
REKLAMA
  • #1 21877876
    goldboss
    Poziom 18  
    Ocena: 100
    Posiadam w nowo założonych reflektorach silniczki regulujące wysokość świecenia 4 pinowe ,
    które są do regulacji automatycznej z czujników . Chcę podłączyć je do regulacji ręcznej w kabinie
    która była do sterowania starymi reflektorami.
    Pytanie , czy da rady przerobić te silniczki żeby działały na regulację z kabiny. Teraźniejsze reflektory to xenony
    Audi a6 c5
    Czarny element HELLA z nadrukiem „ELK 109” na metalowej misce; w rogu widoczna data 03/04/2026.
    Czarny silniczek regulacji reflektora z wtyczką i wysuwanym trzpieniem, na drewnianym stole
    Znalazłem silniczki 3 pinowe jak je podłączę luzem do wtyczek to działają ze sterowania z kabiny , ale są za duże i nawet nie pasują do gniazd w nowej lampie (te silniczki są ze starych lamp . A podobnych na 3 piny takich nie ma .
    Te w nowej lampie są montowane za takie uszy do obudowy a takie co może by pasowały 3 pinowe są montowane na przekręcane gniazdo.
  • REKLAMA
  • #2 21877896
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6675
    Załóż takie jak powinno być i to co powinno w tym samochodzie być. Przerabiasz to przerób w całości.
  • #3 21877923
    goldboss
    Poziom 18  
    kkknc napisał:
    Załóż takie jak powinno być i to co powinno w tym samochodzie być. Przerabiasz to przerób w całości.

Właśnie przerobiłem z takich oryginałów jak były ,na takie co normalnie świecą .
    Zostały mi silniczki do ogarnięcia . Nie jestem zwolennikiem jakiegokolwiek przerabiania ale moje byłe reflektory
    nie nadawały się już do jazdy ze względu na konstrukcję z lat 90.
  • REKLAMA
  • #4 21877924
    kkknc
    Poziom 43  
    Nie przerobiłeś. Zrobiłeś partyzantkę.
  • #5 21877938
    goldboss
    Poziom 18  
    kkknc napisał:
    Nie przerobiłeś. Zrobiłeś partyzantkę.

Dziękuje za wsparcie i dobre rady ale to nie wnosi nic nowego do tematu.
    Założyłem reflektory oryginalne do tego modelu . Tylko 25 lat młodsze. Wszystko idealnie pasuje tylko nowsze
    modele sterowanie silniczkami mają z czujników ,a tego w moim pojeździe brakuje i dlatego moje pytanie.
    To nie jest samochód zarejestrowany na zabytek.
  • #6 21877988
    kkknc
    Poziom 43  
    No więc teraz ładnie zamontujesz czujnik pod tylną osią, silniki takie jak trzeba, zamontuje spryskiwacze, wymienisz zbiornik na większy. Taki jak powinien być. Dasz też dodatkowy silnik do spryskiwania reflektorów. Dołożysz spryskiwacze, zaprogramujesz to wszystko. Pociągniesz wiązki wtedy będzie to chodziło tak jak trzeba.
  • #7 21877998
    goldboss
    Poziom 18  
    kkknc napisał:
    No więc , zamontuje spryskiwacze, wymienisz zbiornik na większy. Taki jak powinien być. Dasz też dodatkowy silnik do spryskiwania reflektorów. Dołożysz spryskiwacze, zaprogramujesz to wszystko

wszystko mam zrobione tak jak napisałeś . Ale doszedłem do wniosku że automatyczne poziomowanie jest mi zbędne.
    Zbliżenie prawego reflektora i zderzaka ciemnozielonego auta na brukowanym podjeździe.

Przód zielonego auta z reflektorem i grillem na brukowanym podjeździe, w tle budynek z czerwonym dachem
    tylko ręczne z kabiny bo takie rozwiązanie jest prawidłowe i zgodne z przepisami.
  • #8 21878016
    kkknc
    Poziom 43  
    Nie jest prawidłowe o zgodne z przepisami.
    Ale przytocz ten prawidłowy przepis
  • REKLAMA
  • #9 21878148
    goldboss
    Poziom 18  
    Może takie rozwiązanie jakie chcę zrobić nie powinno się pojawić w tej sytuacji
    ale mi pasuje. Temat się rozmydla chodzi mi o te silniczki Jak je zrobić żeby działały ze sterownika
    z kabiny.
  • #10 21878209
    kkknc
    Poziom 43  
    A i tradycyjnie sprowadza się do jednego bo ja tak sobie wymyśliłem i tak ma być. Nieważne że będę oślepiał innych ważne że ja będę widział. W końcu na drodze liczę się tylko ja. Na przeglądzie sobie obniżę żeby się nikt nie przywalił, a na drodze podniosę żeby wszystkich ślepić po gałach. Niezgodne z przepisami a co mnie tam tak ma być.
  • #11 21878238
    goldboss
    Poziom 18  
    kkknc napisał:
    A i tradycyjnie sprowadza się do jednego bo ja tak sobie wymyśliłem i tak ma być. Nieważne że będę oślepiał innych ważne że ja będę widział. W końcu na drodze liczę się tylko ja. Na przeglądzie sobie obniżę żeby się nikt nie przywalił, a na drodze podniosę żeby wszystkich ślepić po gałach. Niezgodne z przepisami a co mnie tam tak ma być.

Trochę cię poniosło. Światła mam ustawione tak jak mają być na stacji diagnostycznej.
    A regulator w kabinie tylko obniża poniżej odcięcia a nie podnosi.
    Tą regulację robię tylko dlatego żeby nie oślepiać kierowców jak troche naładuje do bagażnika .
    I nawet przez myśl mi nie przyszło żeby kombinować coś ze światłami żeby wyżej świeciły
    powyżej linii odcięcia
  • #12 21878283
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5132
    Nie przerobisz tego na sterowanie z pokrętła, to silniki krokowe i potrzebują sterownika
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #13 21878523
    kkknc
    Poziom 43  
    goldboss napisał:

Trochę cię poniosło. Światła mam ustawione tak jak mają być na stacji diagnostycznej.
    A regulator w kabinie tylko obniża poniżej odcięcia a nie podnosi.
    Tą regulację robię tylko dlatego żeby nie oślepiać kierowców jak troche naładuje do bagażnika .
    I nawet przez myśl mi nie przyszło żeby kombinować coś ze światłami żeby wyżej świeciły
    powyżej linii odcięcia

Nie mnie tylko ciebie i to bardzo mocno. Po to zastosowano bardzo szybkie silniki krokowe żeby każda dziura w jezdni, każde pochylenie auta zmieniało ustawienie tych reflektorów. I taki jest wymóg prawny na źródłach które mają powyżej 2000 lumenów.
  • REKLAMA
  • #14 21878874
    tesla97
    Poziom 20  
    Ocena: 156
    kkknc napisał:
    Po to zastosowano bardzo szybkie silniki krokowe żeby każda dziura w jezdni, każde pochylenie auta zmieniało ustawienie tych reflektorów.

To nie jest prawda. Poziomowanie xenonów jest bardzo wolne i praktycznie nic nie zmienia podczas jazdy. Xenony ustawiają się raz podczas startu i ewentualnie wtedy jak pojazd stoi. Jak auto wpada w dziurę to radośnie oślepiają wszystkich wokół. Dodatkowo xenony nie poziomują się podczas jazdy pod góre jak to niektórzy myślą. Pozycja czujników przód tył w aucie się nie zmienia względem kół i karoserii, a żyroskopu nie ma.
  • #15 21878882
    kkknc
    Poziom 43  
    Prawda jest taka że o systemach poziomowania reflektorów to nie masz pojęcia. Po rozruchu poziomowanie przebiega dość wolno po to żeby człowiek siedzący za kierownicą widział to zjawisko i wiedział że ma sprawny system. Tak naprawdę to nawet nie jest poziomowanie tylko właśnie test systemu. I bardzo wiele systemów w samochodzie albo przed rozruchem i się rusza albo po zgaszeniu silnika żyje jeszcze własnym życiem.
    A co do jazdy pod górkę czy z górki no cóż wystarczy tylko znać fizykę i wiedzieć jak się wtedy zmienia środek ciężkości. Jak sobie wektor rozrysujesz to będziesz wiedział dokładnie to samo jest z krzywą wieżą w Pizie.
  • #16 21879411
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    I ja też uważam, by założyć instalację typową do obsługi lamp ksenon. I nie chodzi o to, iż ktoś chce Tobie "dosrać", tylko o przepisy i legalność.
  • #17 21879933
    goldboss
    Poziom 18  
    Może w przyszłości postaram się założyć czujniki do poziomowania .
    Ale na razie mam już uruchomione sterowanie z kabiny. Zrobiłem poziomowanie
    na silniczkach które kupiłem na alledrogo . Chodzi o to że wcześniejsze modele Audi a6 c5 niektóre miały xenony
    i miały tylko sterowanie z kabiny .
  • Pomocny post
    #18 21881372
    piachu1994
    Poziom 39  
    Ocena: 1157
    Sterowanie z kabiny jest tylko wtedy, gdy masz żarówki halogenowe - bez względu czy jest soczewka czy nie.
    Ksenon tylko i wyłącznie samopoziom.
  • #19 21881509
    goldboss
    Poziom 18  
    żeby wszystko było tak jak ma być chyba założę poziomowanie bo nie chcę zapłacić mandatu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przeróbki reflektorów xenon w Audi A6 C5 tak, aby 4-pinowe silniczki automatycznej regulacji wysokości współpracowały z ręcznym pokrętłem regulacji z kabiny. Autor wymienił stare lampy na nowsze, oryginalne reflektory pasujące do modelu, ale z poziomowaniem sterowanym z czujników, których w aucie nie ma. W rozmowie pojawiły się uwagi, że poprawnym rozwiązaniem jest montaż kompletnego systemu poziomowania xenonów: czujników osi, odpowiednich silniczków, spryskiwaczy reflektorów, większego zbiornika, dodatkowej pompki, wiązek i programowania. Ostatecznie wskazano, że 4-pinowych silników nie da się łatwo przerobić na sterowanie z pokrętła, ponieważ są to silniki krokowe wymagające sterownika. Autor podał później, że uruchomił ręczne sterowanie, stosując inne silniczki kupione osobno, i że wcześniejsze modele Audi A6 C5 z xenonami miały właśnie regulację z kabiny.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA