logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zamocować sam ekran TV bez nóżek w drewnianym stojaku

hindoos 06 Kwi 2026 08:32 444 21
REKLAMA
  • #1 21878168
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 654
    Witam wszystkich. :) Wczoraj spędzając święta rodzinnie u babci zaobserwowałem problemy z matrycą starego TV Samsunga. Prawdopodobnie odklejają się już soczewki podświetlenia, bo jest efekt jasnej plamy w jednym miejscu. Padła pierwsza, więc pewnie niedługo będą odklejać się kolejne. I jak to się zrobi uciążliwe, to trzeba będzie wymienić TV, ale to wbrew pozorom inny temat, gdyż największym problemem jest montaż. Z racji, że dziadek był rzeźbiarzem, bardzo dużo mebli wykonał samodzielnie. I wśród nich jest też stojak na TV. Dopasowany oryginalnie do typowego kineskopowego TV, który też już od lat jest zutylizowany, a w jego miejsce udało nam się wcisnąć obecny 32" telewizor. Wiadomo jednak jak jest, fotel stoi ponad 2 metry od TV, telewizja jest coraz bardziej rozdzielcza, nie zaszkodziłoby zwiększyć matrycę. Rzecz w tym, że w grę absolutnie nie wchodzi pozbycie się rzeźbionego stojaka.

Zbliżenie na bok drewnianego stolika RTV z telewizorem i przewodami, na tle grzejnika

Przepraszam za takie ucięte zdjęcie ale wczoraj nie pomyślałem żeby zrobić i musiałem wykopać coś z tego co miałem. W każdym razie konstrukcja opiera się o 2 rzeźbione pionowe ścianki boczne będące nogami. Są one połączone płaskimi deskami na dole i na górze i zabezpieczone drewnianymi klinami. Wysokość między dolną (na której teraz spoczywa TV), a dolną krawędzią górnej deski (robiącą za stolik pod radio) wynosi nieco ponad 54 cm - i to jest nasze absolutne maximum.

Szerokość nie jest takim problemem, bo obie deski nie są jakoś szczególnie wyrafinowane i nie mają wartości artystycznej - można na dobrą sprawę wyciąć sobie takie o dowolnej długości biorąc oryginalne jako szablon zakończeń i skalując (wydłużając) środek.

Biorąc więc wysokość 54 cm, w grę wchodzą potencjalnie TV o przekątnej 42" np. od LG.

Telewizor z kolorową grafiką i oznaczonymi wymiarami: 93,2 cm szer., 57,7 cm wys., 54 cm z podstawą

Oczywiście bez nóżek, żeby maksymalnie wykorzystać pionową przestrzeń. Telewizor (jak chyba większość produkowanych teraz modeli) ma montaż VESA. I tu pojawia się moje kluczowe pytanie - czy widzicie jakąś szansę żeby ten TV zamocować możliwie stabilnie do stojaka? Za stojakiem nie ma ściany więc myślałem o jakimś rodzaju stalowej listwy przykręconej do górnej i dolnej deski do której zamocowana byłaby płytka montażowa VESY i dopiero do niej TV, ale nie mam pojęcia czy nie przekombinuję i może są jakieś lepsze rozwiązania? Jak choćby zablokowanie TV przykręcając jakieś odbojniki tak, żeby nie miał możliwości przesuwać się przód tył? Tylko czy ekran nie uszkodzi się od nacisku na swoją dolną krawędź?

W ostateczności skończy się na wymianie na kolejny 32", ale wiadomo, jak jest opcja na poprawę, to czemu z tego nie skorzystać. :)

Z góry dziękuję za wszelką pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 21878182
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4611
    To nóżki są głównym problemem - ich wysokość? Niektóre TV mają też wystający od dołu wyłącznik, który nie pozwoli na położenie TV na podłożu. Może trzeba użyć uchwytu naściennego, a przynajmniej tej części którą mocuje się do pleców TV, lub skorzystać z otworów montażowych do tego uchwytu używając innych materiałów np. jakichś listewek...
  • REKLAMA
  • #3 21878206
    hindoos
    Poziom 36  
    stanislaw1954 napisał:
    nóżki są głównym problemem - ich wysokość?

Tak, bo z nóżkami TV 42" ma 57 cm wysokości, a limit to 54 cm.
  • #4 21878216
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    >>21878206 Rozumie limit, a pozostałe sugestie? Czy coś, co sugerowałem wchodzi w możliwość zastosowania, a może skorzystanie z otworów pod nóżki, choć to jest bardziej skomplikowane.
  • #5 21878225
    hindoos
    Poziom 36  
    Zastanawiałem się nad wykorzystaniem tych otworów, tylko nigdzie nie jest podane jaki to faktycznie rozmiar, ciężko byłoby coś dorobić. Odnośnie włącznika od spodu, to najmniejszy problem, bo można po prostu otwór w desce wywiercić tam gdzie wypada włącznik i sobie palcem od spodu włączać chociaż to dość rzadka sytuacja, wydaje mi się, że nawet po zaniku prądu TV powinien wrócić w standby i dać się operować pilotem.

stanislaw1954 napisał:
    Może trzeba użyć uchwytu naściennego,

Tak, to jest właśnie VESA, tylko co dalej? Jak to solidnie i estetycznie przymocować między dwie dechy tak, żeby TV nie spadł?
    Dlatego rozważam postawienie go w pion i zablokowanie gumowymi wkręcanymi odbojnikami, zarówno na górze jak i na dole z przodu i z tyłu. Coś w ten deseń.

Jak zamocować sam ekran TV bez nóżek w drewnianym stojaku
  • REKLAMA
  • #6 21878232
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3806
    hindoos napisał:
    tu pojawia się moje kluczowe pytanie - czy widzicie jakąś szansę żeby ten TV zamocować możliwie stabilnie do stojaka? Za stojakiem nie ma ściany, więc myślałem o jakimś rodzaju stalowej listwy przykręconej do górnej i dolnej deski do której zamocowana byłaby płytka montażowa VESY i dopiero do niej TV, ale nie mam pojęcia czy nie przekombinuję i może są jakieś lepsze rozwiązania? Jak choćby zablokowanie TV przykręcając jakieś odbojniki tak, żeby nie miał możliwości przesuwać się przód tył? Tylko czy ekran nie uszkodzi się od nacisku na swoją dolną krawędź?
    Dokładnie tak. Telewizor nie powinien stać bez nóżek. Jeśli chcesz go zamocować do istniejącego mebla, to należy użyć w tym celu listwy i odpowiednio dopasowanego wieszaka VESA. To proste, tanie, bezpieczne i wygodne, bo uzyskasz także możliwość prostej regulacji ekranu w stosunku do widza. Oczywiście można także dorobić własne drewniane nóżki i zamocować je do istniejących otworów w TV. Moim zdaniem to jednak mniej funkcjonalne i bardziej pracochłonne. A ekran nie będzie zamocowany ani lepiej, ani pewniej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21878318
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Wszystkie chwyty dozwolone, byle było to ładnie wykonane i nie ingerowało w obudowę w sensie np, dodatkowych otworów, bo może to spowodować niechcący uszkodzenie jakiegoś elementu, lub też utratę gwarancji.
  • #8 21878327
    hindoos
    Poziom 36  
    Oczywiście, chociaż mam obawy, że ostateczna decyzja który sposób będzie najlepszy, to kwestia zamówienia TV i podjęcia decyzji po przypasowaniu i dokładnym obejrzeniu co i gdzie może przeszkadzać.

Mobali napisał:
    to należy użyć w tym celu listwy i odpowiednio dopasowanego wieszaka VESA

No tylko pytanie jakiego? Jeśli chodzi o listwy, to myślałem o stalowych płaskownikach grubości 3 mm, chyba najłatwiej wtedy dopasować do montażu i do desek. Tylko jaki montaż? Z racji, że płaskowniki będą z tyłu, to chyba musiałby być taki, który by przesunął telewizor do przodu?
  • #9 21878338
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Przecież typowy wieszak do płaskich TV można użyć w całości, lub też za pomocą płaskownika dowolnie ukształtowanego i połączonego z częścią montowaną z tyłu TV zamontować do istniejącego stelażu stolika, lub nawet tylko wykorzystując otwory montażowe w TV użyć płaskownika odpowiednio go modelując/profilując do potrzeb.
  • #10 21878734
    Mobali
    Poziom 43  
    hindoos napisał:
    Z racji, że płaskowniki będą z tyłu, to chyba musiałby być taki, który by przesunął telewizor do przodu?
    Można dobrać taki wieszak, że ekran zostanie wysunięty do przodu, Są także wieszaki, które ten wymiar mają płynnie regulowany w pewnym zakresie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21878847
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Mobali napisał:
    Można dobrać taki wieszak, że ekran zostanie wysunięty do przodu, Są także wieszaki, które ten wymiar mają płynnie regulowany w pewnym zakresie.
    Chyba większość wieszaków do montowania tv na ścianie ma płyną regulacją, ale montaż jest na ścianie.
  • #12 21878853
    Mobali
    Poziom 43  
    stanislaw1954 napisał:
    ...ale montaż jest na ścianie.
    To nie ma większego znaczenia. Równie dobrze taki wieszak można zamocować do listew, płaskowników, czy innego elementu nośnego.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21878855
    hindoos
    Poziom 36  
    stanislaw1954 napisał:
    Chyba większość wieszaków do montowania tv na ścianie ma płyną regulacją

Z tego co widziałem są trzy typy. Niskoprofilowy płaski bez żadnej regulacji, kiedy TV jest dokładnie naprzeciwko oglądającego albo nie ma to znaczenia (np tv reklamowy, informacyjny).
    Pochylany góra dół - dzięki czemu tv umieszczony na wprost może być odrobinę niżej lub wyżej i możemy też trochę wyeliminować odblaski przez dobór kąta.
    I trzeci z zakresem ruchu lewo prawo i góra dół.
    Wydaje mi się że ten drugi byłby dla mnie najlepszy, bo lewo prawo mogę wyregulować obracając stojak, a góry dół tak nie zrobię.
  • #14 21881462
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    hindoos napisał:

Biorąc więc wysokość 54 cm, w grę wchodzą potencjalnie TV o przekątnej 42" np. od LG.

Proponuję wykorzystać solidny, regulowany uchwyt biurkowy do monitora 17"-40" za 99,99 zł na Alledrogo:

Czarny regulowany uchwyt biurkowy do monitora z ramieniem i płytką VESA oraz zaciskiem śrubowym
  • #15 21881476
    gklub
    Poziom 34  
    Ocena: 730
    Był problem z wysokością z fabryczną podstawą.
    Tak wyszło najniżej:
    Telewizor Panasonic na niskiej, przerobionej podstawie z metalowymi nogami na drewnianej szafce
    Pionowe elementy to nogi meblowe z Leroy'a przykręcone wkrętami stożkowymi M5 do płaskowników aluminiowych 60x4mm.
    Pryśnięte czarnym matem.
    Całość przykręcona do oryginalnych otworów z VESY - starannie dobrać długości wkrętów.
    Od spodu naklejony zwykły starodawny plaster taki "materiałowy" żeby nie rysowało mebli i nie ślizgało się.
    Te płaskowniki można wydłużyć do tyłu np. na 40cm i całość będzie bardzo stabilna.
    Plazma stoi ok. 15 lat :)
  • #17 21881646
    hindoos
    Poziom 36  
    collie2 napisał:
    Proponuję wykorzystać solidny, regulowany uchwyt biurkowy

Tylko jego maksymalne obciążenie to 6.5 kg podczas gdy TV 42" waży 9.8 kg. Plusem na pewno jest to, że można go przymocować wyłącznie do dolnej półki, no ale obawiam się że ustawienie go na sztywno może być niemożliwe - masa TV pewnie sprawi że będzie opadać albo podstawa będzie się wyrywać.

gklub napisał:
    Pionowe elementy to nogi meblowe z Leroy'a przykręcone wkrętami stożkowymi M5 do płaskowników aluminiowych 60x4mm.

Kreatywnie! Chyba największy problem to z dobraniem wysokości na przewiercenie nogi pod wkręty na Vesę?

DjMapet napisał:
    Myślę że bez specjalnego kombinowania wystarczy zastosować tego typu gotowy stojak

Też mi parę razy mignął tylko trochę na zdjęciach promocyjnych dziwnie to zawsze wygląda, jakby jedna noga była inna od drugiej. Ale może to taki efekt wycinania tła? Z drugiej strony jakby się przyjrzeć to widać, że te nogi to takie kątowniki raczej, więc nie wiem czy nie stracę tu 1cm wysokości (a to może oznaczać, że TV się już nie zmieści)
  • #18 21881712
    collie2
    Poziom 26  
    Ocena: 181
    hindoos napisał:

Tylko jego maksymalne obciążenie to 6.5 kg podczas gdy TV 42" waży 9.8 kg

Jego maksymalne obciążenie to 8 kg, a wspomniany wcześniej telewizor LG 43" 43UR781C waży 4,4 kg.
  • #19 21881908
    hindoos
    Poziom 36  
    Wspominałem o TV 42", 43" nie wejdzie bo jest za wysoki
    hindoos napisał:

43UR781C o którym wspominasz (nie wiem skąd) ma 56.4 cm wysokości i waży 8,8 kg wg oficjalnej specyfikacji producenta

Ja myślałem o 42C54LA albo 42C5ELB które mają wg specyfikacji równe 540 mm wysokości (bez podstawy oczywiście).
  • #22 21882231
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1713
    hindoos napisał:
    Też mi parę razy mignął tylko trochę na zdjęciach promocyjnych dziwnie to zawsze wygląda,

Zamówić wysyłkowo, przymierzyć a jak nie będzie pasował to odesłać.

Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobu zamocowania samego ekranu telewizora bez oryginalnych nóżek w drewnianym stojaku meblowym, przy ograniczonej wysokości wnęki. Rozważano wykorzystanie otworów montażowych VESA oraz zastosowanie uchwytu ściennego, listew, płaskowników stalowych lub aluminiowych, a także własnoręcznie dorobionych drewnianych nóżek. Pojawiła się sugestia użycia regulowanego uchwytu VESA, także w wersji biurkowej, który można przykręcić do istniejącej konstrukcji stojaka i wysunąć ekran do przodu. Wskazano, że montaż powinien być solidny, estetyczny i bez ingerencji w obudowę TV, a przy doborze rozwiązania trzeba uwzględnić wysokość telewizora z nóżkami, położenie włącznika od spodu oraz możliwość regulacji pochylenia i położenia ekranu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA