logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wybrać odpowiedni silnik NEMA 17 do elektrycznego focusera?

Newman202 07 Kwi 2026 10:56 237 1
REKLAMA
  • #1 21878952
    Newman202
    Poziom 2  
    Witam wszystkich, planuję zbudować elektryczny focuser z wykorzystaniem silnika krokowego NEMA 17. Mam kilka pytań w trakcie wyboru i chciałbym prosić o poradę:

1. Jaki jest odpowiedni moment obrotowy dla focusera? Czy około 40 N·cm wystarczy, czy zaleca się wyższy?

2. Czy konieczny jest wybór silnika NEMA 17 z przekładnią, czy też napęd mikrokrokowy spełni wymagania dotyczące dokładności?

3. Czy istnieje znacząca różnica w dokładności ustawiania ostrości między kątem kroku 1,8° a 0,9°?

4. Jak mogę zmniejszyć wpływ wibracji i rezonansu na jakość obrazu podczas pracy z niskimi prędkościami?

5. Czy istnieją jakieś specjalne zalecenia dotyczące prądu silnika i odprowadzania ciepła w warunkach astrofotografii (niskie temperatury, długotrwała praca)?

Zapraszam do dzielenia się swoimi doświadczeniami w wyborze modelu i rozwiązywaniu problemów osoby, które mają praktyczne doświadczenie w budowie takiego focusera. Dziękuję bardzo!
  • REKLAMA
  • #2 21883798
    CosteC
    Poziom 39  
    Ocena: 1649
    Hej
    1) Mocno zależy od obiektywu. Myślę, że możesz zmierzyć moment wymagany przez posiadany obiektyw.
    2) Mocno zależy od obiektywu. Niektóre obiektywy pełny zakres realizują w 1 obrót inne w pół. Obiektyw szerokokątny to nie teleobiektyw.
    3) Obiektyw szerokokątny to nie teleobiektyw...
    4) Albo płynne sterowanie mikrokrokowe albo mechaniczne tłumiki drgań.
    5) Dobre obiektywy stabilnie trzymają zadaną ostrość. W astrofotografii w ogóle ustawianie ostrości na coś innego niż nieskończoność wydaje się niepotrzebne. Więc silnik po ustawieniu ostrości mógłby zmniejszać prąd do minimalnego prądu trzymającego zmniejszając generację ciepła.

W niektórych aplikacjach ważna jest szybkość ostrzenia, wtedy mocno rosną wymagania. Jedną z różnic między starymi body amatorskimi i pro była "szybkość/moc" silnika AF.
REKLAMA