logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowe mikrokontrolery Microchip UPDI serii AVRDX – co o nich sądzicie?

szel 09 Kwi 2026 17:47 408 7
REKLAMA
  • #1 21880593
    szel
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Pojawiły się nowe mikrokontrolery Microchip z interfejsem UPDI. Co o nich sądzicie? Czy dostępne są gdzieś modele DU z interfejsem USB?
  • REKLAMA
  • #2 21881596
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 882
    Ale one są już "stare". Zaczęło się od ATmega4809 i serii ATtiny 0-Series, 1-Series.
    A potem serii Dx (DA, DB, DD, DU) i Ex.
    Są to tacy spadkobiercy XMEGA, ale w wersji 5V i z poprawkami.

Tu masz programator:
    https://www.tme.eu/pl/details/mplab-snap/programatory/microchip-technology/pg164100/
    Ale można też wykorzystać przejściówkę usb-uart.
    Wszystkie te "nowe" procesory, jak i programatory, obsługuje/programuje AVRDUDE 8.1.
    https://github.com/ZakKemble/AVRDUDESS/releases/tag/v2.20
    Jak i też "stare" poczciwe IDE Mirochip Studio.

Niestety, "gołych" DU nie ma w TME. Jest tylko płytka, ale w rozsądnej cenie.
    https://www.tme.eu/pl/details/ev59f82a/zestawy-do-ukladow-microchip/microchip-technology/

Ja używałem ATtiny412 (za ADC i DAC) i serii DD.
  • REKLAMA
  • #3 21881694
    szel
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Oczywiście ATTINY serii 0/1/2 i ATMEGA serii 0 (to te pierwsze UPDI) są na rynku już sporo czasu. Były już w obiegu za czasów dominacji Atmela. Programatory do nich też można bez problemu zdobyć. Pisząc o nowych mam na myśli serię AVRDX, czyli AVR DA, DB, DD i tą najnowszą DU z interfejsem USB. Takie mikrokontrolery ze zmianami w interfejsie UPDI pojawiły się nie tak dawno w obiegu. Popatrz na zmiany w strukturze. Możliwości zasilania z dwóch źródeł, wejścia i wyjścia w różnych poziomach napięcia, USB, dodatkowy i osobny pin RESET, praca z kwarcami zewnętrznymi, dodatkowa stabilizacja i korekcja zegara wewnętrznego, duża pamięć flash i eprom. Ale przede wszystkim USB w obudowach nawet 14pin. Tego nie było wcześniej. Nie poznałem serii AVRDX jeszcze dokładanie, ale zapowiada się dobrze, o ile Microchip spełni zapowiedzi i obietnice. Modele DU jeszcze słabo dostępne.

Od lat używam ATTINY serii 0/1/2 i jestem z nich zadowolony. Ale mikrokontrolery UPDI, to nieco inna grupa w porównaniu do starszych AVR. Inne fuse bity, inny dostęp do mikrokontrolera. Aby z nimi pracować trzeba je trochę poznać.
  • #4 21881888
    jony
    Specjalista elektronik
    szel napisał:
    o ile Microchip spełni zapowiedzi i obietnice.

Jakie obietnice?
    szel napisał:
    Modele DU jeszcze słabo dostępne.

U nas w kraju tak. I to się nie poprawi, bo DU już ma kilka lat.
    A ostatnio Microchip wypuścił procesor Cortex-M0+ kompatybilny wyprowadzeniowo z serią Dx.
    Pod nazwą PIC32CMPL10 i zasilany z 5V. A sama seria PIC32CM to rebranding procesorów ATSAM, serii D i C, znanych z czasów Atmela, tylko że teraz są też odmiany 5V.
  • REKLAMA
  • #5 21882011
    oscil1
    Poziom 24  
    Ocena: 175
    Generalnie tylko dla miłośników AVR. Jak ktośchce robić coś poważnego to tylko ARM-y
  • REKLAMA
  • #6 21893651
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    Przede wszystkim, jak to mówią starzy wyjadacze "było, szukaj". Wersje z UPDI są znacznie przyjemniejsze w programowaniu od klasycznych AVRów. Jedyny minus jaki zauważyłem, to wymagana większa dbałość o XOSC32K. W starszych wersjach ciężko było to zepsuć. W nowych, trzeba zadbać, aby w ogóle działało.
  • #7 21894575
    jony
    Specjalista elektronik
    excray napisał:
    Jedyny minus jaki zauważyłem, to wymagana większa dbałość o XOSC32K. W starszych wersjach ciężko było to zepsuć. W nowych, trzeba zadbać, aby w ogóle działało.

Możesz doprecyzować? Bo nie rozumiem, gdzie leży problem.
  • #8 21894626
    excray
    Poziom 41  
    Ocena: 656
    W starszych wersjach dolutowujesz kwarc do nóżek bez żadnych elementów RC i działa. W nowych taki konstrukt nie będzie działać. trzeba jeszcze dołożyć kilka dodatkowych rezystorów i kondensatorów. Całość startuje znacznie wolniej a na dodatek jest bardziej podatna na zdławienie oscylacji.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy mikrokontrolerów Microchip AVR z interfejsem UPDI, zwłaszcza serii AVR Dx/AVRDX: DA, DB, DD i DU. Uczestnicy wyjaśniają, że UPDI nie jest nowością, bo wcześniej pojawiły się ATmega4809 oraz ATtiny 0/1/2-Series, a nowe układy AVRDX są postrzegane jako następcy XMEGA w wersji 5 V z poprawkami. Wskazano dostępne narzędzia programujące, m.in. MPLAB SNAP, przejściówkę USB-UART, AVRDUDE 8.1, AVRDUDESS oraz Microchip Studio. Zwrócono uwagę, że modele DU z USB są słabo dostępne, a w sprzedaży częściej występują gotowe płytki niż „gołe” układy. W opinii uczestników seria UPDI jest wygodniejsza w programowaniu od klasycznych AVR, choć wymaga większej dbałości o XOSC32K; pojawia się też porównanie z układami ARM oraz wzmianka o kompatybilnych wyprowadzeniowo PIC32CMPL10 i rodzinie PIC32CM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA