Oczywiście ATTINY serii 0/1/2 i ATMEGA serii 0 (to te pierwsze UPDI) są na rynku już sporo czasu. Były już w obiegu za czasów dominacji Atmela. Programatory do nich też można bez problemu zdobyć. Pisząc o nowych mam na myśli serię AVRDX, czyli AVR DA, DB, DD i tą najnowszą DU z interfejsem USB. Takie mikrokontrolery ze zmianami w interfejsie UPDI pojawiły się nie tak dawno w obiegu. Popatrz na zmiany w strukturze. Możliwości zasilania z dwóch źródeł, wejścia i wyjścia w różnych poziomach napięcia, USB, dodatkowy i osobny pin RESET, praca z kwarcami zewnętrznymi, dodatkowa stabilizacja i korekcja zegara wewnętrznego, duża pamięć flash i eprom. Ale przede wszystkim USB w obudowach nawet 14pin. Tego nie było wcześniej. Nie poznałem serii AVRDX jeszcze dokładanie, ale zapowiada się dobrze, o ile Microchip spełni zapowiedzi i obietnice. Modele DU jeszcze słabo dostępne.
Od lat używam ATTINY serii 0/1/2 i jestem z nich zadowolony. Ale mikrokontrolery UPDI, to nieco inna grupa w porównaniu do starszych AVR. Inne fuse bity, inny dostęp do mikrokontrolera. Aby z nimi pracować trzeba je trochę poznać.