logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ETI CEM180 - jak podłączyć cewkę 24V AC i czy użyć styków pomocniczych

LiderWE 11 Kwi 2026 14:50 699 23
REKLAMA
  • #1 21881753
    LiderWE
    Poziom 13  
    Ocena: 48
    Witam Szanownych Kolegów / Koleżanki
    Mam do zamontowania stycznik mocy ETI CEM180. Zasadniczo nie stanowi to jakiś duży problem (foto), natomiast po podłączeniu sterowania na cewkę już się pojawiło pierwsze zdziwienie. Jakie powinno być zasilanie cewki? Zazwyczaj stosuje się 230V ale na styku mam oznaczenie 24V AC (foto) więc wywnioskowałem że musi być trafo, a po podłączeniu nie działa (pali bezpiecznik trafo). pomoże ktoś w temacie?
    Drugie pytanie czy styki pomocnicze są potrzebne? Stycznik ma rozłączać załączać zasilanie do jednostki zewnętrznej i kilku jednostek wewnętrznych klimatyzacji (2 osobne obwody) - podłączyłem kable do styków głównych T1, T2, T3, czy tak będzie OK?
    Załączniki:
    • ETI CEM180 - jak podłączyć cewkę 24V AC i czy użyć styków pomocniczych 20260410_212138.jpg (1.3 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • ETI CEM180 - jak podłączyć cewkę 24V AC i czy użyć styków pomocniczych 20260410_212102.jpg (2.87 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21881778
    U_I_sinus_fi
    Poziom 18  
    Ocena: 87
    Jak podłączyłeś 230V pod cewkę to ją spaliłeś. Jak podłączyłeś tylko 24V AC, to pytanie jaki transformator, jaki bezpiecznik?
  • #4 21881798
    LiderWE
    Poziom 13  
    Nie podłączałem 230V
    Od razu dałem 24V za pierwszym razem podłączyłem zasilacz 24V DC (taki dostałem) ale jak zobaczyłem oznaczenie na styku cewki to zmieniłem go na DC moc 63W (może to za mało) zabuczało i bezpiecznik przepalony 3,15 szklany.
    foto zasilacza
    Załączniki:
    • ETI CEM180 - jak podłączyć cewkę 24V AC i czy użyć styków pomocniczych 20260410_212232.jpg (295.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21881830
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5159
    @LiderWE Brawo. Teraz się dowiedziałeś jaka jest różnica miedzy impedancją a rezystancją. Rezystancja uzwojenia stycznika prądu stałego to kilkadziesiąt omów, a stycznika prądu zmiennego to kilkanaście omów dla DC, ale za to kilkadziesiąt omów dla AC. (dla 24 V) Jeżeli ten drugi zasilacz to transformator bez prostownika, to wynika z tego że pierwszym, tym DC, przegrzałeś uzwojenie i dostało zwarcia.
  • REKLAMA
  • #6 21881887
    LiderWE
    Poziom 13  
    Poprawiam:
    1 zasilacz był ORNO 24V DC 60W
    owszem podłączyłem go bo był w komplecie z resztą materiałów do rozdzielni. Testy się nie udały :(
    2 zasilacz już 24V AC jak na zdjęciu wyżej.
    Jak Kolega napisał możliwe że już przy pierwszym szlag trafił cewkę, dlatego przy drugim już nie było szans i wygląda na to że stycznik do wymiany. Tak?
  • #7 21881916
    czesiu
    Poziom 38  
    Ocena: 836
    Stycznik dość drogi, lepiej kupić samą cewkę i przełożyć. I najlepiej niech to będzie cewka na 230V żeby nie komplikować.
    Zresztą jeśli nie odróżniasz napięć DC i AC, to nie jesteś też w stanie stwierdzić czy to cewka jest uszkodzona. Takie rzeczy zleca się elektrykowi.
  • #8 21881988
    U_I_sinus_fi
    Poziom 18  
    Wyraźnie napisane 24V AC a Ty dajesz DC? Sprawdź z transformatorem 24V AC. Jak przepaliło bezpiecznik to pewnie cewka ocalała.
  • #9 21882465
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 337
    Na dole stycznia jest babol. Zamiast pakować dwa kable pod końcówkę oczkową, to lepiej by było na ten cieniki zaprasować końcówki oczkowe.
  • #10 21882473
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4644
    >>21882465 @Magic_moon A w lutym co znajdziesz?
  • #11 21890477
    LiderWE
    Poziom 13  
    Ok to jeszcze raz: cewka profilaktycznie wymieniona i jest 24V AC, zasilacz również 24V AC.
    Znowu spalił się bezpiecznik.
    Czy styki pomocnicze powinny być wykorzystane w tym urządzeniu? Dodam że zasilanie odbiorników musi być ciągłe, a stycznik ma tylko rozłączyć je po zamknięciu obwodu z zewnątrz (system SSP)
  • #12 21890577
    U_I_sinus_fi
    Poziom 18  
    LiderWE napisał:
    Czy styki pomocnicze powinny być wykorzystane w tym urządzeniu?

Szklana kula mi się stłukła. Bez szklanej kuli aby się porozumieć potrzebny jest schemat elektryczny.
  • Pomocny post
    #13 21890609
    czesiu
    Poziom 38  
    Cewka stycznika Cem180 pobiera wg katalogu 214VA przy załączaniu i 14VA na podtrzymanie. Ten zasilacz (albo przynajmniej jego bezpiecznik) jest za mały w tym zastosowaniu.
  • Pomocny post
    #14 21890666
    U_I_sinus_fi
    Poziom 18  
    Mój przedmówca ma rację, ten transformator (albo przynajmniej jego bezpiecznik) jest za mały w tym zastosowaniu. Albo zastosujesz transformator o co najmniej 2 razy większej mocy albo tańsze rozwiązanie mojego pomysłu. Zamiast bezpiecznika 3,15 A daj 6,3 A i dodatkowo by zabezpieczyć transformator zastosuj wyłącznik instalacyjny nadmiarowo-prądowy typu S o prądzie znamionowym 3 A (by zabezpieczyć uzwojenia transformatora). Najpierw włóż 6,3 A i zrób próbę, jak się sprawdzi kup wyłącznik instalacyjny 3 A o charakterystyce C, wyjdzie taniej, na przykład taki: https://allegro.pl/produkt/c-3a-1faz-wylaczni...60-4c81-8485-e75feb234d38?offerId=12375126879 lub D: https://allegro.pl/produkt/wylacznik-nadprado...53-42c4-8664-4b6dc31c3b26?offerId=16766300005 a nawet 2 A o charakterystyce D: https://allegro.pl/produkt/wylacznik-nadprado...0d-48c2-b814-f9c5565b898e?offerId=18304899202
  • #15 21890748
    LiderWE
    Poziom 13  
    czesiu napisał:
    Cewka stycznika Cem180 pobiera wg katalogu 214VA przy załączaniu i 14VA na podtrzymanie. Ten zasilacz (albo przynajmniej jego bezpiecznik) jest za mały w tym zastosowaniu.

Dziękuję bardzo właśnie takiej odpowiedzi oczekiwałem, pierwsze co przyszlo do głowy po 2 próbie to moc.
    Jaki zatem powinien być zasilacz skoro już musi być te 24V AC. jakiś konkretny model? Moc wyjściowa?
    Niestety nie mam czasu na czekanie na cewkę 230V
    Dziękuję również koledze U_I_sinus_fi. Spróbuję z większym trafo
  • #16 21890776
    czesiu
    Poziom 38  
    Najpierw sprobuj z tym samym zasilaczem, tylko zastąp bezpiecznik kawałkiem druta. Będziesz miał pewność że reszta układu jest sprawna.
    Transformator tak jak silnik, można chwilowo przeciążyć i się nie zepsuje.
    Jeśli chcesz zmienić transfomator na inny to szukaj przede wszystkim takiego bez bezpiecznika.
  • #17 21890804
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    @czesiu Brawo!!!Doskonałe rady. Szczególnie dla niedoświadczonego Autora.
    @LiderWE Cewka stycznika 180 A pobiera ok 2,5 A dla 24 VAC, czyli ok.60 W i o takiej mocy użyj transformator pomocniczy. Nawet 100W.(napisałem poniżej dlaczego). Bezpiecznik i to zwłoczny przy nim jest konieczny, bo przy przypadkowym zawieszeniu się kotwicy stycznika pobór mocy wzrośnie do ponad 10A i coś się spalić musi.

@U_I_sinus_fi Zanim zaczniesz radzić, dowiedz się jaki prąd rzeczywisty pobiera cewka stycznika 180A. A i weź pod uwagę impuls załączenia, gdy obwód magnetyczny w styczniku jest otwarty.
    Resume. Daliście tu w tym temacie Panowie popis skrajnej niekompetencji, niestety. Szklana Kula jest zbędną, wystarczy dokładna karta katalogowa stycznika albo jego cewki.
  • #18 21890938
    LiderWE
    Poziom 13  
    Dobrze, panowie, spróbujmy dojść do sensownego dla mnie rozwiązania.
    Jestem elektrykiem, może nie tak znamienitym jak Tesla, Edison, Volt czy Franklin, ale mam pojęcie o tym, co robię. Z takim tematem jednak pierwszy raz się spotykam, dlatego szukam wsparcia tu.
    Dziękuję koledze Krzysztofowi za merytoryczne podejście, jak pisałem, mam trafo 24 VAC, moc 62 W, nie zamierzam wkładać druta czy gwoździa 😁
    Projekt pierwotny nie zakładał takich obciążeń, miał być standard, zwykły stycznik 3x380 na DIN i zwykłe trafo też na DIN. Wyszło w praniu, że ma być cem180, choć nic się nie zwiększyło w odbiornikach (a nawet zmniejszyło), więc tak robię, ale ktoś pomiędzy projektantami i inwestorami nie doprecyzował i nie zamówił tego, co powinno być. Dlatego muszę to sam rozkminić, żeby działało.
    Zwiększyć trafo?
    Dać 24 V przez styki pomocnicze?
  • #19 21890949
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    LiderWE napisał:
    Dać 24v przez styki pomocnicze?

Styki pomocnicze czego ? Czym w ogóle uruchamiany /sterowany/ jest ten CEM 180 ?
  • #20 21890959
    U_I_sinus_fi
    Poziom 18  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Styki pomocnicze czego ? Czym w ogóle uruchamiany /sterowany/ jest ten CEM 180 ?

Szklana Kula jest zbędną,

Krzysztof Kamienski, podobno szklana kula jest zbędna, wiesz do czego styki pomocnicze.
    LiderWE, wstaw bezpiecznik 6,3 A lub jak napisał czesiu drut i zrób próbę. Próbę pod nadzorem z możliwością szybkiego wyłączenia transformatora. Nie słuchaj Krzysztofa Kamienskiego bo sto lat minie zanim ten stycznik załączy. Jak próba wypadnie pomyślnie to zastosuj zabezpieczenie z linku, który podałem. Najlepiej ten ostatni "S" D 2 A. Jak jesteś elektrykiem to napisz do czego ma być ten styk pomocniczy. Przedstaw schemat elektryczny tego układu, który jest wykonany. Schemat elektryczny to podstawa dla elektryka. Bo na razie Twoje opisy są jak blondynki po podstawówce.

Moderowany przez Felini:

3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #21 21890997
    U_I_sinus_fi
    Poziom 18  
    Nie było moim celem to co napisał moderator, autor tematu uporczywie zadaje to samo pytanie "czy użyć styków pomocniczych" i uporczywie nie podaje szczegółów dlaczego gdy jest o to pytany. Styków pomocniczych używa się wtedy gdy jest taka potrzeba, np. załączanie i wyłączanie stycznika odbywa się przyciskami: załącz, wyłącz, ale może być jeszcze tysiące innych powodów. Nie używa się styków pomocniczych tylko dlatego, że są.
    LiderWE napisał:
    miał być standard zwykły stycznik 3x380
    W Polsce jest 400 V, więc skąd ten standard 380 V? Kiedyś było napięcie znamionowe 380 V, ale to było około 20 lat temu. Jako elektryk powinien wiedzieć jakie jest napięcie.
    @LiderWE Cewka stycznika 180 A pobiera ok 2,5 A dla 24 VAC, czyli ok.60 W

Nie, transformator 60 W (a w zasadzie 60 VA bo moc transformatorów podaje się w VA) jest za mały gdy ma bezpiecznik o małej zwłoce. Autor użył 63 VA, bezpiecznik 3,15 A (wartość: 3,15 A fabryczna).
    czesiu napisał:
    Cem180 pobiera wg katalogu 214VA

Łatwo policzyć: 214 VA : 24 V = 8,9 A
    Czy transformator 63 VA się nadaje zależy od jego napięcia zwarcia (inne określenia: laboratoryjne napięcie zwarcia, procentowe napięcie zwarcia). Nie znamy tego parametru dlatego należy zrobić próbę praktyczną.
  • #22 21891513
    LiderWE
    Poziom 13  
    Podsyłam zatem projekt schemat rozdzielni. Zaznaczyłem pomarańczowo elementy istotne dla tego stycznika (czerwona otoczka to zmiany naniesione po burzliwych dyskusjach miedzy projektantami a inwestorami). Dostałem materiały i zamontowałem, ale zanim podłączę system SSP testuje cały układ na miejscu.
    Fizycznie mam 1 jednostkę zewnętrzną klimy i 6 wewnętrznych. całość musi się wyłączyć przy sygnale z zewnątrz.
    Styki pomocnicze są po prostu dołączone do stycznika, nie wydaje mi się żeby były potrzebne ale wolę zapytać.
    Załączniki:
    • ETI CEM180 - jak podłączyć cewkę 24V AC i czy użyć styków pomocniczych E5_REV1.jpg (304.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #23 21891606
    U_I_sinus_fi
    Poziom 18  
    Wykonanie powinno być zgodne ze schematem. Na schemacie jest zasilacz DC i cewka stycznika 24 V DC. Nie widać by styki pomocnicze stycznika były gdzieś wykorzystane. Nie wiadomo czy moduł SSP nie wymaga zasilanie 24 V DC, poza tym zamiana DC na AC wymaga zgody projektanta. To projektant powinien zaproponować jaki konkretnie zasilacz, stycznik, moduł SSP zastosować, wykonawca ma wykonać zgodnie ze schematem.
  • #24 21893487
    LiderWE
    Poziom 13  
    Dziękuję wszystkim za dyskusje temat rozwiązany.
    Zmiana zasilacza na większy 160VA wykonała zadanie wszystko działa testy zaliczone.
    Od producenta uzyskałem również info ze przy słabszych zasilaczach można zabezpieczyć wtórne bezpiecznikiem typu Gg, żeby wytrzymał start, ale to za dużo zabawy było a trafo pod ręką a i czas naglil.
    Pozdrawiam wszystkich

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia stycznika mocy ETI CEM180 z cewką 24 V AC w układzie sterowania klimatyzacją i SSP. Początkowo zastosowano zasilacz 24 V DC, a następnie 24 V AC o zbyt małej mocy, co powodowało buczenie i przepalanie bezpiecznika. Ustalono, że cewka stycznika ma duży pobór mocy przy załączaniu, dlatego wymagany jest transformator/zasilacz o większej mocy, rzędu co najmniej 100 VA, a finalnie zastosowano 160 VA, co rozwiązało problem. Wskazano też, że styki pomocnicze nie są potrzebne, jeśli nie wynikają ze schematu sterowania; należy podłączać układ zgodnie z projektem, a nie wykorzystywać ich „na zapas”. W toku rozmowy pojawiły się uwagi o różnicy między AC i DC, doborze bezpiecznika zwłocznego oraz konieczności posiadania schematu elektrycznego całego układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA