logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nowy dysk widoczny w Menedżerze urządzeń ale nie w Zarządzaniu dyskami - Lexar NS100 1TB

Qbi-Wan 12 Kwi 2026 08:08 750 18
  • #1 21882193
    Qbi-Wan
    Poziom 8  
    Ocena: 3
    Hej. Ogarniam kumplowi komputer i kupił do niego dysk SSD, lexar ns100 1TB. Chciałem mu go zamontować, ale nie jest widoczny w zarządzaniu dyskami, chociaż jest widoczny w menedżerze urządzeń.
    Kiedyś to był mój komputer i identycznego dysku do niego używałem ale 0,5 TB.

Zapomniałem o czymś? Pomijam jakiś krok? Czy po prostu dysk jest zepsuty i należy oddać sprzedawcy?
  • #2 21882205
    Magic_moon
    Poziom 32  
    Ocena: 336
    Próbowałeś opcji w zarządzaniu ( skanuj dyski ponownie i potem odśwież ?
  • #3 21882286
    Qbi-Wan
    Poziom 8  
    Tak, niestety bez zmian
  • #4 21882293
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    Jaki model komputera ?
  • #5 21882330
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 650
    Pokaż zdjęcie z obu stron tego dysku.
    Za jaką kwotę został kupiony?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #6 21882362
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Do sprawdzenoa -> Zarządzaj miejscami do magazynowania
    Nowy dysk widoczny w Menedżerze urządzeń ale nie w Zarządzaniu dyskami - Lexar NS100 1TB
  • #7 21882505
    Qbi-Wan
    Poziom 8  
    pidar napisał:
    Do sprawdzenoa -> Zarządzaj miejscami do magazynowania

Dokładnie tak to wygląda
    Łukasz_W napisał:
    Pokaż zdjęcie z obu stron tego dysku.
    Za jaką kwotę został kupiony?

250pln
    Nowy dysk widoczny w Menedżerze urządzeń ale nie w Zarządzaniu dyskami - Lexar NS100 1TB Nowy dysk widoczny w Menedżerze urządzeń ale nie w Zarządzaniu dyskami - Lexar NS100 1TB Nowy dysk widoczny w Menedżerze urządzeń ale nie w Zarządzaniu dyskami - Lexar NS100 1TB Nowy dysk widoczny w Menedżerze urządzeń ale nie w Zarządzaniu dyskami - Lexar NS100 1TB
    ABLublin napisał:
    Jaki model komputera ?

Stary PC, złożony w salonie jakieś 12 lat temu, ale jeszcze 3 lata temu obsługiwał SSD 500GB.
    Mam przejściówkę sata na USB i po podłączeniu do lapka jest to samo.
    Żebym odpowiedział na to pytanie precyzyjnie musiałbym go wyjąć, podłączyć i włączyć. Jak to konieczne to postaram się to zrobić jutro.
  • #8 21882588
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    @obi-Wan Zajrzyj w BIOS-e czy jest
  • #9 21882736
    Łukasz_W

Ocena: 650
    Qbi-Wan napisał:
    250pln

To trzy razy taniej niż aktualna cena rynkowa.
    Czy to podróba? W mojej ocenie bardzo prawdopodobne.
    Qbi-Wan napisał:
    chociaż jest widoczny w menedżerze urządzeń.

Co dokładnie pokazuje?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #10 21882960
    kaleron

Ocena: 2335
    Pokaż, jak go widzi Wiktoria.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #11 21882966
    flinc
    Poziom 30  
    Qbi-Wan PS Czy kolega wie co to jest BIOS
    BIOS włącza się, po włączeniu PC-ta wciśnij F2
    W BIOS strzałką na klawiaturze wybierz( SSD) /HDD i czy widoczny jest
  • #12 21882983
    kaleron

Skoro
    Qbi-Wan napisał:
    jest widoczny w menedżerze urządzeń.
    , byłoby dziwne, gdyby go nie widział BIOS.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #13 21883068
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6857
    To dysk na ctrl od Maxio Link
  • #14 21883382
    flinc
    Poziom 30  
    @Qbi-Wan Zainstaluj HDD Sentinel i Cristal disk info z googla
  • #15 21883406
    kaleron

Wartość diagnostyczna Wiktorii jest daleko większa, nie widzę potrzeby mnożenia używanych narzędzi.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #16 21890335
    mati211p
    Ocena: 1132
    Z ciekawości. Jak jest widoczny w DMDE pod Windows w urządzeniach fizycznych, co się pojawia po wybraniu go i kliknięciu ok? Okno partycje jak widoczne, jest błąd jakiś? Ta cena strasznie podejrzana. Ostatnio klient chciał 1 TB ale po zobaczeniu ceny 750 zł zmienił zdanie i wersja 512 GB została i to też za 400 zł. 250 zł to on kosztował 6-9 miesięcy temu. Być może wadliwy zwrot ktoś sprzedał lub podróbka, choć nie wiem czy już nawet Lexary podrabiają.
  • #17 21921214
    Qbi-Wan
    Poziom 8  
    Sorry za ciszę radiową. Na wstępie napiszę że sprawa ma finał - szczęśliwy finał - dysk działa.
    Kontaktowałem się ze sprzedawcą, odpowiedział garścią porad które zaraz przytoczę, ale też dodał że jak to nie zadziała to mogę odesłać - trochę mnie to uspokoiło.

Napisał:
    To, że dysk Lexar NS100 1 TB jest widoczny w Menedżerze urządzeń, ale nie w Zarządzaniu dyskami, zazwyczaj nie oznacza uszkodzenia, lecz problem z logicznym przypisaniem go do systemu. Często zdarza się to w systemach Windows 10 i 11, gdy mechanizm "Miejsca do magazynowania" (Storage Spaces) automatycznie przejmuje nowy, czysty dysk.
    Oto kroki, które powinieneś podjąć, aby naprawić ten problem:
    Sprawdź funkcję "Miejsca do magazynowania"
    To najczęstsza przyczyna niewidoczności dysku w Zarządzaniu dyskami.
    W menu Start wpisz Zarządzaj miejscami do magazynowania i otwórz to narzędzie.
    Sprawdź, czy Twój dysk Lexar nie został automatycznie dodany do nowej "puli pamięci".
    Jeśli dysk tam jest, kliknij Zmień ustawienia, a następnie Usuń z puli. Dopiero wtedy pojawi się on w Zarządzaniu dyskami jako "nieprzydzielony".

Wykonaj pełne skanowanie w Zarządzaniu dyskami
    Czasami system potrzebuje wymuszenia ponownego wykrycia sprzętu.
    Otwórz Zarządzanie dyskami.
    W górnym menu wybierz Akcja -> Odśwież lub Skanuj dyski ponownie.
    Przewiń listę w dolnej części okna (często dyski bez partycji są na samym dole i wymagają przewinięcia paska).

Użyj narzędzia Diskpart (Wiersz polecenia)
    Jeśli graficzny interfejs zawodzi, spróbuj sprawdzić dysk bezpośrednio w systemie.
    Uruchom Wiersz polecenia jako administrator.
    Wpisz diskpart i naciśnij Enter.
    Wpisz list disk.
    Jeśli Twój dysk Lexar (ok. 931 GB) pojawia się na liście, oznacza to, że sprzętowo jest sprawny.
    Wpisz select disk X (gdzie X to numer dysku Lexar).
    Wpisz clean (uwaga: to usunie wszystkie dane z wybranego dysku).
    Po tej operacji dysk powinien stać się widoczny w Zarządzaniu dyskami jako "Niezainicjowany".
    Sprawdź ustawienia BIOS/UEFI
    Jeśli dysk jest widoczny w systemie, ale działa niestabilnie, sprawdź tryb kontrolera.
    Upewnij się, że kontroler SATA jest ustawiony w tryb AHCI (nie RAID ani IDE).

Byłem sceptyczny bo przecież ze swoim dyskiem nie miałem takich problemów. Jednak okazało się że nowy dysk rzeczywiście figurował w tym magazynie pamięci. Po usunięciu go z tej puli (też musiał się wtedy "odkonfigurować") zaczął się pojawiać we wszystkich miejscach gdzie powinien być. Do teraz jestem zdziwiony że operacja dokonana na dysku (zwłaszcza dokonana automatycznie, bez mojej bezpośredniej decyzji czy zgody) na jednym urządzeniu, tak mocno wpływa na jego funkcjonowanie na innym urządzeniu.
    Widać windows 11 tak działa, swój dysk konfigurowałem jeszcze na w10.

Wracając:
    Windows 10 wgrany, zaktualizowany do 11, sterowniki, gry wgrane. Wszystko śmiga... Ło...

Gdy już wszystko odłączyłem (zasilacz, monitor, klawiatura, mysz, adapter wifi) przypomniałem sobie że jeszcze mam na swoim kompie stary folder tego kumpla. Pomyślałem "jak teraz tego nie zrobię to nigdy się tego folderu nie pozbędę", ale że wszystko już zwinąłem to pomyślałem sobie też że podłączę sam dysk tą przejściówką i przeniosę, zresztą już było dobrze.

No ale okazało się że wtedy komputer bardzo długo się uruchamiał i bardzo długo otwierał folder z tego dysku, więc i tak musiałem wszystko rozwinąć, przerzuciłem te pliki zamknąłem wszystko i myślałem że spokój.
    Ale niestety, jak kumplowi oddałem komputer i go włączył okazało się że dużej części plików nie ma, a komputer chodzi ciężko i wyświetla co chwilę głupie komunikaty. Więc prawdopodobnie mimo skonfigurowania już dysku i zrobienia go poprawnie od pod ten nowy komputer, mój komputer i tak go wepchnął do tej puli magazynowej bo innego wyjaśnienia nie widzę.
    Więc musiałem go wziąć jeszcze raz, użyłem windowsowego narzędzia do naprawienia błędów systemu i poinstalowałem sterowniki i gry.
    Od tego momentu komputer działa poprawnie aż to teraz.
  • #18 21921666
    kaleron

Win10, a w jeszcze większym stopniu Win11 mają taką głupią przypadłość, że zamknięcie systemu potrafi nie do końca ten system zamknąć. Zdarza się, że zamiast zamknięcia de facto mamy jakąś hibernację i przy ponownym uruchomieniu system zamiast przeczytać metadane systemu plików, ładuje je do pamięci z pliku hibernacji. I w przypadku podłączenia w międzyczasie dysku do innego komputera i wykonania na nim pewnych operacji, metadane zapisane w pliku hibernacji się nie aktualizują, przez co przy powrocie do pierwotnego komputera pojawia się rozbieżność pomiędzy tym, co jest widziane przez system, a tym, co faktycznie jets na dysku. Pierwszy raz z takim przypałem spotkałem się kilka lat temu i mocno mnie zaskoczył:).
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #19 21922240
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3584
    Qbi-Wan napisał:
    Jednak okazało się że nowy dysk rzeczywiście figurował w tym magazynie pamięci. Po usunięciu go z tej puli (też musiał się wtedy "odkonfigurować") zaczął się pojawiać we wszystkich miejscach gdzie powinien być.

Przypomnę moją podpowiedź -> https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4170922.html#21882362
    Qbi-Wan napisał:
    Oto kroki, które powinieneś podjąć, aby naprawić ten problem:
    Sprawdź funkcję "Miejsca do magazynowania"
    To najczęstsza przyczyna niewidoczności dysku w Zarządzaniu dyskami.
    W menu Start wpisz Zarządzaj miejscami do magazynowania i otwórz to narzędzie.
    Sprawdź, czy Twój dysk Lexar nie został automatycznie dodany do nowej "puli pamięci".
    Jeśli dysk tam jest, kliknij Zmień ustawienia, a następnie Usuń z puli. Dopiero wtedy pojawi się on w Zarządzaniu dyskami jako "nieprzydzielony".

Wcześniej "podano na tacy".

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył nowego dysku SSD Lexar NS100 1 TB, który był widoczny w Menedżerze urządzeń, ale nie pojawiał się w Zarządzaniu dyskami ani po ponownym skanowaniu i odświeżeniu. W dyskusji sprawdzano BIOS, narzędzie „Zarządzaj miejscami do magazynowania” oraz diagnostykę w DMDE, a także sugerowano użycie HDD Sentinel, CrystalDiskInfo i Victoria. Pojawiły się podejrzenia co do autentyczności nośnika ze względu na bardzo niską cenę. Ostatecznie dysk okazał się sprawny; sprzedawca zasugerował, że został automatycznie przejęty przez funkcję Storage Spaces, a po sprawdzeniu i zmianie ustawień problem został rozwiązany.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA