logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena stanu dysku SSD: spadek zdrowia z 97% do 95% w krótkim czasie

Maku_89r 10 Lut 2025 13:55 1227 13
  • #1 21433405
    Maku_89r
    Poziom 3  
    Proszę o ocenę stanu dysku.
    Dysk użytkuję od 22.05.2024.
    Dysk jest podzielony na partycje - jedna 100 GB pod system, a reszta osobno w jednej partycji.

Na początku stycznia stan w % wg Crystal Disk spadł z 97 do 96%.
    Wczoraj po około 3,5 tyg. o kolejne 1% do 95.
    Nie wiem, czy to ma znaczenie, ale w tym czasie wrzuciłem 400 GB instalek gier, więc liczba zapisów wzrosła.

Wcześniej np. stan 97% potrafił trzymać ponad 2 miesiące, a teraz spadek o 1% w relatywnie krótkim czasie.

TBW mojego dysku wg producenta to 500 TB, więc biorąc pod uwagę liczbę zapisów stan używalności powinien wynosić 97%.

W załączniku podaję screen z Crystal Disk i proszę o interpretację wyniku.

Zrzut ekranu z programu CrystalDiskInfo pokazujący status dysku SSD Lexar NM620 1TB z poziomem zdrowia 95%.

AI: Jaki jest dokładny model i marka Twojego dysku SSD?
    Lexar SSD NM620 1TB : 1024,2 GB
    AI: Ile danych zostało dotychczas zapisanych na dysku SSD?
    16626 GB
  • #2 21433424
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 925
    Na początek pocztaj i zobacz czy poprawnie rozumiesz parametr TBW.

https://www.kingston.com/unitedkingdom/en/blo...-centers/understanding-ssd-endurance-tbw-dwpd
  • #3 21433533
    Maku_89r
    Poziom 3  
    >>21433424

Z całym szacunkiem, ale co to ma to do rzeczy w kwestii spadku o 2% w skali miesiąca?
    Kwestia odpowiedzi, czy rozumiem poprawnie, czy nie, nie jest odpowiedzią na zadane pytanie.
  • Pomocny post
    #4 21433556
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1693
    Maku_89r napisał:
    Wcześniej np stan 97% potrafił trzymac ponad 2 miesiące, a teraz spadek o 1% w relatywnie krótkim czasie.

Nie ma to żadnego znaczenia ;-)
    Każdy SSD jest dobry aż nie padnie - najczęściej z dnia na dzień i bez znaczenia ile % wyświetla.

Masz najtańszy SSD więc jego jakość też jest zgodna z ceną.
    Obecnie wg SMART nic mu nie dolega, ale to niewiele mówi bez wykresu z testu z Victoria537.

Chcesz wiedzieć więcej zrób test: Full surface scan with graph, Test jest w Menu Actions

(nie wolno nic robić po włączeniu testu, i wyłączyć Internet przed testem)
    https://www.dobreprogramy.pl/victoria,program,windows,6628627349895297
  • #5 21433713
    Maku_89r
    Poziom 3  
    >>21433556

Zrobiłem test

Zrzut ekranu z programu Victoria pokazujący wyniki testu dysku SSD Lexar NM620 1TB.

Ps Czy najtańszy to nie wiem, stoi 280 nadal, a jakie dyski polecasz tak do 400-500 pln?

Da się już kupić coś sensownego i trwałego w tej cenie?
    No i gdzieś wyczytałem, że szkodliwe jest dzielenie na partycje SSD, ale nie wiem, ile w tym prawdy.
  • Pomocny post
    #6 21433844
    artaa
    Poziom 43  
    Maku_89r napisał:
    Da się juz kupic cos sensownego i trwałego w tej cenie?

Trudne pytanie, bo ma być tanio (dla producenta) a nie dobrze i trwale dla klienta.

Generalnie sensownej konstrukcji: kontroler, pamięć i bufor DRAM, 5 lat GW
    np wiele razy wspominane KC3000

Dziel jak chcesz (sam Win10/11 zakłada kilka partycji) ;-)
  • #7 21433892
    Maku_89r
    Poziom 3  
    >>21433844

Generalnie kiedyś znałem się na rzeczy, ale technika poszła w ruch o lata świetlne.
    Po 12 latach z laptopami wróciłem do stacjonarki.
    Zaufałem podczas składania tego zestawu znajomemu, któremu za to zapłaciłem, i on stwierdził, że nie ma co szarżować i ten dysk wystarczy na moje potrzeby.
    Niestety, gdy sam zacząłem zagłębiać się w temat, miałem przykrą niespodziankę iż moja płyta główna nie obsługuje DDR 5, gdzie zaznaczałem mu, że jeśli gdzieś nie oszczędzać, to na płycie głównej - ją wymienić jako ostatnią.
    Co śmieszniejsze, za 150 zł więcej była już taka płyta, która by DDR 5 obsługiwała.
    I mam dylemat, czy inwestować w podzespoły pod tę płytę, którą mam, czy sprzedać cały zestaw i złożyć od nowa.

PS
    Taki SSD jak mój może wydawać jakiekolwiek dźwięki?
    Mam wrażenie, że od 2-3 dni podczas wczytywania da się usłyszeć charakterystyczny dźwięk podczas uruchamiania nowych kart lub programów. I nie wiem, czy to nie wentylator je daje, czy może dysk.
    Stąd też wyszły moje obawy, bo się to zbiegło z tym spadkiem procentów. W Crystal Disk.
  • Pomocny post
    #8 21433907
    artaa
    Poziom 43  
    Maku_89r napisał:
    Taki SSD jak mój moze wydawac jakiekolwiek dzwięki?

Z zasady nie, chyba że jakieś elementy na nim mają problem...
    Sama płyta główna ma też elementy które mogą wydawać dźwięki.

Niestety tanie (w produkcji) SSD słyną z podmiany elementów na tańsze i słabszych producentów (z reguły po uzyskaniu pierwotnych niezłych wyników) np tekst o NM620 (nie jest idealny ale coś wyjaśnia):
    https://www.purepc.pl/test-wszystkich-wersji-...and-jednak-to-nadal-najbardziej-oplacalny-ssd
  • #9 21434033
    Maku_89r
    Poziom 3  
    >>21433907

Czytałem, na przyszłość wezmę coś droższego.
    Hmm, w sumie dziwna sprawa, przedmuchałem wentylatory w obudowie i na procku oraz zaktualizowałem Windowsa przy okazji i sterowniki do grafiki i wszystko przycichło.
  • #10 21434064
    Lukas6432
    Poziom 32  
    Ocena: 435
    Ten dysk przez prawie 9 miesięcy przepracowal ponad 5300 godzin czyli ponad 20 godzin na dobę to bardzo, bardzo dużo.
  • #11 21434489
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 925
    Maku_89r napisał:
    >>21433424

Z całym szacunkiem ale co to ma to do rzeczy w kwestii spadku o 2% w skali miesiąca? Kwestia odpowiedzi czy rozumiem poprawnie czy nie,nie jest odpowiedzią na zadane pytanie.

W tej kwesti nic, ale odnosi się do Twojej wypowiedzi:
    Maku_89r napisał:
    TBW mojego dysku wg producenta to 500tb, więc biorąc pod uwagę liczbę zapisów stan używalności powinien wynosić 97%,

Skoro więc powołujesz się na parametr TBW należy rozumieć na co wskazuje.

A jest on potrzebny do:
    "Parametr TBW odgrywa bardzo istotne znaczenie, ponieważ określa, ile maksymalnie danych możemy zapisać na dysku SSD. Po przekroczeniu tej wartości dysk SSD traci gwarancję producenta. Dlatego, jeśli zależy nam na gwarancji, to nie możemy przekraczać określonej przez producenta wartości parametru TBW.

Należy również pamiętać, że gwarancja dysku SSD jest ważna tylko w okresie gwarancyjnym, który określany jest przez producenta i może wynosić na przykład pięć lat. Zatem przestrzeganie parametru TBW nie daje nam wiecznej gwarancji, upływa ona wraz z wyznaczonym okresem."

https://www.morele.net/wiadomosc/tbw-co-oznacza-w-przypadku-dyskow-ssd/21978/
  • Pomocny post
    #12 21434700
    austin007
    Poziom 17  
    Ocena: 275
    Dysk nie jest najbardziej awaryjny (typ). Faktem jest intensywne użytkowanie, które czasem ma wpływ na statystyki (ew estymację) wyrażona w parametrach SMART. Nie znamy metodyki liczenia u tego producenta. Miałem przypadek wzrostu ww wskaźników przy intensywnym IO, których dynamika ustała przy zwolnieniu ilości zapisów/odczytów. Zdarzyło się też,że wynikało to z braku możliwości relokacji na sprawne NAND (czytałem tylko). Niestety jak koledzy piszą - jeździć , obserwować.
  • #13 21434821
    Maku_89r
    Poziom 3  
    >>21434489

Widocznie błędnie wywnioskowałeś, że nie rozumiem parametru TBW.
  • #14 21434847
    robert nawrot
    Poziom 21  
    Ocena: 108
    Samsung 970 Pro 500 GB 100% życia, przerzucił około 36 TB - padł przy włączaniu kilka tygodni po gwarancji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił spadek zdrowia dysku SSD Lexar NM620 1TB z 97% do 95% w krótkim czasie, co wzbudziło obawy dotyczące jego trwałości. Dysk był intensywnie używany, z zapisanymi 16626 GB danych, a użytkownik zauważył, że spadek procentowy nastąpił po dodaniu 400 GB instalek gier. Odpowiedzi na temat TBW (Total Bytes Written) wskazują, że dysk ma limit 500 TB, a intensywne użytkowanie może wpływać na statystyki SMART. Użytkownicy sugerują przeprowadzenie testu za pomocą programu Victoria537 oraz rozważenie zakupu bardziej trwałego dysku SSD, takiego jak Kingston KC3000. Pojawiły się również wątpliwości dotyczące podziału dysku na partycje oraz potencjalnych dźwięków wydawanych przez dysk.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA