logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak opóźnić wyzwolenie lampy błyskowej na 2-gi błysk w lustrzankach cyfrowych?

MADevil 26 Gru 2005 12:43 2862 12
REKLAMA
  • #1 2116194
    MADevil
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Zmontowałem układzik na wzór projektu z AVT "Atelierowa lampa pomocnicza". Układzik działa bardzo dobrze, ma tylko jedną wadę, wyzwala się przy pierwszym błysku lampy głównej (posiada wyzwalanie za pomocą fototranzystora - coś jak fotocela).

Chdzodzi o umożliwienie zmiany momentu wyzwolenia na np 2-gi błysk, co jest konieczne do współpracy z nowymi cyfrowymi aparatami, które często przed zrobieniem zdjęcia błyskają lampą aby dostroić ostrość (na AF), a dopiero później robią zdjęcie (całyu czas mówię tu o dobrej klasy lustrzankach cyfrowych).

Myślałem o układzie opierającym się na liczniku Johnsona (4017), z możliwością przestawiania resetu - zmiana ilości błyśnięć, które są pomijane przez układ wyzwalania.

W załączniku schemat

Z góry dzięki za pomoc
    Załączniki:
    • Jak opóźnić wyzwolenie lampy błyskowej na 2-gi błysk w lustrzankach cyfrowych? Image1.gif (11.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 2116235
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ocena: 41
    --Najważniejsze: ta lampa błyska :co 2 sekundy.
    robisz szybciej- no to układ nie jest "gotowy".
    Daj więcej informacji-postaram się pomóc ?!
  • #3 2116358
    MADevil
    Poziom 18  
    Zdaję sobie z tego sprawę, nie chcę błyskać często - przy każdym błysku lampy głównej, tylko przy ostatnim, tym z którym otwiera się migawka. Różne aparaty działają w inny sposób, na konkternym przykładzie: układ ten ma współpracować z aparatem Nikon, który bez redukcji czerwonych odzu przy każdym zdjęciu błyska 2 razy - raz aby dostroić ostrość i drugi przy robieniu zdjęcia, chodzi o odołożenie bloku, który pozwoli ZIGNOROWAĆ to pierwsze błyścnięcie (chętnie z możliwością przestawienia ilości ignorowanych błysków - bo np Canon błyska chyba 3 razy przed zrobieniem zdjęcia).
  • REKLAMA
  • #4 2116451
    marpiasek
    Poziom 27  
    Ta lampa -też to zrobi -ale zawsze po 2s. (czas ładowania kondesatora) -odłącz jeden 800mikro ,będzie już 1 sekunda -innej możliwości nie ma ,ale "błysk" też będzie słabszy o 1/3 energi.
  • #5 2116973
    MADevil
    Poziom 18  
    Chyba się nie rozumiemy...

Ja nie chcę błyskać częściej.

Chcę błyskać raz na zdjęcie.

Ale lampy w aparatach błyskają po kilka razy na jedno zdjęcie, więc muszę dodać blok w układzie wyzwalania, który będzie olewał niepotrzebne błyski i nie może to polegać na wykorzystywaniu czasu ładowania lampy, bo takie rozwiązanie jest beznadziejnie nieużyteczne.
  • #6 2117488
    marpiasek
    Poziom 27  
    Fizyki i matematyki -nie przeskoczy(ś)-wybór należy do Ciebie-pytaj ?????
  • REKLAMA
  • #7 2379408
    tomson5
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    odświeże temat
    @MADevil czy rozwiązałeś ten problem ??
    Sam też mam taki problem, lampy kupione i kicha wyzwalają się przy przedpłysku
  • REKLAMA
  • #8 2379473
    MADevil
    Poziom 18  
    rozwiązany :] robisz przerwę przed bazą drugiego tranzystora, sygnał przed przerwą traktujemy jako "wyjście", sygnał podawany na bazę "wejscie".

wyjście łączysz z zegarem CMOSowego licznika Johnsona (1z10 w moim przypadku), na wejście przez rezystor 1k podajesz stan z odpowiedniego wyjścia ("1" dla jednego błysku, "2" dla drugiego błysku itd..), podając go jednocześnie na reset (przed rezystorem). Całość zasilasz 15V z didy zennera w lampie. Proste i skuteczne. Występują tylko drobne problemy z resetem układu (nie chciał mi się resetować kondensatorem),więc po włączeniu lampy należy ją wypstrykać tak, żeby licznik zaskoczył na pozycję "0". ;)
  • #9 2382842
    tomson5
    Poziom 16  
    Ja obszedłem ten problem w następujący sposób
    Zasłoniłem w lampie fotodiodę tak aby niereagowała na przedbłysk który jak wiadomo jest sporo słabszy od błysku właściwego
  • #10 2383568
    MADevil
    Poziom 18  
    takie rozwiązanie daje za małą czułość jak na moje potrzeby. Zawsze można też używać zewnętrznej lampy na stopkę aparatu, która błyska tylko raz i w ten sposób wyzwalać dodatkową lampę (wystarczy walnięcie w sufit ;) )
  • #11 2384178
    tomson5
    Poziom 16  
    niemam stopki a czułość jest wystarczająca dla mnie nawet gdy zasłonie ręką flesha 5-7cm od niego to i tak lampy się wyzwalają
    Trzeba tylko znaleść odpowiednio próg czułości
  • #12 2386200
    MADevil
    Poziom 18  
    ja mam proglem nie tyle z czułością samego układu, co z kątem aparat-lampa, masz "goły" fototranzystor czy jakąś kopułkę? gdzie można coś takiego kupić, nie wiem czy wiesz, jak to wygląda w fabrycznych lampach Elfo, tam jest taka biała kopułka, która zapewnia pełne 360 stopni...
  • #13 2387037
    tomson5
    Poziom 16  
    U mnie w lampie fotodioda jest pod pokrywą koło palnika (od przodu)
    dzisiaj robiłem zdjęcia gdzie jedna z lamp była koło mnie lekko z tyłu druga z przodu pod kątem 45st. i obydwie strzelały bez problemu
    na lampę błyskową nakleiłem białą kartkę wygiętą w łuk tak aby niewaliła do przodu tylko na boki

Zapraszam do tematu w którym się rozpisuje

LINK

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu opóźnienia wyzwolenia lampy błyskowej pomocniczej na drugi błysk w lustrzankach cyfrowych, które często wykonują przedbłysk w celu ustawienia ostrości (AF). Autor zbudował układ wyzwalający lampę za pomocą fototranzystora, który jednak reaguje na pierwszy błysk, co jest niepożądane. Proponowane rozwiązanie opiera się na zastosowaniu licznika Johnsona (np. układu CMOS 4017) z możliwością ustawienia resetu, co pozwala ignorować określoną liczbę błysków przed właściwym wyzwoleniem lampy. W praktyce sygnał z fototranzystora podaje się na wejście zegarowe licznika, a odpowiednie wyjście licznika steruje resetem, umożliwiając wybór, który błysk ma wyzwolić lampę. Zasilanie układu realizowane jest z napięcia 15 V z diody Zenera w lampie. Alternatywnie, niektórzy użytkownicy zasłaniali fotodiodę, aby nie reagowała na słabszy przedbłysk, jednak takie rozwiązanie obniża czułość. Dyskutowano także o problemach z kątem widzenia fototranzystora i sposobach jego poprawy, np. przez zastosowanie kopułki lub rozpraszacza światła. Układ wymaga wstępnego "wypstrykania" lampy po włączeniu, aby licznik ustawił się na pozycję zerową. Rozwiązanie jest skuteczne i pozwala na współpracę z aparatami różnych marek, które różnią się liczbą przedbłysków.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA