Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

VW Sharan-ogrzewanie szyby

andrzejluczuk 26 Dec 2005 14:07 10330 11
    andrzejluczuk
    Level 17  
    Witam. Mam problem z przednia szyba-nie grzeje. Czy ktorys z kolegow forumowiczow moglby cos poradzic? Podejrzewam, ze sterowanie tej szyby nie idzie bezposrednio z przekaznika i ze jest po drodze jakis czasowy, ale zupelnie nie wiem gdzie go szukac. Weszylem na ruskiej stronie VW za jakims schemacikiem, ktory rozjasnilby mi zasade dzialania owej szyby, ale bezskutecznie. W ogole niewiele tam infomacji o sharanie. Prosze o porady od czego zaczac. Dodam, ze kontrolka szyby po przycisnieciu przycisku nadal jest ciemna. Auto jest z 96roku. Z gory dziekuje za pomoc.
    ADI_Si
    Level 19  
    czasem to nie jest tylko dodatkowy nadmuch na przednia szybe , a nie ogrzewanie
    andrzejluczuk
    Level 17  
    Nie nadmuch:) To elektrycznie ogrzewana przednia szyba. Tyle, ze w chwili obecnej "ogrzewana" tylko w teorii. W praktyce trzeba nieszczesna szybe skrobac przy mrozie. POMOCY
    MRSZAKAL
    Level 14  
    Witam jezeli szyba oryginal to stawiam na bezpiecznik albo przekaznik..zalancza dopiero po odpaleniu samochodu :)
    andrzejluczuk
    Level 17  
    Bezpieczniki oczywiscie sprawdzalem. A przekaznik... no wlasnie nie wiem gdzie go szukac.
    Poza tym podejrzewam, ze tam czasowy jest a nie zwykly. Czy sie myle?
    fryka
    Level 11  
    Przekaźnik na pewno jest czasowy mam takie podgrzewanie w Seacie Alhambra (bliźniak Sharona) i wyłącza się samo po kilku minutach.Niestety nie wiem gdzie znajduje się przekaźnik.(na pewno przekaźnik musi być pokaźny),bo po załączeniu widać to wyraźnie na obrotościomierzu,ogrzewanie tylnej szyby nie potrzebuje tyle prądu co przedniej.A co do orginalność przedniej szyby to łatwo to sprawdzić po dokładnym przyjrzeniu się szybie pod kątem wyraźnie widać spirale która ją podgrzewa
    andrzejluczuk
    Level 17  
    Szyba juz pracuje:) Zdobylem schemat na forum goldhand i namierzylem przerwe w obwodzie zasilania przekaznika czasowego K 1312. Dzieki za zainteresowanie, zamykam temat i pozdrawiam.
    tomek30-1974
    Level 1  
    to podaj link do tego schematu bo też sie z tym męczę....
    bob-26
    Level 10  
    po dość długiej przerwie w temacie, i ja się doklejam ( szyba mi nie grzeje VW sharan 96.
    Może ktoś ma jeszcze schemat,albo dobrą radę
    bodzior
    Level 16  
    Przekaźnik jest za licznikiem, często w nim puszczają luty ale sprawdź jeszcze bezpieczniki.
    bob-26
    Level 10  
    czyli muszę zdemontować licznik?
    ale chyba może być przekaźnik bo po naciśnięciu włącznika nie słychać kliknięcia tak jak w przypadku tylnej szyby.
    bodzior
    Level 16  
    Tak, za licznikiem po lewej stronie jest kilka przekaźników ten największy co idą do niego 2 grube przewody i chyba 3 albo 4 cienkie to ten. Rozbierz i zobacz może luty popękały i nie łączy. Ja tak miałem, albo bezpiecznik w skrzynce niżej chyba 30A ma.