logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szkodliwość fal radiowych w sieciach WLAN – wpływ pasma Wi-Fi na zdrowie

Sommey 22 Gru 2004 00:51 21016 50
Najlepsze odpowiedzi

Czy pasmo Wi‑Fi używane do bezprzewodowego dostępu do internetu jest szkodliwe dla zdrowia i w jakim stopniu?

Typowe Wi‑Fi ma bardzo małą moc nadawczą i z przytoczonych odpowiedzi nie wynika, by było istotnie szkodliwe dla zdrowia [#2462400][#2484993] Wi‑Fi działa w paśmie 2,4 GHz, a moce kart/AP są rzędu 0,05–0,10 W, podczas gdy stacje GSM mają zwykle dużo większą moc; w miastach stosuje się też mniejsze komórki i mniejsze moce [#2462400][#2484993] Jeden z praktycznych sposobów ograniczenia ekspozycji to ustawienie routera/access pointa dalej od miejsc, w których śpisz, oraz zmniejszenie mocy nadawania do minimum potrzebnego dla stabilnego łącza [#2464761] Przy antenach kierunkowych zwracano uwagę, że nie warto znajdować się w bezpośredniej wiązce promieniowania, natomiast przy antenach niekierunkowych poziom mocy jest uznawany za pomijalny [#2466375]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 1079016
    Sommey
    Poziom 12  
    Ocena: 23
    Witam !!

Mam pytanie dotyczące szkodliwości fali radiowych w sieciach bezprzewodowych !!
    Czy pasmo stosowane do przesyłania drogą radiową internetu jest szkodliwe - jeśli tak to

wjakim stopniu??
    Gdzie mogę na ten temat szukać informacji ??
    Pilnie proszę o pomoc !!

Pozdrwaiam
    (!!!!!!!!!)- ozdobnik?[h]
  • REKLAMA
  • #2 1079236
    Baximus
    Poziom 17  
    Zajrzyj do serwisu www.benchmark.pl, artykuł z dnia 20.12.2004 pod tytułem "Wi-Fi bezpieczne dla zdrowia". Opisane jest w nim zezwolenia, jakie dostała firma D-Link na stosowanie Wi-Fi w szpitalach. Innej rekomendacji chyba nie trzeba.
  • #3 1079947
    henryk_o
    Poziom 14  
    Ocena: 15
    Skoro zostało to dopuszczone do sprzedaży to spełnia PN - polskie normy, a także teraz normy Uni Europejskiej, więc nie powinno być szkodliwe. Napewno bardziej szkodzi palenie czy wdychanie dymu na ulicach miast.
  • REKLAMA
  • #5 2454476
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    a telefonia komorkowa to na jakiej zasadzie robi?

napewno kazdy koma ma, a nikt nie pyta czy szkodzi..
    podczas rozmowy urzadzenie trzymane jest pare cm od glowy..
    reszte sami sobie dospiewajcie...

--
    jakby sie od tego umieralo, to pewnie by tego nie montowali...

pozdrawiam;;
  • #6 2454859
    forest21
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Z tego co wiem, to taki nadajnik dziala na innego rodzaju falach, czy sie myle ??
  • #7 2455060
    pultek
    Poziom 11  
    Chyba na domku a nie w domku, a druga sprawa ja u siebie mam antene andrew na dachu i nie odczuwam żadnych skutków ubocznych.
  • #8 2455247
    shivo
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    forest21 napisał:
    Z tego co wiem, to taki nadajnik dziala na innego rodzaju falach, czy sie myle ??

owszem, masz racje, 900/1800/1900 przecietnie w takich zakresach....
    ale to tez sa fale,..
    ile bylo gadania, jak telefonia komorkowa wchodzila, ze szkodliwe, zeby nadajnikow blisko mieszkan nie budowac....

a teraz, wiekszosc ludzi telefon ma, kozysta, i zyje..
    bez telefonu bylo by ciezko...

podobnie jak bez netu, a za kilka lat bez WiFi .... ;)

pozdrawiam;
  • #9 2459280
    pulsa10
    Poziom 15  
    Ocena: 2
    i tak nacos trzeba umrzec znam bioenergoterapelte ijednoczesnoie jest elektronikiem amatorem cytuje ,,telewon komurkowy wali na 10 metrow nawet przez sciany betonowe " mieszkam w bloku. i napewno szkodzi ale kogo to obchodzi .ja napszyklad sie przed tym zabezpieczylem nie chodzi tu tylko o promieniowanie elektromagnetyczne EMC ale i tez jakies tam promieniowanie rodiestezyjne .tylko sie nie pytajcie jakie bo i tak nie wiem]
  • #10 2462400
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Bierzmy też pod uwagę że stacje przekaźnikowe telefonii komórkowej mają zwykle moc około 200W.
    Wi-Fi to pasmo 2,4GHz i moce są tam około 0.05W do 0.10W więc jest różnica. W paśmie 2,4GHz "nadają" również mikrofalówki tylko mają odpowiednio większą moc.
    Z taką mocą jaką ma Wi-Fi nawet jakbyś siedział na antenie całe życie to i tak umrzesz na co innego.
    Niektórzy także mówią że to bardziej szkodzi nić telefony komórkowe co jest bujdą na resorach.
    Pomyślcie sami
  • REKLAMA
  • #11 2463178
    solcon
    Poziom 20  
    Ocena: 14
    Życie jest nie zdrowe , w każdym przypadku kończy się śmiercią :))

mnp103 wykazał dobitnie różnice w mocy nadawczej.
    uzupełniając, większość telefonów kom. ma około 1 W mocy dla 900MHz lun 1800MHz
    karta Wifi ma 0.1 W dla 2.4 Ghz a przecież nie będziesz trzymał jej przy uchu. :)

pozdrawiam
  • #12 2464012
    smerfik
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Co do telefonow komurkowych to ja dam jedną rade:
    Panowie nie trzymajcie komorek w kieszeni chyba ze lubicie jajka na twardo!!
  • #13 2464600
    przezorny
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    a tak naprawde, to wszystko co nas otacza jest szkodliwe, gdyby przyjąć że kazde z tych urządzęn domowych możę dołożyć "baktyla" , to należało by wszystko usunąć z domu i mieszkac w lesie, ale i tam "za czyste" nie jest już powietrze??, szkoda ZDROWIA na rozmyslania!
  • #14 2464761
    Tutmosis
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Jeszcze ważna żecz, Antena, od której zależy ile mocy pójdzie w powietrze, i jeśli będziesz mieć ap bądź router dobrej firmy możesz zawsze zmniejszyć moc do minimum stabilności łączy w domu.
  • #16 2466270
    mpn103
    Poziom 34  
    Współczuje takiego dziadka. Ludzie to mają podejście. Ja natomiast zauważyłęm że jak sie tylko postawi maszt jeszcze bez żadnych anten to ludzie już twierdzą że mają zakłócenia w telewizorze bądź w lodówce. To jest nasza polska mentalność niestety
  • #17 2466375
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Poziom promieniowanej mocy przy antenach niekierunkowych jest pomijalny, ale nie chciałbym się znaleźć na drodze mikrofali nawet z wi-fi promieniowanej z anteny z zyskiem np. 19 i więcej decybeli np przy jakimś nieudolnie zrobionym linku sąsiada. Zwracam uwagę że duże moce komórek są nadawane z wysokich anten i tworzą rozległe pola, a już mikro i pikokomórki np. w marketach mają moce minimalne i niekierunkowe anteny przez co i tu i tam jednostkowe natęzenie pola jest niewielkie, na pewno dużo mniejsze niż przy używaniu komórki przy uchu.
  • #18 2466760
    matinks
    Poziom 12  
    Wifi nie jest w tak dużym stopniu szkodliwe jak gsm popatrzmy na samą moc nadajnika gsm a wifi naprawdę duża przepaść!
  • REKLAMA
  • #19 2466806
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Oczywiście wifi jest szkodliwe i należy zakazać używania komputerów , bo każdy komputer może mieć wlan i jest potencjalnie niebezpieczny :!:
    :D :D :D
  • #20 2466822
    matinks
    Poziom 12  
    Ale niektórzy tu mącą :D
  • #21 2466938
    Gienio
    Poziom 14  
    Hucul napisał:
    Oczywiście wifi jest szkodliwe i należy zakazać używania komputerów , bo każdy komputer może mieć wlan i jest potencjalnie niebezpieczny :!:
    :D :D :D

A procesory w kompach np. 3GHz, to dopiero emituje zabójcze promieniowanie. :) Promienowanie naziemnych lub satelitarnych nadajników tv i radia dobija nas całą dobę. A mikrofalówki, lodówki, pralki i wogóle wszystko co jest podłączone do prądu.... O Boże, już dostaję palpitacji serca. Wygląda na to że prędzej umrę na zawał a nie od promieniowania elektromagnetycznego.:D
  • #22 2468302
    mpn103
    Poziom 34  
    To w takim razie Ci którzy mają laptopa z wbudowana kartą wi-fi powinni juz dawno mieć raka. Ludzie pomyślcie o swoich telefonach komórkowych, które mają przynajmniej 30 razy wiekszą moc od jakijś tam karty czy access pointa, a nie czepiacie się nikomu nie zagrażającemu promieniowaniu z małej antenki.
    Linie wysokiego napięcia bardziej was "gotują" niz wi-fi
  • #24 2469181
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Drogi bajer, który nic nie robi, bo jeśli sąsiad takiego nie ma to nici z jego działania, poza tym trzeba by odłączać TV, magnetowid, DVD, komputer i t.p. bo wszystkie te użądzenia cały czas są w stanie czuwania i dają obciążenie na linii zasilania, więc wyłącznik nigdy nie odłączył by instalacji.
  • #25 2469371
    pulsa10
    Poziom 15  
    jestem elektrykiem , konia z rzedem temu ktory powie ze płyta zelbetonowa (mieszkam w bloku )oddzielajaca mnie od sasiada nie zatrzyma pola elktrycznego i magnetycznego ( dla 50 Hz) ( przy natezeniu kilku A) (przy okazii taka ciekawostka -sciany przewodza prad ) .poza tym ja wylanczam wszystko co sie da jestem oszczedny .a wogule to niechodzilo oto czy tamto tylko sam fakt ze tak jest !!!!! poza tym to ma jeszcze jedna zalete dodatkowo chroni malutkie dzieci przed porazeniem pradem jak by wkladali jakies kabelki
  • #26 2469445
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6471
    Jak włożą kabelki i je zewrą to... urządzenie włączy prąd na obwodzie.
    Sam beton nie chroni, chyba że mokry albo gęsto zbrojony...a co z budynkami z cegły?
  • #27 2469633
    the_wizard
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Witam!
    W zdecydowanej większości przypadków szkodliwość tych sieci zauważają sąsiedzi szczęśliwca, którego po wielu latach nauki i ciężkiej pracy stać w końcu na stałe łącze, jednak to raczej nie fale 2,4 GHz wywołują u nich negatywne odczucia, lecz fakt, że "ten taki owaki ma, a ja nie mogę mieć, bo tę zawodówkę to tak dawno kończyłem i tam nic o żadnym internecie nie było, w dodatku stanowisko operatora łopaty zwinął mi sprzed nosa Józek spod piątki, a ta zapomoga z gminy to ledwo na 2 wina dziennie wystarcza, więc jeśli tylko mam możliwość zrobić cokolwiek, żeby tamtemu nie było aż tak dobrze, zrobię to bez wahania, więc idę na Policję zgłosić, że mi te fale szkodzą, bo jak śpię narąbany to mi się śnią bracia K. ,a na drugi dzień łeb boli mnie aż do 18:00 (a dawniej mi się nie śnili i bolało tylko do 15:00)" - taka jest naprawdę rzeczywista szkodliwość WLAN.
    Mam u siebie na dachu AP, dzięki któremu dostęp do netu ma osiedle i szkoła, no i wszyscy w domu cieszymy się dobrym zdrowiem, sąsiedzi też świetnie się mają (niektórzy wręcz się cieszą - wszak u nas neostrada jeszcze jest nieosiągalna), i nikt się nie żali że jak czyta gazetę to mu się literki rozmazują, więc nikogo ten apek nie wykańcza.
    Ja osobiście czasami doświadczam szkodliwości fal radiowych, ale na troszkę innych częstotliwościach, gdy szukam czegoś ciekawego do posłuchania w radiu - no i chcąc nie chcąc czasem tuner przy przeszukiwaniu zatrzyma się i na tym (te głupie automaty!). Nadaje ta zaraza u nas na 103,6MHz - szkodliwe toto jak jasny piorun!
    P.S.
    Przepraszam, że post niezbyt poważny, ale zaraziłem się humorem od przedmówców :)
    Pozdrawiam!
  • #28 2469677
    dj_pielgrzym
    Poziom 24  
    Ocena: 8
    Stary jak sie zatrzyma na 103,6 ( u mnie 105,7 ) i uslyszysz "Piosenka tygodnia w radiu ... " ups bym napisał jakiem :P...

Nie daj Cie Pan Bóg by ten Borowik czy jak mu tam powiedział że takie anteny to szkodzą na zdrowie i powołał do zwalczania ich moherową armie. Takie 105,7 zatruwa umysł rani serce i ogołaca portfel a nasza WiFi tylko sobie na dachu stoi.
  • #29 2470161
    pulsa10
    Poziom 15  
    a co tam w koncu i tak na cos umzecie !!! ja np niechce zadnych bezprzewodowych rzeczy .jak zewza przewodziki to wlaczy sie prad i wyskocza bezpieczniki .chyba ze ktos wie inaczej ...... a beton jest caly czas wilgotny .ale to chodzi o gestosc materialu .cegla tez tlumi ale gozej
  • #30 2470468
    mpn103
    Poziom 34  
    Jakby ktoś powiedział że wi-fi jest szkodliwe to w pierwszej kolejności wyłączyli by nadajniki zarazy która ma w całej Polsce najlepsze pokrycie, później TVP i na końcu komórki :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy potencjalnej szkodliwości fal radiowych wykorzystywanych w sieciach WLAN, szczególnie w paśmie 2,4 GHz, oraz ich wpływu na zdrowie człowieka. Uczestnicy podkreślają, że urządzenia Wi-Fi spełniają normy polskie i unijne, a ich moc nadawcza (około 0,05–0,1 W) jest znacznie niższa niż w przypadku telefonii komórkowej (do około 1 W dla telefonów i do kilkudziesięciu watów dla stacji bazowych GSM). Wskazuje się, że fale Wi-Fi są podobne do tych używanych w mikrofalówkach, jednak moc jest znacznie mniejsza, co minimalizuje ryzyko termicznego oddziaływania na organizm. Poruszono także kwestie różnic w częstotliwościach (GSM 900/1800/1900 MHz vs. Wi-Fi 2,4 GHz) oraz wpływu anten i ich zysków na natężenie pola elektromagnetycznego. Wskazano, że długotrwałe i intensywne narażenie na silne pola elektromagnetyczne (np. radarów) może być szkodliwe, jednak typowe użytkowanie Wi-Fi i telefonów komórkowych nie wykazuje jednoznacznych dowodów na negatywne skutki zdrowotne. Zwrócono uwagę na subiektywne odczucia użytkowników oraz na potrzebę dalszych badań długoterminowych. Wskazano również na możliwość regulacji mocy nadajników Wi-Fi oraz na alternatywę w postaci sieci kablowych tam, gdzie jest to możliwe. Dyskusja zawierała także sceptyczne uwagi dotyczące propagandy medialnej i wpływu marketingu na postrzeganie zagrożeń. Poruszono tematykę ochrony przed promieniowaniem, m.in. poprzez stosowanie ekranowania (klatka Faradaya) oraz unikanie trzymania telefonów komórkowych blisko ciała. Wspomniano o urządzeniach bioenergetycznych i pseudonaukowych metodach ochrony, jednak bez potwierdzenia ich skuteczności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA