logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Raspberry Pi 5 - wiatrak kręci na pełnych obrotach już przy 28°C

spark201112345 26 Kwi 2026 13:11 174 2
REKLAMA
  • #1 21891188
    spark201112345
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Mam duży problem z malinką:(. Jak włączam rasberry pi5 to wiatrak zaczyna się kręcić na pełnych obrotach nawet jak ma 28 stopni, i nie pszestaje się kręcić. jakby całkowicie znikneła regulacja. Czy ktoś wie jak to naprawić?
    Piny sprawdzałem i wydają się dobrze podłączone.

Dodano po 40 [sekundy]:

Wgrywałem system 2 razy ale to nic nie dało.

Dodano po 1 [minuty]:

mam takie chłodzenie.
    Raspberry Pi 5 z aluminiowym radiatorem i małym wentylatorem typu blower na górze
  • REKLAMA
  • #2 21891902
    rach_UMK
    Poziom 32  
    Ocena: 397
    To wygląda że malinka wpadła w tryb ochrony i zawsze będzie wiatrak pędził na maxa. Nie podałeś jaki system wgrałeś, bo być może np. nie ma konfiguracji jak ma zachowywać wentylator. Ponoć też malinka uruchomi tryb ochrony, jeśli coś jest nie tak z zasilaniem, zbyt kiepskim zasilaniem.
    Nie napisałeś również czy tak masz od początku, czy coś się stało w trakcie użytkowania bo były jakiejś interwencje cyt.: "Piny sprawdzałem i wydają się dobrze podłączone"? .
  • #3 21892659
    spark201112345
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Mam zasilanie 5V 3A. Wgrałem system Raspberry Pi OS, ale na Recalboxie też pojawiał się problem. Piny wydają się dobrze podłączone. Malinka miesiąc temu działała bardzo dobrze, ale po tym, jak włożyłem ją do ciasnej obudowy bez otworów wentylacyjnych (to było na zewnątrz w całkiem niskich temperaturach), zaczęła się psuć (w sensie wentylator zaczą). wygląda to jak zepsucie wentylatora ale nie wiem jak to sprawdzić.
REKLAMA