logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

B450M Gaming AM4, Ryzen 7 2700X - fTPM w BIOS, Windows nie wykrywa TPM 2.0

grubs000n 03 Maj 2026 13:25 69 3
REKLAMA
  • #1 21895475
    grubs000n
    Poziom 2  
    Siema, mam problem, bo muszę włączyć TPM 2.0, żeby zagrać w grę lub w przyszłości może zainstalować nawet Win 11, ale jak włączam w BIOS-ie fTPM to system dalej nie wykrywa mi TPM, próbowałem już chyba wszystkiego od aktualizacji BIOS-u na najnowszy, aktualizowanie sterowników chipsetu, procesora, płyty, PSP Device, próbowałem restartować BIOS i już nie mam totalnego pomysłu. Jeśli chodzi o zmiany w BIOS-ie, to włączałem bezpieczny rozruch, Trusted Cumputing mam tam na on, ale mam napisane "no security Device Found", zmieniałem kiedyś taktowanie pamięci RAM-u na 2133 MHz, bo procek chyba nie wyrabiał i wywalało mi bluescreena, już rok jest okej. W Windowsie wpm.msc pokazuje mi, że nie wykrywa żadnego TPM. Przeszukałem fora, reddity i inne rzeczy i nic mi tego problemu nie naprawiło. Dodam, że format robiłem z 4-5 miesięcy temu, wtedy czyściłem z kurzu sprężonym powietrzem, wymieniałem kartę z 1050Ti na 1080Ti od znajomego i wymieniałem pastę procesora

płyta główna- b450m gaming am4
    procek-ryzen 7 2700x
    karta 1080Ti 11 vram
    16 GB RAM 3200 (2133 w BIOS-ie)

Okno „Zarządzanie modułem TPM” z komunikatem: „Nie można odnaleźć zgodnego modułu TPM”.

Jaki masz dokładnie model i producenta płyty głównej? Np. MSI/ASRock/Gigabyte i pełna nazwa z rewizją, bo samo „B450M Gaming AM4” to trochę za mało.
    Gigabyte B450M Gaming AM4
    Jaki masz dokładnie system (Windows 10 czy 11, jaka wersja) i czy system startuje w UEFI czy w Legacy/CSM? Możesz to sprawdzić w „Informacje o systemie” przy „Tryb BIOS”.
    Windows 10 10.0.19045 kompilacja 19045, startuje w UEFI
  • REKLAMA
  • #2 21895587
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8185
    Cześć. Urządzenie PSP pokazuje jakiś problem w menedżerze urządzeń - wejdź we właściwości tego urządzenia i sprawdź, jaki błąd jest tam zgłaszany.

Którą wersję BIOS posiadasz?

Co do pamięci - DDR4-3200 powinny działać z tym procesorem, ale jeśli wybrzydza, to warto włączyć XMP i obniżyć szybkość do DDR4-3000. Wciąż będzie lepiej niż z 2133.
  • REKLAMA
  • #3 21895614
    grubs000n
    Poziom 2  
    >>21895587 psp pokazuje "nie można uruchomić urządzenia (kod 10) sterowniki pobierałem najnowsze i te starsze nic się nie zmieniło
    bios aktualizowałem i mam najnowszy f67 z października 25 roku. z ddr4 jeszcze zobaczę sprobuje zmienic na wyzszy
  • #4 21895667
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6797
    Zrób update Bios do ost. wer. (nie Beta)
    - dla posiadanego cpu

Czytaj Link

Wiele nowoczesnych sterowników anty-cheat sprawdza integralność łańcucha rozruchowego i procesora bezpieczeństwa przed uruchomieniem gier.
    Oznacza to, że na komputerze muszą być spełnione dwa warunki:
    - funkcja Secure Boot jest włączona oraz
    - moduł TPM 2.0 (nazywany "fTPM" w AMD) jest zainstalowany i aktualizowany.
    Spoiler:
    Wymagania i samotest

Będziesz potrzebować wszystkich trzech punktów:

● Styl partycji dysku: GPT (nie MBR) Jak sprawdzić styl partycji dysku:

1. Zarządzanie otwartymi dyskami
    i. Naciśnij Win+R
    ii. Wpisz diskmgmt.msc i naciśnij Enter

Tryb BIOS: UEFI (nie Legacy/CSM) Jak sprawdzić tryb BIOS:

1. Otwórz [Informacje o systemie]

i. Naciśnij [Win+R]

ii. Enter [msinfo32] i naciśnij [Enter]

TPM jest włączone i ma aktualną wersję

Aby sprawdzić wersję TPM:

1. Otwórz [Ustawienia Windows]

i. Naciśnij [Win+I]

2. [Prywatność i bezpieczeństwo]

3. [Bezpieczeństwo Windows]

4. [Bezpieczeństwo urządzenia]

5. [Szczegóły procesora bezpieczeństwa]
    Upewnij się, że "Specyfikacja wersja = 2.0".

i. Naciśnij [Win+R]

ii. Wpisz [tpm.msc] i naciśnij [Enter]

7. Jeśli twoja platforma AMD wykazuje problemy z poświadczeniami lub wersją, do aktualizacji firmware fTPM wymagana jest aktualizacja BIOS-u od producenta płyty.

Uwaga: Jeśli Twój dysk MBR lub firmware jest w trybie Legacy/CSM, nie przełączaj się na UEFI ani nie włączaj Secure Boot, dopóki nie przekonwertujesz dysku na GPT (Krok 2). W przeciwnym razie Windows może nie uruchomić się ponownie.
REKLAMA