logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polmo HS-19 ze Stara 200 – jak przerobić na smarowanie rozbryzgowe?

mateuszadrian2 03 Maj 2026 13:51 162 3
REKLAMA
  • #1 21895499
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witajcie.
    Przerabiał ktoś z was sprężarkę Polmo HS-19 od Stara 200 na smarowanie rozbryzgowe? Wiem, że kiedyś był taki temat na elektrodzie, ale wygasły załączniki i nie do końca wiem jak to zrobić. Ogólny zarys znam, ale brakuje mi szczegółów. Może ktoś z was ma jakieś sugestie co to tego procesu.
    Planuje zaadaptować taką sprężarkę do kompresora (butla 40 l, silnik 1,5 kW).
    Nie chcę komplikować budowy z jakimiś pompami oleju itd. ma być najprościej jak to możliwe.
    Jak chcesz ją napędzać - bezpośrednio czy na pasku, i na jakich obrotach ma docelowo pracować ta HS-19?
    Napęd pasowy, 1800-2000 RPM.
    Co już masz zrobione albo jaki dokładnie wariant przeróbki planujesz - np. miska olejowa, czerpak/łopatka na korbowodzie, zaślepienie kanałów po smarowaniu ciśnieniowym?
    Właśnie nie wiem co jest niezbędne.
  • REKLAMA
  • #2 21897302
    baku00997
    Poziom 6  
    Nie potrafię sobie wyobrazić tego, co robisz, ale sprężarki elektryczne przynajmniej 2-cylindrowe są smarowane tak, że na końcówkach stopek korbowodowych *tak jak byłaby panewka* mają taki szpikulec idący w dół, który rozbryzguje olej. Wydaje mi się, że wystarczyłoby ci dospawać do stopy coś takiego i tyle by wystarczyło. Np. Przy takim układzie jak na załączniku
    Czerwony - tłok
    Żółty - korba 1
    Zielony - korba 2
    Niebieski - wał korbowy
    Fioletowy - pręt rozrzucający olej przymocowany do korby 1
    Różowy - pręt rozrzucający olej przymocowany do korby 2
    Tak jest robione w tych nowych chińskich sprężarkach 2-cylindrowych, obejrzyj i pomyśl. Pozdrawiam
    Załączniki:
    • Polmo HS-19 ze Stara 200 – jak przerobić na smarowanie rozbryzgowe? Screenshot_20260506_033542_Opera GX.jpg (228.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 21897344
    mateuszadrian2
    Poziom 2  
    >>21897302
    Właśnie jest problem, bo nie wiem, z jakiego materiału jest korbowód i czy jest spawalny w ogóle. Przeróbka, o której czytałem jakiś czas temu, opiera się na przewierceniu korbowodu wraz z panewką oraz podpory wału również z panewką.
  • #4 21897457
    popromienny
    Poziom 25  
    Ocena: 158
    Witam, warunkiem raczej by było po nawiercaniu stopy korbowodu czy po spawaniu 'łopatek - skrzydełek' do nich / żeby miały 'co zagarniać - rozbryzgiwać' później, czyli musiałoby być miejsce pod wałem - na 'lustro oleju', czyli choćby taka 'szczątkowa miska olejowa'..?
    A jak widzę stare sprężarki samochodowe 1 - 2 cylindrowe / 'na złomach' czasem - to raczej nie mają one żadnej 'miski olejowej', tylko okrągłą skrzynię korbową pod wałem i bardzo mało miejsca na ewentualny olej do 'rozbryzgiwania'..?
    W starych silnikach samochodowych czy motocyklowych sprzed ponad 100 lat - stosowano często 'smarowanie rozbryzgowe' i tylko trzeba było dbać o stały poziom oleju w misce olejowej [ szklane okienko w bloku silnika ], żeby korbowody i przeciwwagi wału / mogły dosięgać do 'lustra oleju' - 'zagarniać go i rozbryzgiwać' po wnętrzu silnika.
    Pozdrawiam.
REKLAMA