logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera

100ch 03 Maj 2026 17:51 321 6
  • #1 21895638
    100ch
    Poziom 10  
    Będę wdzięczny za pomoc.
    Stoję przed wyborem operatora sieci internetu komórkowego w domu za miastem. Potrzebuję pomocy w jego doborze jak i odpowiedniego routera, nie znam się na tym a nie chciałbym wtopić.

Moją przybliżoną lokalizację podaję niżej w sekcji.

Kupiłem startery 4 operatorów i zrobiłem podstawowe pomiary (na zewnątrz, między 16 a 17 w dzień wolny) bazując na innych postach na forum w podobnych zagadnieniach. Poniżej screeny

Do tego chciałem prosić o podpowiedź jaki router kupić do parametrów operatora najrozsądniejszego wyboru. Myślałem o ZTE G5 Max, ZTE G51F, ZTE MC889A Pro, ZTE MC 889 ale nie wiem czy to nie overkiller na to z czego mogę u siebie skorzystać.

Pozdrawiam, Tomek

Podasz dokładniejszą lokalizację (miejscowość / okolica, ewentualnie pinezka z mapy bez dokładnego adresu) oraz czy wiesz, gdzie stoją najbliższe BTS-y tych operatorów?
    https://maps.app.goo.gl/shT6xuQhSPLpEfCMA
    Wrzuć proszę konkretne wyniki testów dla każdego operatora — najlepiej screeny z NetMonstera / aplikacji z parametrami LTE/5G (pasmo, RSRP, RSRQ, SINR, eNB/CID) + speedtest, i napisz też czy robiłeś pomiary tylko na zewnątrz czy również w miejscu, gdzie ma stać router w domu.
    T-Mobile

Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera

Play

Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera

Orange

Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera

Plus (otvarta)

Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera
  • #2 21895917
    Erbit
    Poziom 39  
    Ocena: 1307
    Konieczne powtórzenie testów dla Play.

Potrzebny jest telefon z obsługą 5G (sprawdź czy Twój obsługuje) oraz karta SIM z obsługą 5G - może być prepaid Virgin Mobile (to też Play).

Wg mnie jedyny sensowny wybór to Play w Koźmicach Małych ( 49.953263822277094, 20.051310812413675 ) - ten BTS oddalony jest od Ciebie 2,6km w kierunku północno-wschodnim i ma prawdziwe 5G (pasmo N78). Na szczęście jest on po drugie stronie doliny więc powinieneś mieć czystą przestrzeń w jego kierunku. Przy tej odległości powinieneś uzyskać jakieś 300Mb/s a może nawet lepiej. Potrzebne rzetelne testy.

Testy oczywiście na zewnątrz (z dachu lub z okna od strony Koźmic Małych z telefonem wystawionym na zewnątrz), najlepiej po godzinie 18:00.
  • #3 21895923
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5716
    Podzielam zdanie kolegi, stacja bazowa Play w Koźmicach Małych to jedyna w okolicy z 5G N78+5 pasm LTE, maszt 47 m z 3 sektorem na azymut 260 stopni, trzeba zrobić testy tak jak proponuje kolega. Tylko do Play uzasadniony jest zakup zew. CPE 5G/LTE z routerem wewnętrznym.
    W testach Play łaczy się z BTS-em w Byszycach, to niska 19 m stacja z 1 sektorem na azymut 60, ma 5 pasm LTE oraz 5G2100 N1 w DSS z LTE2100 oraz zasiegowe 5G700 N28.
    Alternatywą operatorzy NetWorks którzy na 24 m stacji w Byszycach mają podobne pasma jak Play na swoim a sektor na północ na azymut 0.
    Do testów telefon z 5G i karty operatorów z dostępem do 5G.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21895929
    100ch
    Poziom 10  
    OK, dziękuję.
    Racja, rzeczywiście tel, z którego robiłem pomiary, nie obsługuje 5G. Ogarnę inny aparat i powtórzę.
    Zrobię jej jeszcze z wyższego punktu (balkon) z obu stron domu. Z tego, co jeszcze wczoraj sprawdzałem, to tel po obu stronach łączył się ze stacją w Byszycach.
  • #5 21895941
    Erbit
    Poziom 39  
    100ch napisał:
    Z tego co jeszcze wczoraj sprawdzałem to tel po obu stronach łączył się ze stacją w Byszycach.

Dlatego możesz zrobić dodatkowy test telefonem z 5G - podjechać bliżej tego BTS w Koźmicach Małych i ponowić testy stojąc gdzieś na linii pomiędzy tym BTS a domem np. tu 49.94917165292803, 20.042144902312405

Dodano po 7 [minuty]:

100ch napisał:
    ZTE G5 Max, ZTE G51F, ZTE MC889A Pro, ZTE MC 889

Nie wiem czy nie wystarczyłby Zyxel NR7302. Jest sporo tańszy a miałem okazję (po wielu namowach Kolegów) go przetestować. No ale... o tym niech się wypowiedzą ci, którzy mnie namawiali do tego Zyxela ;)

[edyta]
    Stąd już go ładnie widać nad lasem
    https://maps.app.goo.gl/XAge6cvq5zspmMXo9
  • #6 21896540
    100ch
    Poziom 10  
    A czy nie jest to ten wysoki maszt bardziej po prawej? Nieważne.

Zrobiłem dodatkowe pomiary telefonem 5G. Rzeczywiście dla Play robi to różnicę. Dla pozostałych operatorów nie bardzo, więc ich już dalej pomijam.

Pomiar na linii (mniej więcej) stacja - dom (https://maps.app.goo.gl/9uwFvSZkoRAuyV94A)

Godzina ok. 20:20
    Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera

Pomiary w domu

Po południu godz. ok. 18:30
    Z dachu (wyłaz, kierunek na Koźmice Małe),

Wieczorem, godz. ok. 20:20

Balkon 1 (kierunek na Koźmice Małe)

Balkon 1 (kierunek Byszyce)

Dach (kierunek Koźmice Małe)

Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera
    Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera Internet domowy za miastem - wybór operatora i routera

Oczywiście zakładam montaż ODU na dachu.
  • Pomocny post
    #7 21896553
    Erbit
    Poziom 39  
    100ch napisał:
    A czy nie jest to ten wysoki maszt bardziej po prawej? Nieważne.

Nie. To jest maszt radiowy / telewizyjny. BTSy nie mają tak wysokich.

Nie wiem co inni Koledzy na to ale ja obstaję przy Zyxel NR7302. Wystarczy Tobie z zasilaczem 1Gb/s (choć ten Zyxel ma port 2,5Gb/s). Możesz go kupić tutaj - to sprawdzony sprzedawca -> https://mobilny.net.pl/produkt/router-zewnetr...z-antena-agregacja-na-sim-bridge-18346152538/

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru operatora internetu mobilnego do domu poza miastem oraz doboru odpowiedniego routera. Autor porównuje zasięg i parametry kilku sieci komórkowych na podstawie testów wykonanych na zewnątrz budynku, w godzinach popołudniowych, korzystając ze starterów czterech operatorów. Celem jest wskazanie najkorzystniejszej oferty pod kątem stabilności i jakości połączenia oraz wybór routera, który zapewni najlepszą pracę w tej lokalizacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA