logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik do simracingu Chrysler Voyager - Jak sterować

baku00997 06 Maj 2026 03:16 93 0
REKLAMA
  • #1 21897298
    baku00997
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam Chryslera Voyagera 4 z 2005 roku, 2.4 benzyna manual, przeznaczonego na części i z jego licznika chciałbym zrobić licznik do simracingu, nigdy takiego czegoś nie robiłem, a przez moje ostatnie 1,5 godziny wyszukiwania jakichkolwiek informacji na ten temat dowiedziałem się, iż w tym liczniku są tzw. stepery, czyli silniczki krokowe, które są zasilane z CCD Bus (cokolwiek to znaczy), pomijam kontrolki, ponieważ z nimi sam poradzę sobie pewnie, używając tranzystorów, ale na sam początek, póki nic nie zepsułem, chciałbym jakiejś opinii, jak w ogóle się za to zabrać i co kupić, aby nie zmarnować pieniędzy i czasu. Serdecznie prosiłbym o jakieś rady. Pozdrawiam
    Czy możesz podać dokładny numer licznika/zegara (nr części z naklejki) i najlepiej wrzucić zdjęcie przodu oraz tyłu/płytki z opisem pinów?
    W obecnym czasie nie, w tygodniu mogę się postarać
    Czym dokładnie chcesz to sterować od strony simracingu - PC z SimHubem, Arduino/ESP32/STM32 czy coś innego - i czy chcesz zachować oryginalną elektronikę licznika, czy sterować silniczkami krokowymi bezpośrednio?
    Na tym polega część pytania, abym wiedział, co do tego najlepiej się nada, oraz będzie najbardziej przystępne dla początkującego
  • REKLAMA
REKLAMA