Witam, posiadam Chryslera Voyagera 4 z 2005 roku, 2.4 benzyna manual, przeznaczonego na części i z jego licznika chciałbym zrobić licznik do simracingu, nigdy takiego czegoś nie robiłem, a przez moje ostatnie 1,5 godziny wyszukiwania jakichkolwiek informacji na ten temat dowiedziałem się, iż w tym liczniku są tzw. stepery, czyli silniczki krokowe, które są zasilane z CCD Bus (cokolwiek to znaczy), pomijam kontrolki, ponieważ z nimi sam poradzę sobie pewnie, używając tranzystorów, ale na sam początek, póki nic nie zepsułem, chciałbym jakiejś opinii, jak w ogóle się za to zabrać i co kupić, aby nie zmarnować pieniędzy i czasu. Serdecznie prosiłbym o jakieś rady. Pozdrawiam
Czy możesz podać dokładny numer licznika/zegara (nr części z naklejki) i najlepiej wrzucić zdjęcie przodu oraz tyłu/płytki z opisem pinów?
W obecnym czasie nie, w tygodniu mogę się postarać
Czym dokładnie chcesz to sterować od strony simracingu - PC z SimHubem, Arduino/ESP32/STM32 czy coś innego - i czy chcesz zachować oryginalną elektronikę licznika, czy sterować silniczkami krokowymi bezpośrednio?
Na tym polega część pytania, abym wiedział, co do tego najlepiej się nada, oraz będzie najbardziej przystępne dla początkującego
Czy możesz podać dokładny numer licznika/zegara (nr części z naklejki) i najlepiej wrzucić zdjęcie przodu oraz tyłu/płytki z opisem pinów?
W obecnym czasie nie, w tygodniu mogę się postarać
Czym dokładnie chcesz to sterować od strony simracingu - PC z SimHubem, Arduino/ESP32/STM32 czy coś innego - i czy chcesz zachować oryginalną elektronikę licznika, czy sterować silniczkami krokowymi bezpośrednio?
Na tym polega część pytania, abym wiedział, co do tego najlepiej się nada, oraz będzie najbardziej przystępne dla początkującego