logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A8 D2 FL 2000 licznik D44 Crypto - jak odczytać PIN z EEPROM?

Dariuszlojko 06 Maj 2026 11:44 186 4
REKLAMA
  • #1 21897509
    Dariuszlojko
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

czy jest ktoś mi w stanie pomóc z wyciągnięciem pinu ze wsadu licznika?

Auto to Audi A8 D2 FL 2000 rok. Licznik wymieniony ze względu na wersję softu D44, która obsługuje wyświetlanie PRNDS - po wymianie sterownika skrzyni na taki z trybem S poprzedni licznik nie wyświetlał biegów. Niestety ten licznik to wersja z Crypto i nie mogę go dopasować do immo w aucie (pin auta znam). W sieci znalazłem wsad eeprom do D44, którego przebieg pokrywał się z moim oryginalnym (różnica zaledwie 140 km), ale nie mogę tego licznika przypisać przez brak pinu... Vag Tacho, Can Commander sobie nie radzi.

Załączam zrzut. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
    Załączniki:
    • 882SX D44 347160.bin (2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21897568
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 119
    Na moje to z licznika Crypto z A8 D2 oprogramowanie D44 nie będzie tak łatwo wydobyć PIN korzystając z dostępnych na szybko programów a to dlatego że dane sekcji immo są szyfrowane. Ogólnie sprawdziłem i PINu nie znalazłem w otwartych komórkach eepromu choćby tam gdzie można było znaleźć PIN w wersji D11... Ogólnie to poszukiwana część bloku jest zaszyfrowana i następuje zmiana przy każdej próbie zapisu. Próbowałem Vag Tach, próbowałem też Can Commanderem ale te programy nie znają algorytmu... Ciężko będzie ogarnąć ten PIN bez sprawdzonego kalkulatora do Crypto VDO... Skuteczniej szybciej i łatwiej będzie odczytać PIN ze sterownika silnika ECU... Skoro znasz PIN auta to połowa sukcesu... O ile problemem nie będzie PIN nowego licznika który możesz spróbować odczytać bezpośrednio z procesora licznika programatorem np. Xprog najprościej... kopuj wklej w hex edytorze...

Można też (o ile masz dostęp do programatora eeprom) wgrać wsad Virgin dla wersji D44. Po jego wgraniu licznik przy pierwszym podłączeniu otworzy się z procedurą przyuczenia się PINem Twojego auta przez VCDS na kanale 50
  • REKLAMA
  • #3 21897573
    Dariuszlojko
    Poziom 11  
    Dzięki za szczegółowe opisanie tematu. Pin auta odczytałem z EEPROM ECU bez większych problemów. Poprzedni licznik (chyba D11) odczytałem też bez problemu - pin był taki sam jak w ECU. Problemem jest właśnie ten D44... Nie mam pojęcia, skąd wziąć taki zerowy wsad - pytanie, czy w takim przypadku przebieg też zaczyta z ECU? Obecnie zrobiłem immo off i tak jeżdżę, ale chciałbym to doprowadzić do ładu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21897594
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 119
    Wyłączone immo w sterowniku silnika daje komfort pracy... Skoro stary licznik miał PIN zgodny z ECU to masz albo system Immo 3 wczesne albo immo 2 a tam synchro jest dość proste. Przechodząc na soft D44 musisz mieć na uwadze to że w A8 D2 przebieg jest zapisywany wyłącznie w EEPROM-ie licznika. Więc licznik po sparowaniu nie pobierze przebiegu z ECU czy modułu komfortu. Wgrywając zerowy wsad musisz ręcznie wpisać poprawny przebieg. Inaczej będziesz widział 0 lub DEF
    Zdobywanie wsadu Virgin… Posiadając wsad z nowego licznika masz dwie możliwości. Edytowanie Twojego wsadu na Virgin ;)
    Wsad typu Virgin to taki wsad w którym sekcja Immobilaizera jest wyczyszczona do wartości fabrycznych (zazwyczaj same FF FF w odpowiednich komórkach bloku Crypto) Jednak musisz znać sumy kontrolne które ogarniesz hex edytorem.
    Inna opcja to przekopanie internetu za softem typu DashBook lub czymś co obsługuje VDO Crypto Audi. Poczekaj z tematem pare godzin może ktoś przeliczy Twój plik i odczyta PIN. Tu są osoby które mają możliwość to zrobić. Ja jej nie mam.
  • #5 21897600
    Dariuszlojko
    Poziom 11  
    Dla tego w moim przypadku najlepsza byłaby opcja z pozyskaniem PIN-u do tego wsadu (D44). Wtedy, mając komplet PIN-ów, zaadoptuję immo. Tak jak pisałem wcześniej, obecny wsad ma przebieg niemal identyczny z moim oryginalnym, co załatwia mi już ten problem. Nie ukrywam, że trochę się boję samemu grzebać w EEPROM-ie zegarów, żeby ich nie uceglić. Nie mam Xproga, żeby w razie czego zrobić sobie dumpa flasha.

Może ktoś poratuje... Dzięki JuniorS za chęci.
REKLAMA