logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprinter 2023 – tylne głośniki bardzo cicho vs przód (fader działa dziwnie)

cario14 07 Maj 2026 09:30 81 4
REKLAMA
  • #1 21898147
    cario14
    Poziom 10  
    Cześć,
    Mam problem z nagłośnieniem w moim Sprinterze i liczę na Waszą pomoc.
    Auto:
    Mercedes Sprinter 2023 (nowa buda)
    zabudowa kamper
    Co zrobiłem:
    wymieniłem głośniki przednie na zestaw DLS - grają naprawdę bardzo dobrze (duża poprawa)
    na tył wymieniłem z jakiegoś chińczyka na:

Morel Maximo Ultra 502 MKII (13 cm, 2-drożne coax)

Problem:

tylne głośniki grają bardzo cicho w porównaniu do przednich
    i to raczej nie wygląda na problem samych głośników, tylko czegoś „systemowego”

Co jest dziwne:

jak ustawię fader na maxa na tył -> gra tylko tył (OK) ale jakość dźwięku i moc pozostawia do życzenia
    ale jak przesunę tylko minimalnie do przodu (np. 80% tył / 20% przód):

to przód już gra głośniej niż tył, mimo że logicznie tył powinien nadal dominować

Wygląda to tak, jakby:

przód miał dużo większą moc / inne sterowanie
    albo tył był „przytłumiony” przez system / wzmacniacz / ustawienia fabryczne

Czy ktoś miał podobny objaw i go rozwiązał?

Dodam:

nie wygląda to na uszkodzenie głośników
    raczej coś z sygnałem / sterowaniem / elektroniką
    przód „przykrywa” tył bardzo szybko, nawet przy lekkim przesunięciu fadera

Będę wdzięczny za każdą wskazówkę 👍
    Jaki masz dokładnie system audio/radio w tym Sprinterze (MBUX, Audio 30 itp.) i czy auto albo zabudowa kampera ma gdzieś po drodze dodatkowy wzmacniacz, DSP albo adapter do tylnych głośników?
    Mam MBUX, nie ma po drodze wzmacniacza, o adapterze nic nie wiem, żeby był.
    Jak dokładnie podłączone są tylne Morele - pod fabryczne przewody bez żadnych zwrotnic/adapterów? Sprawdzałeś polaryzację ( /-), impedancję oraz robiłeś test zamiany kanałów/przód↔tył albo lewy↔prawy, żeby wykluczyć instalację?
    Są podłączone pod fabryczną wiązkę, bez zwrotnic - plus minus na pewno ok.
  • REKLAMA
  • #2 21898174
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1708
    A jak było przed wymianą głośników przednich i tylnych? Przód i tył przy faderze na 0 grały z identyczną głośnością?

Powodem różnej głośności może być różnica w skuteczności (SPL) głośników. Po prostu te na przodzie mogą mieć wyższą skuteczność od tych tylnych.
    Powodem może być też różna impedancja (a w zasadzie rezystancja) głośników przednich i tylnych. Na te o niższej rezystancji zostanie z wzmacniacza podana większa moc, więc i będą grały głośniej.
    Powodem w jakimś stopniu może być też długość okablowania. Im dłuższe kable pomiędzy wzmacniaczem a głośnikiem, tym większy spadek mocy.

Jednak jak i jedne i drugie głośniki grają wg Ciebie akceptowalnie, to NIE przejmuj się tym że grają z różną głośnością przy faderze na 0, bo właśnie funkcja FADER jest po to by ustawić sobie proporcje natężenia dźwięku pomiędzy głośnikami przednimi i tylnymi a nawet całkowitego wyciszenia jednych czy drugich. :-)

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 21898248
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 507
    Być może seryjne radio jest zestrojone pod fabryczne głośniki, tak by tylne wyłącznie dopełniały scenę - mało prawdopodobne, ale przy kompletnych systemach w nowych pojazdach niewykluczone.
  • REKLAMA
  • #4 21898416
    cario14
    Poziom 10  
    Wcześniej przed wymianą głośników było podobnie - przód grał duużo głośniej niż tył. Liczyłem na to, że jak wymienię głośniki na lepsze, to będzie znaczna poprawa. Generalnie to jest kamper - więc nie jest to seryjny samochód, tylko Sprinter, którego producent kamperów przerabia na kampera. Kable są długie, kamper ma ponad 7 m długości, ale mimo wszystko ta różnica tylnych i przednich to kosmos. Jeśli chodzi o impedancje, to przód jest 3Ω, a tył to 4Ω.
  • #5 21898833
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1708
    cario14 napisał:
    Wcześniej przed wymianą głośników było podobnie - przód grał duużo głośniej niż tył.

Wpływ na to mogły mieć czynniki opisane przeze mnie jak i kolegę @James596 oraz inne, np sposób i miejsce zamontowania głośników, jak i miejsce odsłuchu podczas manipulowania opcją fader.

Jak też napisałem wyżej:
    DjMapet napisał:
    NIE przejmuj się tym że grają z różną głośnością przy faderze na 0, bo właśnie funkcja FADER jest po to by ustawić sobie proporcje natężenia dźwięku pomiędzy głośnikami przednimi i tylnymi a nawet całkowitego wyciszenia jednych czy drugich.

Pozdrawiam.
REKLAMA