logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] GEEKOM mini PC nie odpalał: jakie dławiki i czemu wypaliło pole?

delle5540 07 Maj 2026 16:04 147 5
  • #1 21898451
    delle5540
    Poziom 3  
    Ocena: 120
    Mini komputer GEEKOM nie odpadał, zero poboru prądu . Uszkodzone 2 dławiki/koraliki ferrytowe na spodzie płyty głównej. Dałem na testy rezystory zerówki i odpalił. Jakie wartości tutaj powinny być? Druga sprawa - teraz bezpiecznie z zasilacza z ograniczeniem do 2A pod termowizją odpaliłem ale na początku po wstawieniu tych rezystorów (na szybko stąd nierówne lutowanie) podłączyłem zasilacz fabryczny i wypalilo ślad na polu lutowniczym widocznym na zdj, na szczęście szkody większej nie zrobiło. Dlaczego? Może rezystory zerowe jako zworka przepuściły brudny prąd? Czy to może to był zasilacz przyczyną tej sytuacji z dławikami? Jest zwykły 19v 6,32A
    GEEKOM mini PC nie odpalał: jakie dławiki i czemu wypaliło pole? GEEKOM mini PC nie odpalał: jakie dławiki i czemu wypaliło pole? GEEKOM mini PC nie odpalał: jakie dławiki i czemu wypaliło pole? GEEKOM mini PC nie odpalał: jakie dławiki i czemu wypaliło pole? Fragment płyty głównej z czterema szarymi cewkami R15 i zwęglonym polem lutowniczym obok układów SMD

Dodano po 10 [minuty]:

Zbliżenie płytki PCB z układami SMD; widoczny przypalony pad lutowniczy obok U13
  • #2 21898488
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6835
    Mozliwe , e masz za tymi dawikami jakie uszkodzenie ?
  • #3 21898503
    delle5540
    Poziom 3  
    Nie. Z laptopa jakąś płytę znalazłem na części, przy HDMI znalazłem jakieś dławiki z niską rezystancją wielkością pasujące i odpalił poprawnie, teraz testy.
    Zbliżenie płytki PCB z portem USB i elementami SMD, widoczne ścieżki i pola lutownicze Dwa małe elementy SMD na czarnej powierzchni obok fragmentu zielonej płytki PCB
  • #4 21902037
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2340
    Może być zasilacz, albo to okopcenie to ślad po wyparowanym uszkodzonym kondensatorze który miał zwarcie i był przyczyną pierwotnego przepalenia dławikow. Z rezystorami dostał kopa, zwarcie wypaliło i działa :D
    Dość niekonwencjonalny sposób na usunięcie zwarcia, dobrze jakbyś przed tym eksperymentem zmierzył rezystancję za dławikami.
  • #5 21902048
    delle5540
    Poziom 3  
    >>21902037 Ten zasilacz ma już obciętą wtyczkę, nie był w żaden sposób od normalnego producenta. Po 2 dniach testów na zasilaczu warsztatowym z wlutowanymi już dławikami podłączyłem komputerek pod oryginalny zasilacz Lenovo 90W i kilka dni już pracuje całodobowo, bezgłośnie praktycznie na 2 monitory 27 i 32 cale. OCCT i Furmark nie robią na nim wrażenia żadnego, jest super. Tam nie było nic, jedna kropka lutownicza ma wypalenie, ale drugi biegun potencjalnego miejsca kondensatora jest iddealnie zachowany, tam nic nie mogło być. No działa... :)
  • #6 21902071
    delle5540
    Poziom 3  
    Komputer działa poprawnie, rozwiązanie --> post wyżej.
REKLAMA