logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seagate SkyHawk ST8000VX004 8TB widoczny jako 1 sektor i brak inicjacji

Zonczek 08 Maj 2026 12:18 429 11
  • #1 21898925
    Zonczek
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Nie działa mi dysk Seagate Skyhawk 8TB model ST8000VX004.
    Dysk jest widziany przez Windows i programy do naprawy dysków, ale nie mogę z nim nic zrobić. W październiku zeszłego roku miał robiony low format. Działał poprawnie do końca kwietnia, wcześniej przez 5 lat bezawaryjnie. Używane w monitoringu CCTV w instalacji domowej.

Zarządzanie dyskami systemu Windows widzi go jako "Dysk nieznany". Inicjacja GPT ani MBR nie rusza - komunikat "Żądanie nie powiodło się z powodu krytycznego błędu sprzętowego urządzenia"

HDD Low Level Format Tool też nie rusza - zwraca komunikat "This device cannot be accessed because it is smaller then 65535 sectors"

Victoria / SeaTool od Seagate w pozycji Firmvare podaje "0" jakby wywaliło mu firmware, ale na stronie Seagate nie jest dostępne Firmware do tego modelu. Victoria pokazuje że na dysku jest tylko 1 sektor. Skan daje Error - Last block at 0 (0).

Nie zależy mi na danych. Pytanie tylko, czy sam dysk można jeszcze jakoś ożywić żeby jeszcze trochę pociągnął i oszczędzić na kosztach zakupu nowego? Ryzyko kolejnych usterek i przyszłej utraty danych nie jest problemem o ile można bo jeszcze podnieść
  • #2 21898998
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 658
    Wyłącza się czy pracuje normalnie po podłączeniu do zasilania?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #3 21898999
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3591
    Jak go aktualnie wykrywa program Clear Disk Info?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4130224.html#21629794
  • #4 21899016
    kaleron

Ocena: 2344
    Zonczek napisał:
    miał robiony low format.
    zerowanie? Z jakiego powodu?

Zonczek napisał:
    Victoria pokazuje że na dysku jest tylko 1 sektor.
    - pokaż pełny paszport dysku. Jak go widzi MHDD?
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #5 21899017
    Zonczek
    Poziom 10  
    Wydaje mi się że pracuje normalnie, talerze generalnie są dość ciche (brak zapisu / odczytu - bez typowych trzasków) jedynie ciągły szum.

Dodano po 15 [minuty]:

pidar napisał:
    Jak go aktualnie wykrywa program Clear Disk Info?

Screen w załączeniu - widzi, że jest i to w zasadzie tyle.

kaleron napisał:
    zerowanie? Z jakiego powodu?

Nagrywarka go nie widziała, więc byłem przekonany, że coś mu się posypało z partycjami, a że są w formacie niewidocznym w windows to nie miałem jak zweryfikować, czy wszystko ok. Po low formacie ożył w kieszenie zewnętrznej, ale w nagrywarce nadal nie działał. Finalnie okazało się, że padł zasilacz. Dawał wystarczająco prądu żeby PCB nagrywarki działało normalnie, ale za mało do pracy dysku. Po wymianie zasilacza całość wróciła do pracy bez problemów to końcówki kwietnia

MHDD nie mam - Cristal Disk Info nie wystarczy?

Dorzucam screeny z Victoria - ogólne info wczytuje, ale w SMART nic nie widzi
    Załączniki:
    • Seagate SkyHawk ST8000VX004 8TB widoczny jako 1 sektor i brak inicjacji SMART.JPG (74.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate SkyHawk ST8000VX004 8TB widoczny jako 1 sektor i brak inicjacji Victoria.JPG (98.39 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Seagate SkyHawk ST8000VX004 8TB widoczny jako 1 sektor i brak inicjacji CDI.JPG (60.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 21899044
    Łukasz_W

Ocena: 658
    On jest aktualnie podłączony przez USB?
    Za pomocą jakiego adaptera?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • #7 21899055
    kaleron

Zonczek napisał:
    MHDD nie mam
    - to pobierz:
    https://hddguru.com/software/2005.10.02-MHDD/

Zonczek napisał:
    Cristal Disk Info nie wystarczy?
    - jak widać, nie. To dosyć słaby program, nadaje się do sprawdzenia dysków +/- sprawnych, ale nie do dokładniejszej diagnostyki uszkodzeń. MHDD działa bliżej sprzętu, wyświetla na bieżąco rejestr stanu i rejestr błędów (to robi też DOSowa wersja Wiktorii, a wiele programów nawet tego nie monitoruje). Zwracane przez MHDD komunikaty o błędach są bardziej precyzyjne i wiarygodne, przez co mają większą wartość diagnostyczną. Poza tym interesuje mnie, co MHDD odpowie na polecenie EID, a w CDI tego nie zrobisz.

Rozumiem, że wcześniej był poprawnie rozpoznawany i przez komputer, a nie tylko przez nagrywarkę? W sensie sprzętowym, bo struktury logiczne, to inna bajka, a na ten moment możemy być pewni, że problem jest sprzętowy, najprawdopdobniej na poziomie firmware..
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 21899103
    Zonczek
    Poziom 10  
    Łukasz_W napisał:
    On jest aktualnie podłączony przez USB?
    Za pomocą jakiego adaptera?

Tak. Kieszeń USB z niezależnym zasilaniem. Od lat pracuję na laptopach. Nie mam do czego podłączyć bezpośrednio dysku 3,5" Kieszeń jest na pewno sprawna wielokrotnie używana, dyski w tym ten były normalnie widziane i obsługiwane przez programy typu DMDE, czy Victoria.

kaleron napisał:
    Rozumiem, że wcześniej był poprawnie rozpoznawany i przez komputer, a nie tylko przez nagrywarkę? W sensie sprzętowym, bo struktury logiczne, to inna bajka,

Tak, jak najbardziej. był widziany poprawnie, można było zarządzać partycjami z poziomu Windows, czy NIUBI Partition Editor Free Edition, PartitionMagic, czy właśnie zrobić low format w HDD Low Level Format Tool

Z MHDD mam problem. Nie jestem w stanie zrobić botowalnego pendrive z którego chciałoby to ruszyć. Wywala błąd przy uruchomieniu i tyle. Jakieś inne alternatywy? PartitionMagic, DMDE, Victoria z poziomu Windows?
  • #9 21899105
    kaleron

Zonczek napisał:
    Nie mam do czego podłączyć bezpośrednio dysku 3,5"
    - to trochę utrudnia diagnostykę, bo przejściówka SATA-USB wycina część komunikacji.

Zonczek napisał:
    Z MHDD mam problem
    - on nie obsługuje dysków podłączanych przez USB.
    Zonczek napisał:
    PartitionMagic, DMDE, Victoria z poziomu Windows?
    - właśnie chciałem ominąć Windowsa i zobaczyć, jak to wygląda bliżej żelaza.

Moim zdaniem problem nie wygląda na możliwy do rozwiązania w domowych warunkach, ale bez bardziej szczegółowej diagnostyki mogę się mylić. Tylko, że tego, co chcę sprawdzić, raczej nie zobaczymy pod Windowsem i przez USB. A przynajmniej nie mam na ten moment na to dobrego pomysłu.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 21899123
    Zonczek
    Poziom 10  
    Nie mam dostępu do klasycznego PC. Do starego laptopa nawet jak podłączę go na taśmie w miejsce małego dysku 2,5" to pewnie nie uciągnie zasilanie bez niezależnego +12V.

Mogę go jedynie wrzucić do NAS-a Asustor, ale tam pewnie jeszcze mniej zdziałam niż na windows.

Czyli jak rozumiem zostaje przewiercić go wiertarką i wyłożyć kasę na nowy... Szkoda :(
  • #11 21899139
    kaleron

Zonczek napisał:
    nie uciągnie zasilanie bez niezależnego +12V.
    - tak
    Zonczek napisał:
    wrzucić do NAS-a Asustor, ale tam pewnie jeszcze mniej zdziałam niż na windows.
    - też prawda
    i z terminalem szeregowym też nie tak prosto, jak w starszych modelach.
    Zonczek napisał:
    przewiercić go wiertarką
    - trochę szkoda. Spodziewam się, że na dawcę podzespołów jeszcze mógłby się przydać.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 21899839
    Zonczek
    Poziom 10  
    Może uda mi się za tydzień zorganizować jakiegoś starego PC-ta z napędem CD do testów dysku... Mogę prosić o jakąś instrukcję / tutorial co i jak ogarnąć w tym MHDD? DOS i wiersz poleceń ogarniam jedynie na zasadzie przepisywania komend zgodnie z tutorialami i najprostszą logiką typu dobór litery dysku, czy wpisanie ścieżki do pliku na komputerze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dysk Seagate SkyHawk 8TB ST8000VX004 jest wykrywany przez Windows i narzędzia serwisowe, ale system widzi go jako „Dysk nieznany” z pojemnością 1 sektora. Inicjalizacja GPT/MBR kończy się błędem krytycznym sprzętowym, a programy typu HDD Low Level Format Tool, Victoria i SeaTools nie mogą uzyskać dostępu do nośnika; Victoria pokazuje błąd od sektora 0, a w polu firmware widnieje wartość „0”. Dysk pracował w monitoringu CCTV, wcześniej był poddany low formatowi i działał poprawnie przez kilka lat. Pytanie dotyczy możliwości przywrócenia sprawności dysku bez potrzeby odzysku danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA