logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi B5 radio niefabryczne + separator ISO-DIN, czemu słaby sygnał FM?

j12218045 08 Maj 2026 17:06 183 6
REKLAMA
  • #1 21899086
    j12218045
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Od razu napiszę - wiem, że takie tematy były wałkowane na tym forum, ale nie znalazłem na mój problem żadnej odpowiedzi.
    Posiadam radio nie fabryczne w Audi B5. Antena radiowa podłączona przez popularny separator ISO-DIN VW AUDI. Zasilanie podprowadzone pod niebieski kabel. Sygnał fal radiowych mizerny, prawie cały czas zakłócenia. Na radiu oryginalnym sygnał poprawny. Wiem, że na nowym radiu nie uzyskam takiej jakości sygnału jak na fabrycznym, ale tutaj praktycznie nic nie odbiera.
  • REKLAMA
  • #2 21899114
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 315
    Jakie radio - marka ? Bo jak chińczyk z Alli.... to już wiesz.
  • REKLAMA
  • #3 21899520
    j12218045
    Poziom 2  
    >>21899114
    Pioneer MVH-170UB
  • REKLAMA
  • #4 21899653
    CameR

Moderator Zabezpieczeń Pojazdów
    Ocena: 3268
    j12218045 napisał:
    Antena radiowa podłączona przez popularny separator ISO-DIN VW AUDI. Zasilanie podprowadzone pod niebieski kabel. Sygnał fal radiowych mizerny

Podłącz najzwyklejszą antenę samochodową bezpośrednio do radia.
    Jeżeli odbiór poprawi się, to wszystko jasne - do wymiany separator antenowy na inny model lub do wymiana antena z przewodem.
    Natomiast jeżeli nie będzie poprawy, to masz uszkodzone radio.
    Konto firmowe:
    ABC KOM
    Barcelońska 77, Katowice, 40-683 | Tel.: 601XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://www.auto-alarm.com.pl
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 21906423
    j12218045
    Poziom 2  
    >>21899653
    Podłączyłem ori radio i sygnał idealny. Odpiąłem na chwilę przewód po prawej (zdjęcie) i sygnał się pogorszył. Moim zdaniem muszą być podpięte obydwie wtyczki do nowego radia, aby to odbierało. Dodam że za radiem mam podpiętą ładowarkę wideorejestratora, ale nie powinno to powodować zakłóceń?
    Zastanawiam się nad montażem oryginalnego 2 din fajniej wygląda i sygnał o wiele lepszy. Tylko mam jeden problem, jak podłączyć wzmacniacz subwoofera? Bo fabrycznie bez systemu aktywnego z subwooferem przez co mizerna jakość dźwięku
    Ta przejściówka wystarczy?

Audi B5 radio niefabryczne + separator ISO-DIN, czemu słaby sygnał FM? Audi B5 radio niefabryczne + separator ISO-DIN, czemu słaby sygnał FM?
  • REKLAMA
  • #6 21906973
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2584
    Jakie radio było w tym samochodzie fabrycznie?
    W ludowozach było stosowanych wiele różnych rozwiązań związanych z podłączeniem radia, anteny i akcesoriów.
    Zapewne zasilanie anteny jest na podstawowym złączu ISO (gdzie jest zasilanie), lub na dodatkowych (trzech małych).
    Jak masz wzmacniacz na tylne głośniki to będzie jeszcze trudniej. Jeszcze większy problem w nowszych modelach gdzie jest komunikacja CAN.
  • #7 21906982
    j12218045
    Poziom 2  
    Prawdopodobnie wracam do fabrycznego radia Audi Symphony 1
    Zamykamy temat anteny, a spytam o coś innego
    Zbliżenie płytki elektroniki w obudowie z dużym okrągłym otworem, przewodami i niebieskim złączem
    . W radiu mam wyjście mini-iso: 1 -Line-out, 2 -Option, 3 -CD
    Line-out wychodzi na tylne głośniki pod taki mały wzmacniacz. Kupię adapter z postu #5 (żółta kosta > 4x chinch) i tam podepnę mój wzmacniacz pod subwoofer.
    Pytanie jak teraz podpiąć głośniki tył jak będę miał już zajęte wyjście Line-out?

Podsumowanie tematu

✨ W Audi B5 z niefabrycznym radiem występuje bardzo słaby odbiór FM mimo zastosowania separatora ISO-DIN VW/AUDI i podania zasilania na niebieski przewód; na oryginalnym radiu sygnał jest poprawny. W dyskusji pojawia się sugestia sprawdzenia radia przez bezpośrednie podłączenie zwykłej anteny samochodowej, aby odróżnić uszkodzenie separatora/anteny/przewodu od awarii samego radia. Po podłączeniu oryginalnego radia odbiór pozostaje idealny, a odpięcie jednej z wtyczek pogarsza sygnał, co wskazuje na konieczność poprawnego podłączenia obu złączy antenowych do nowego radia. Rozważany jest też montaż oryginalnego 2-DIN oraz kwestia podłączenia wzmacniacza subwoofera i zastosowania odpowiedniej przejściówki.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA