logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Chiński SSD M.2 NVMe po zaniku zasilania znika z BIOS i Windows 11

jarekzczechó 10 Maj 2026 21:52 273 3
REKLAMA
  • #1 21900557
    jarekzczechó
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Witam
    Posiadam dysk m2 nvme służy jako 2 magazyn dla kopi zdjęć jest to chiński dysk który zazwyczaj działa nawet bardzo dobrze jednak ma pewną wadę, po nagłej utracie zasilania komputera dysk staje się niewidoczny zarówno w biosie jak i w windows 11.Dysk ma już kilka lat i stało się tak już trzeci raz.Pierwszy raz gdy była awaria zasilania wyciągnołem dysk i wkładałem go w czytnik usb z przejściem m2 również czytnik go nie czytał mimo iż czerwona dioda na tym dysku miga tak jak by był sprawny ,włożyłem go ponownie do komputera nie działał jednak chyba po miesiącu zaczął działać normalnie.Drugi raz sam popełniłem gafę bo bezmyślnie sam przełączyłem wyłącznik na zasilaczu i dysk znowu przestał działać z miesiąc ale już miałem pewność że problem występuje po nagłej awarii zasilania.Wczoraj znowu elektrownia dała plamę bo w ciągu dnia kilka razy na jakąś sekundę nagle odcieła prąd gdy komputer był włączony i znów pc nie widzi dysku.Zapewne za jakiś miesiąc dysk zacznie być nagle widoczny.Co może powodować że dysk nagle po takim czasie zaczyna normalnie działać ? jakieś aktualizacje ,sterowniki ?Moja płyta główna to msi b460m-pro bios wyszedł ostatnio nowy więc zaktualizowałem ale nic to nie pomogło.Zaznaczam że posty tupu "nie kupuje się dysku na aliexpres,co kupiłeś to masz itp mnie nie interesują bo dysk renomowanej firmy który posiadam też ma swoje kaprysy (nie po utracie zasilania tak jak ten).
  • REKLAMA
  • #2 21900600
    pidar
    Spec od pamięci masowych
    Ocena: 3561
    Jak mamy coś podpowiadać, jak w ogóle nie podałeś takich danych, jak model, producent, wielkość w „GB”, firmware.
  • REKLAMA
  • #3 21900818
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2322
    Przy takim postawieniu problemu faktycznie wypada doradzić Ci zaczekać, aż dysk sam zacznie działać...albo i nie...

Ogólnie w przypadku SSDków każdy niepokojący objaw (niestabilna praca, błędy odczytu, znikanie z systemu/BIOSu, drastyczne spowolnienie pracy) są wskazaniem w kierunku wycofania ich z eksploatacji, a czekanie na bisy jest proszeniem się o utratę danych.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #4 21901027
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1688
    Wstaw chociaż podstawowe obrazki (gdy będzie znowu widoczny), a resztę to już koledzy opisali

1. CAŁY! wyraźny screen SMART z CDI SE dla KAŻDEGO dysku:
    https://crystalmark.info/en/software/crystaldiskinfo/

2. CAŁY! wyraźny screen okna programu Victoria537 z WYKRESem po zakończeniu testu : Full surface scan with graph, Test jest w Menu Actions

(wyłączyć Internet przed testem, i nic nie robić po włączeniu testu)
    https://www.dobreprogramy.pl/victoria,program,windows,6628627349895297
REKLAMA