logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Reinston EAN002 + dekoder DVB-T2 w Kielcach — czemu antena nic nie odbiera?

_f1zz_ 13 Maj 2026 21:51 387 15
REKLAMA
  • #1 21902526
    _f1zz_
    Poziom 2  
    Dzień dobry, kupiłem dziś antenę pokojową Reinston ean002, lecz ów antena nie chce nic odebrać. Mieszkam w Kielcach w bloku na 2. piętrze.
    Używam dekodera DVB-T2 z marketu. Czy ktoś ma podobny problem lub/i wie, jak go rozwiązać?
    Czy ta antena ma u Pana/Pani podłączone zasilanie / włączone zasilanie anteny w dekoderze, jeśli jest to antena ze wzmacniaczem?
    Tak.
    Gdzie dokładnie stoi antena (np. przy oknie/balkonie), w którą stronę jest ustawiona i co pokazuje dekoder podczas wyszukiwania kanałów - siłę/jakość sygnału albo komunikat „brak sygnału”?
    Stoi na szafie niedaleko okna. Podczas wyszukiwania kanałów pokazuje siłę ok. 80%, ale jakość 0%.
  • REKLAMA
  • #2 21902684
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5492
    _f1zz_ napisał:
    Mieszkam w Kielcach w bloku na 2. piętrze.

A Twój nadajnik główny (regionalny): RTCN Kielce / Święty Krzyż.

Najpierw skieruj antenę na Święty Krzyż (kierunek wschodni). Jeśli sygnał będzie słaby (bo np. blok zasłania ten kierunek), obróć antenę w stronę Komina EC (ul. Hubalczyków)
  • REKLAMA
  • #3 21902880
    _f1zz_
    Poziom 2  
    >>21902684
    Skierowałem w każdym kierunku, lecz nic nie pomaga. Może to wina dekodera? Kiedyś, jak jeszcze miałem w tym dekoderze antenę zewnętrzną, to też miałem tak samo.
  • #4 21903073
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1040
    _f1zz_ napisał:
    Używam dekodera DVB-T2 z marketu
    _f1zz_ napisał:
    Podczas wyszukiwania kanałów pokazuje siłę ok. 80%, ale jakość 0%

Jaki model tego dekodera? Może ma dvb-T2, ale bez HEVC H.265.:?: Były takie w sprzedaży.
    _f1zz_ napisał:
    kupiłem dziś antenę pokojową Reinston ean002

To nie jest antena, tylko jakiś futurystyczny element dekoracyjny mieszkania.;-)
    Antena pokojowa powinna wyglądać np. tak lub tak. Pozostaje pytanie, czy nawet na takiej antenie jesteś w stanie w swojej lokalizacji odebrać poprawnie sygnał tv?
  • REKLAMA
  • #5 21903077
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1146
    Nie mogę się nadziwić. Ciągle te same pytania. Skąd przekonanie, że na takim wewnętrznym plastikowym wynalazku, w gęstej zabudowie miejskiej da się coś odebrać. Często nawet antena zewnętrzna nie daje takiej gwarancji w mieście. Śmiem twierdzić, że w mieście antena pokojowa sprawdzi się w mniej niż 5% lokalizacji, może nawet mniej niż 1%? Anteny pokojowe to przeważnie kawałek druta i kiepskiej jakości wzmacniacz, który można zakłócić nawet żarówką. Chyba za dużo tego marketowego bełkotu. Antena wewnętrzna HD, 3D, 4K...i zasięg 100 km.

Oj, coś widzę, że antena nie ma w specyfikacji H.265/HEVC, czarno widzę...😂
  • #6 21903153
    _f1zz_
    Poziom 2  
    >>21903077
    Wcześniej antena zewnętrzna działała lecz przestała. U znajomego (mieszka parę metrów ode mnie) na jego dekoderze łapie tą anteną pokojową.
  • Pomocny post
    #7 21903154
    andpol 33
    Poziom 39  
    To weź swój dekoder i sprawdź u znajomego. Będziesz wiedział, czy masz sprawny. Uroda anten pokojowych, że wystarczy kilka metrów. Na to nie ma żadnej reguły.
  • #8 21903236
    flinc
    Poziom 30  
    Ocena: 155
    @f1zz Zajrzyj w menu czy jest wyłączone 5.0 Vol. Zasilanie dla ANT. ze wzmaniaczem na 5.0 Vol.
  • Pomocny post
    #9 21903245
    andpol 33
    Poziom 39  
    @flinc Antena ma swój zasilacz
  • #10 21903528
    flinc
    Poziom 30  
    @andpol 33 Sprawdż miernikiem na wejściu ANT. dekodera czy jest napięcie 5.0 vol
    Jak jest wyłącz w menu, KAŻDY DEKODER ma funkcję włą /wył nap. 5.0 vol
    5.0 vol. używa się do wzm. Ant. Beczka
  • REKLAMA
  • #11 21903534
    andpol 33
    Poziom 39  
    @flinc o czym Ty do mnie piszesz? To nie ja pytam o antenę a antena pytającego ma swoje zasilanie.
  • #12 21903620
    _kli_
    Poziom 41  
    flinc napisał:
    Zajrzyj w menu czy jest wyłączone 5.0 Vol. Zasilanie dla ANT. ze wzmaniaczem na 5.0 Vol.

Zrzut z instrukcji ...
    Reinston EAN002 + dekoder DVB-T2 w Kielcach — czemu antena nic nie odbiera?
    Jak widać, antena ma zasilacz i nie ma tam ani słowa o możliwości zasilania z gniazda ant. odbiornika.
  • #13 21903940
    flinc
    Poziom 30  
    andpol 33 napisał:
    Nie mogę się nadziwić. Ciągle te same pytania. Skąd przekonanie, że na takim wewnętrznym plastikowym wynalazku, w gęstej zabudowie miejskiej da się coś odebrać. Często nawet antena zewnętrzna nie daje takiej gwarancji w mieście. Śmiem twierdzić, że w mieście antena pokojowa sprawdzi się w mniej niż 5% lokalizacji, może nawet mniej niż 1%? Anteny pokojowe to przeważnie kawałek druta i kiepskiej jakości wzmacniacz, który można zakłócić nawet żarówką. Chyba za dużo tego marketowego bełkotu. Antena wewnętrzna HD, 3D, 4K...i zasięg 100 km.

Oj coś widzę Żadna ANT. nie ma nic wspólnego z H.265/HEVC

Dodano po 15 [minuty]:

@_kli_ Podaj model TV Skąd się wziął dekoder DVB-T2
  • #14 21903998
    _kli_
    Poziom 41  
    andpol 33 napisał:

Na szczęście ma DVB-T2, a nawet DAB+, więc najgorzej nie jest ... ;-)
    Cytat:
    Odbiór sygnału: DAB+, DVB-T, DVB-T2, FM, UHF, VHF

flinc napisał:
    @_kli_ Podaj model TV Skąd się wziął dekoder DVB-T2

A skąd mam to wiedzieć?:!:
    @flinc - czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Kierujesz do mnie i @andpol 33 pytania, które powinieneś zadać autorowi tematu! :?:
  • #15 21904009
    collie2
    Poziom 27  
    Ocena: 222
    _f1zz_ napisał:
    kupiłem dziś antenę pokojową Reinston ean002, lecz ów antena nie chce nic odebrać. Stoi na szafie niedaleko okna.

Czemu nie chce? No to podejdź do okna. Jeśli za oknem nie rozpościera aż po horyzont pole orne, albo łąki i pastwiska, a na horyzoncie nie majaczy nadajnik na Świętym Krzyżu, to temu owa antena w kształcie jaja nie chce nic odebrać. Zamocuj po drugiej stronie okna antenę jak się patrzy, to taka antena odbierze wszystko ze Świętego Krzyża:

Metalowa antena kierunkowa typu Yagi na białym tle, z wieloma poprzecznymi elementami.

PS. AI dodaje dziwne podpisy pod obrazkami. To nie jest "metalowa antena kierunkowa Yagi na białym tle", ale metalowa antena logarytmiczna Emme Esse na białym tle. ;)
  • #16 21904986
    flinc
    Poziom 30  
    @f1zz Rozmontuj ANT. czy wogule jest wzm. W made-in China różnie montują

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy anteny pokojowej Reinston EAN002 używanej z dekoderem DVB-T2 w Kielcach, gdzie podczas wyszukiwania kanałów pojawia się wysoka siła sygnału, ale zerowa jakość. W dyskusji wskazano możliwe przyczyny: nieprawidłowy kierunek ustawienia względem nadajnika RTCN Kielce / Święty Krzyż, zasłonięcie sygnału przez zabudowę, zbyt słabe warunki odbioru dla anteny wewnętrznej oraz ewentualna niezgodność dekodera z HEVC H.265. Sprawdzano też zasilanie anteny i ustawienia 5 V w dekoderze, choć antena ma własny zasilacz. Zalecono test dekodera u znajomego, sprawdzenie napięcia 5 V na wejściu ANT. oraz weryfikację, czy antena faktycznie zawiera wzmacniacz. Pojawiła się też sugestia, że antena pokojowa może działać tylko w bardzo korzystnej lokalizacji, a w gęstej zabudowie często nie zapewnia odbioru.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA