logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Golf 5 BGU 1.6 MPI 102 KM, 2007r. - rozrząd jakiej firmy, jakie narzędzia?

MM2X 14 Maj 2026 09:18 63 3
REKLAMA
  • #1 21902674
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 616
    Golf 5, BGU, 102KM, MPI, 2007r. Rozrząd ma przejechane 60 tys., można by chyba jeszcze dociągnąć trochę ale wiekowo ma 6-7 lat zatem myślę o wymianie. Udaje mi się do tej pory wszystko ogarniać w tym aucie samodzielnie ale ostatni rozrząd wymieniałem w Dacii i Fiacie (łańcuchy) itd. w ubiegłym wieku ;) .
    Czytam/oglądam, aby uważać na dokręcanie śrub pompy wody (rzekomo łatwo zerwać gwint) zatem potrzebny mniejszy klucz dynamometryczny, może też blokada rozrządu, biały pisak ;) i zapewne jeszcze inne "pomoce naukowe" się przydadzą.

Co dodatkowo będzie potrzebne, aby dobrać się do tego rozrządu, i oczywiście zestaw jakiej firmy polecacie (teraz mam chyba Conti), z góry dzięki fest za pomoc i wszelkie sugestie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21902693
    slawomir szulkowski
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Jeżeli chodzi o producenta zestawu rozrządu do wymiany, to zdecydowanie polecam zestawy firmy INA.
    W mojej okolicy większość mechaników korzysta właśnie z zestawów tej firmy. Sprawdzona jakość za niewygórowaną cenę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 21902707
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 310
    Też polecam INA - jesli chodzi o napinacze i rolki , ew. SKF , pasek Contitech lub Dayco ew. Gates plus pompa wody np Hepu . Z rozrząden poradzisz se bez problemu , momenty dokręcania znajdziesz na necie.
  • #4 21902744
    MM2X
    Poziom 26  
    Ocena: 616
    slawomir szulkowski napisał:
    zdecydowanie polecam zestawy firmy INA.

danielzy napisał:
    Też polecam INA - jesli chodzi o napinacze i rolki

https://allegro.pl/produkt/zestaw-paska-rozrz...1e-4337-bd24-38c2451f18c5?offerId=16391748454
    Tutaj dość fajna cena, łącznie z paskiem, resztę będę dobierał osobno.

Dodano po 23 [minuty]:

danielzy napisał:
    momenty dokręcania znajdziesz na necie.

Oki, miałem na myśli to, że muszę zaopatrzyć się w mniejszy klucz dynamometryczny, zresztą chyba sprawie sobie dwa, obecny ma już ponad 30 latek ;)
REKLAMA