logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prasa przeponowa – jak podłączyć próżnia/neutral/ciśnienie i szybki spust?

michalpanenka 15 Maj 2026 13:22 81 0
  • #1 21903597
    michalpanenka
    Poziom 5  
    Nie skomplikowane rozwiązanie pneumatyczne - potrzebna porada dla laika

Cześć,
    Mam potrzebę modyfikacji mojej prasy przeponowej.

Prasa ma owalną misę z włożoną gumową membraną. Do misy wstawia i stabilizuje się buta i ładuje ciśnienie, które sprawia, że gumowa membrana otula buta.

Zmiana ma polegać na:
    - wymianie membrany preformowanej jak na zdjęciu (czyli z zagłębieniem - widać na zdjęciu - zielona mambrana) na bardziej elastyczny, ale płaski arkusz
    - dołożenie kroku generowania próżni pod membraną, żeby płaska guma została wciągnięta do kształtu misy i umożliwiła włożenie buta do misy
    - przełączenie z generowania próżni na pompowanie ciśnienia pod membranę
    - szybki spust powietrza

Super, jeśli:
    - jeden manipulator miałby pozycję próżnia / neutralny / ciśnienie.
    - eżektor do próżni zmieściłby się pod obudową

Wiem, jakich elementów mi trzeba, ale nie wiem, jak to po kolei podłączać, żeby było poprawnie i najprościej, jak się da.

Owalna czarna misa z turkusową, wklęsłą membraną gumową zamocowaną na obrzeżu Prasa z owalną misą i pomarańczową membraną, dwa pionowe pręty oraz manometr na obudowie.

Jakie masz parametry układu: czym zasilasz prasę (sprężone powietrze o jakim ciśnieniu), jakie chcesz osiągać podciśnienie/nadciśnienie i mniej więcej jaką objętość ma misa / jaki rozmiar ma membrana?
    Powietrze do max. 3 bar.
    Misa ma objętość <10 litrów.
    Długość misy ok. 60 cm, szerokość ok. 30 cm, głębokość ok. 11 cm.
REKLAMA