logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony KV28FX20E - Poziomy pasek na ekranie, brak odchylania pionowego, dioda standby

madzia32 26 Gru 2005 21:15 2765 12
REKLAMA
  • #1 2117685
    madzia32
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    witam posiadam TV jak w temacie z tego co wiem jest to chassis BE3E jesli nie to proszę o sprostowanie!!problem polega na tym ze po właczeniu gasnie czerwona dioda standby startuje wn i na ekranie pojawia sie poziomy pasek czy teoretycznie brak odchylania pionowego ....i wtedy po pokazaniu sie owego paska zapala sie dioda stanby i stale swieci ,prawdopodobnie jest to jakis kod z tego co wiem w sonych tak bywa z tymi kodami .wiec podstawiłem juz dwa układy STV9379 napiecia sa +- 13,70V powinno byc chyba +-15V elki pozmieniane w aplikacji scalaka pionu z tego co sprawdziłem schemat jest prawie taki sam jak chassis BE3B i BE3D jesali chodzi o odchyalnie poziome i pionowe głowica polutowana (tzn zimne luty )a takze zimne luty posprawdzane i przelutowane w okolicy odch H i V napiecia zasilacza w porzadku glówne napiecie +135V wiec nie mam jusz pomysłów do tego a by pojawił sie obraz w ttym TV .ludzie ratujcie gdzie jeszcze uderzyc bo nie mam jusz pomysłów .a czy to napiecie na układzie ramki nie jest za niskie???wg mnie załacza sie protection co jest sygnalizowane własnie swieceniem diody standby tylko jak zlikwidowac ta usterke czekam na pomoc pozdrówka
  • REKLAMA
  • #2 2117719
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Sprawdz diode pompy,opory przy cewkach oraz sterowanie n.1,jesli brak to szukaj dlaczego.Powodzenia.
  • #3 2117766
    madzia32
    Poziom 13  
    dioda pompy mierzona miernikiem w porzadku !!opory przy cewkach sa ok..wiec nie wiem co dalej robic z tym TV??
  • #4 2117810
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam!
    Wymień D 505.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #5 2120877
    madzia32
    Poziom 13  
    witam dioda zenera 5,6V czyli dioda D505 wymieniona i dalej pozioma linia i stale palaca sie na stałe dioda standby!!!! co jeszcze moze bys przyczyna braku odchylania pionowego ???????koledzy macie jeszcze jakies pomysły???moze uszkodzony procesor sterujacy???ratujcie!!!
  • REKLAMA
  • #7 2123313
    madzia32
    Poziom 13  
    witam a czy dioda d505 to zenerka o napieciu 5.6V czy 3,6V ??bo na jednym schemacie zabardzo nie widac ,a na drugim jest to 3.6V wstawiłem 5,6V czy to moze miec wpływ na brak ramki???∑
  • #8 2123329
    pawcio
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    D505 3,6V
  • #9 2138788
    madzia32
    Poziom 13  
    witam dioda zmieniona i dalej nic:(ma ktos moze schemat do tego TV jest to chassis BE3E podobno ???
  • REKLAMA
  • #11 2141719
    madzia32
    Poziom 13  
    witam tv naprawiony uszkodzony okazała sie głowica (zimne luty ) i oprócz tego 4nózkowy układ przy głowicy o oznaczeniu PST593 witam wszytsko działa lecz jak przestroic w tym TV fonie poniewaz TV szostał przywieziony ze szwecji???wszedłem w tryb serwisowy owego TV mam dostepne piloty dop Tv sony o oznaczeniu RM816 i Rm830 sa to piloty dwustronne .problem tkwi w tym czy mozna w trybie serwisowym zmienic standart fonii jesli tak to jak???a pozatym w trybie serwioswym np w ustawieniu geometrii nie moge wejsc w te ustawienia potrzebny jest przycisk na pilocie ze strzałka w prawo a owego nie ma mam .np w ustawianiu tonów niskich czy wyskokich itp moge je zmniejszyc natomiast nie moge zwiekszyc ustawien jakim przyciskiem to zrobic a moze wymienione przezemnie pilkoty nie obsługuja funkcji zwiekszenie poziomów w góre????prosze o szybka odpowiedz??
  • #12 2142884
    pawcio
    Poziom 26  
    Ocena: 10
    Do tej sonki jest pilot RM887.Pilotami RM816 i 830 trybie serwisowym nic nie wyregulujesz.
  • #13 2145147
    madzia32
    Poziom 13  
    witam dzieki za wszelka pomoc pozyczyłem pilot Rm932 od nowszego soniaka wszelkie regulacje w trybie serwisowym dokonane standart dzwieku pozmieniany wszystko w porządku TV naprawiony smiga jak nowy :) uwazam temat za zamkniety

Podsumowanie tematu

✨ Posiadacz telewizora Sony KV28FX20E z chassis BE3E zgłasza problem z poziomym paskiem na ekranie i brakiem odchylania pionowego, przy czym dioda standby gaśnie po włączeniu, a następnie świeci stale. Sprawdzono i wymieniono układy STV9379 oraz diodę D505 (zenera 3,6V), napięcia zasilania są prawidłowe, a zimne luty w okolicy głowicy i układów odchylania zostały przelutowane. Po dalszej diagnostyce okazało się, że uszkodzona była głowica oraz czteronożny układ PST593 przy głowicy, co po naprawie przywróciło pełną funkcjonalność obrazu. W celu zmiany standardu fonii w trybie serwisowym konieczne było użycie pilota Sony RM932, gdyż posiadane RM816 i RM830 nie obsługiwały wszystkich funkcji serwisowych. Po dokonaniu regulacji telewizor działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA