witam posiadam TV jak w temacie z tego co wiem jest to chassis BE3E jesli nie to proszę o sprostowanie!!problem polega na tym ze po właczeniu gasnie czerwona dioda standby startuje wn i na ekranie pojawia sie poziomy pasek czy teoretycznie brak odchylania pionowego ....i wtedy po pokazaniu sie owego paska zapala sie dioda stanby i stale swieci ,prawdopodobnie jest to jakis kod z tego co wiem w sonych tak bywa z tymi kodami .wiec podstawiłem juz dwa układy STV9379 napiecia sa +- 13,70V powinno byc chyba +-15V elki pozmieniane w aplikacji scalaka pionu z tego co sprawdziłem schemat jest prawie taki sam jak chassis BE3B i BE3D jesali chodzi o odchyalnie poziome i pionowe głowica polutowana (tzn zimne luty )a takze zimne luty posprawdzane i przelutowane w okolicy odch H i V napiecia zasilacza w porzadku glówne napiecie +135V wiec nie mam jusz pomysłów do tego a by pojawił sie obraz w ttym TV .ludzie ratujcie gdzie jeszcze uderzyc bo nie mam jusz pomysłów .a czy to napiecie na układzie ramki nie jest za niskie???wg mnie załacza sie protection co jest sygnalizowane własnie swieceniem diody standby tylko jak zlikwidowac ta usterke czekam na pomoc pozdrówka