logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

bizhub C224e brak SMB, nagle wisi po starcie, a na płycie brak wiązek kabli = magic ;-)

serwek 17 Maj 2026 13:42 129 1
REKLAMA
  • #1 21904725
    serwek
    Poziom 26  
    Ocena: 261
    bizhub C224e brak SMB, nagle wisi po starcie, a na płycie brak wiązek kabli = magic ;-) bizhub C224e brak SMB, nagle wisi po starcie, a na płycie brak wiązek kabli = magic ;-)
    Witam Kolegów
    Urządzenie bizhub C224e, która kopiowało, drukowało ale, NIE skanowało po sieci (SMB), a Użytkowanik nie zgłaszał potrzeby/ problemu (do czasu). Jak zgłosił wyszła ciekawostka.
    (skan z USB działał, nie skanowała po sieci)
    Wszelakie zabiegi z wgrywaniem innego lub nowego firmwera nie przynosiły efektu.
    Maszyną została odstawiona (zastąpiona chwilowo na czas naprawy nie skanujacej c224e ) inną.
    Po jakimś tygodniu postanowiłem wócić do zagadnienia. Włączam urządzenie a urządzenia po włączeniu, zawiesza się, wraz z odgłosami wewnętrznymi, szumiąc wentylatorami.
    Podawanie pendriv-ów nie działa (wisi, szumiąc...)
    Postanowiłem sprawdzić z tyłu (z mysłą: może dysk, może coś się wypięło...)
    Oczom moim pojawiło się ciekawe zagadnienie. Na prawej plycie (tej mniejszej) brak w gniazdach wtyków. Co ciekawe brak w tej maszynie wiązek z kablami.
    Byłem przekonany (na 90%), że model c224e powinien mieć wpięte w te miejsca przewody. Sprawdziłem w innej (c224e) i miałem rację. Inne urządzenia mają w ttym miejscu wpięte przewody w płytę.
    Na zdkjęciach zaznaczyłem czego w tej która nie skanowała SMB, a potem trwale się zawiesiła brak.
    O co tutaj chodzi?
    Dlaczego brak całych wiązek przewodów?

Jestem rozbrojony. Jakieś pomysły prosze szanownego Koleżeństwa...???
  • REKLAMA
  • #2 21904918
    mib3
    Poziom 24  
    Ocena: 64
    Trafiłeś na nietypową maszynę a mianowicie maszyna Typ B (nie pytaj czym różnią się od typu A), Z tego co pamiętam to te maszyny w nr seryjnym na ósmym miejscu mają cyfrę 1. I tak w tym przypadku CN35 odpowiada za płytkę ERBP, a CN34 za wentylator od tonerów. Te elementy w tej maszynie nie występują, więc nie ma kabli.
    Można by się zastanowić czy firmwery, które wgrywasz są do tego typu modelu, skoro nie ma wielu płytek które są w innych typach i dodatkowe płytki, które tu występują a w typie A ich nie ma. Trzeba zagłębić się, który firmware obsługuje maszyny typ B.
    M.
REKLAMA