logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki cichy inwerter zamiast ANENJI 6.2 kW, 48 V, 230 V Off Grid do 3000 zł?

rycho71 17 Maj 2026 20:12 393 7
REKLAMA
  • #1 21905018
    rycho71
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam, posiadam inwerter ANENJI 6,2 kW 48 V hybrydowy 230 V Off Grid. Chciałbym zakupić inny o podobnych parametrach, głównie zależy mi, aby pracował bardzo cicho. Będzie umieszczony w domu, głośna praca bardzo przeszkadza domownikom. Myślałem o wymianie na ten model falownika off-grid hybrydowy Growatt SPF 6000 ES PLUS. Czy w ogóle jest sens? Możecie coś doradzić do kwoty 3 tys.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 21905707
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 890
    Skoro wydaje się za głośny to po prostu wymień mu wentylatory na lepszej jakości.

Sam wymieniłem już 2 wentylatory w EaSun 6kW i 3 w Sumry 11kW na wentylatory z komputerów, były akurat pasujące idealnie wentylatory Arctic P12 i P14, głośność spadła ponad dwukrotnie.
  • REKLAMA
  • #3 21905817
    rycho71
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    U mnie będą pasować 80x80 mm, ale wyczytałem, że ktoś już próbował wymieniać na ten model ARCTIC P8 PWM PST, ale pojawiał się błąd 14 na falowniku.
    Może komuś się udało wymienić te wentylatory i podzieli się wiedzą?
    Pozdrawiam,.
  • REKLAMA
  • #4 21906028
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Należy je zgrać że sterownikiem w wentylatorze i na płycie. W moim były do wykorzystania akurat 3 przewodowe i bez problemu można było podpinać.
    Podpinakem tylko +/- i PMW.

Niestety co da Anenji nie wiem jak tam z sygnałami na płycie głównej dla wentylatora.

Ile masz kabli z niego wychodzących?
    Zobacz czy na płycie przy gniazdach wentylatorów masz opisy pinów.
  • REKLAMA
  • #5 21907063
    lopr_pol
    Poziom 32  
    Ocena: 487
    Są jak pamiętam 4 przewodowe, kombinowanie z wymianą raczej nic nie da bo kontroluje obroty i je sprawdza.
    Z hałasem trzeba się pogodzić to tania chińszczyzna ( trzeba było brać trochę droższą np. deye ;) ), jak zmniejszysz przepływ powietrza to się spodziewaj "wybuchów" elektroniki przy większych obciążeniach.
    Nawet przy org. wentylatorach jest wiele sygnałów o dużej awaryjności anenji i podobnych.
  • #6 21907176
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    4 przewody to są zwykle zawsze, pozostaje kwestia odpowiedniego podłączenia pinów.
    Wiedząc gdzie + i - reszta to tylko PMW i sensor obrotów zwykle oparty na czujniku Halla ( RPM ) .

PMW służy do sterowania obrotami a sensor przekazuje tylko stan do inwertera a bez niego właśnie jest error 14 bo inwerter nie wie czy się kręcą i jak szybko wentylatory.

Gdzieś na forach wyczytałem że wentylatory SMH z 4 kablami działają, to są te używane w kompach , głownie na procesorach Intela.

Czarny wentylator CPU Intela z radiatorem, widok z góry pod kątem na białym tle
  • #8 21925682
    mfac
    Poziom 17  
    Ocena: 65
    >>21905817 Ja w anenji odpinałem całkowicie wentylatory na jakiś czas i żadne błędy - ku mojemu zdziwieniu - się nie pojawiały.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru cichego falownika/inwertera hybrydowego off-grid 48 V 230 V o mocy około 6 kW zamiast ANENJI 6,2 kW, z budżetem do 3000 zł, do montażu w domu. Rozważano zakup Growatt SPF 6000 ES PLUS oraz innych modeli z pasywnym chłodzeniem, np. FelicityESS, ale główny problem stanowi hałas wentylatorów. Pojawiły się sugestie wymiany wentylatorów na cichsze modele komputerowe 80 mm, 120 mm lub Arctic P8/P12/P14, jednak zwrócono uwagę, że w Anenji układ nadzoruje obroty i sygnał tachometryczny, więc nieprawidłowe podłączenie może powodować błąd 14. Wskazano też, że w tanich chińskich falownikach ograniczenie chłodzenia może zwiększyć ryzyko przegrzewania i awarii, a niektóre egzemplarze Anenji mogą pracować bez błędu nawet po odłączeniu wentylatorów.
REKLAMA