logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć 2 świetlówki LED na strychu, skoro z kabla od lampy nie działają?

ksaspy 17 Maj 2026 20:33 123 9
REKLAMA
  • #1 21905032
    ksaspy
    Poziom 2  
    Jak podłączyć 2 świetlówki LED na strychu, skoro z kabla od lampy nie działają? Jak podłączyć 2 świetlówki LED na strychu, skoro z kabla od lampy nie działają? Jak podłączyć 2 świetlówki LED na strychu, skoro z kabla od lampy nie działają?
    Cześć kupiłem sobie dwie świetlówki LED, chciałem je podłączyć do kabla od światła na strychu (wyżej zdjęcie), natomiast w ogóle nie działa, po podłączeniu w domu do gniazda świetlówka działa, czyli zgaduję, że coś z prądem 🤣. Co mam zrobić, żeby mieć na strychu światło? Jakiś transformator czy przetwornica? Co kupić, by to działało?
  • REKLAMA
  • #2 21905035
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1850
    Podłączyć do 230V., dwie równoległe
  • #3 21905037
    ksaspy
    Poziom 2  
    >>21905035
    Tylko właśnie tam nie mam nigdzie gniazdka, musiałbym ciągnąć chyba kabel z domu? A co, jak nie chcę tego kabla ciągnąć?
  • REKLAMA
  • #4 21905046
    ta_tar
    Poziom 41  
    Ocena: 2030
    Po pierwsze. Czym załączasz/wyłączasz tą lampę?
    Po drugi. Co to za kabelki odchodzą od żarówki?
  • #5 21905050
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1850
    Kupić wersję akumulatorową
  • #6 21905054
    ksaspy
    Poziom 2  
    >>21905046
    Kable wychodzące z żarówki to dołączony kabel do kabli zasilających żarówkę, i tym dodanym kablem chciałem zasilić świetlówkę niestety nie działa.
  • REKLAMA
  • #7 21905074
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 732
    ksaspy napisał:
    Cześć kupiłem sobie dwie świetlówki led, chciałem je podłączyć do kabla od swiatla na strychu (wyzej zdjecie) natomiast w ogole nie dziala, po podlaczeniu w domu do gniazda swietlowka dziala czyli zgaduje ze cos z pradem

A ten strych jest w Twoim domu czy w kamienicy w której posiadasz mieszkanie? Jak w kamienicy to może być tam inne napięcie np. 24V.
  • REKLAMA
  • #8 21905079
    ksaspy
    Poziom 2  
    >>21905074
    W kamienicy, w której mieszkam.
  • #10 21905098
    Ktoś_tam
    Poziom 40  
    Ocena: 2828
    ksaspy napisał:

Tylko wlasnie tam nie mam nigdzie gniazdka musialbym ciagnac chyba kabel z domu? A co jak nie chce tego kabla ciagnac?

ksaspy napisał:
    Co mam zrobic zeby miec na strychu swiatlo?

Skoro strych nie jest zasilany z twojego mieszkania a jednak jest tam światło to udaj się do zarządcy. Może zastosował jakiś patent przeciw takim co chcą podłączyć się tej części instalacji. Czasem za określoną ilość monet miesięcznie można skorzystać legalnie z wspólnego prądu.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy podłączenia dwóch świetlówek LED na strychu do istniejącego przewodu od lampy. Świetlówki działają po podłączeniu do gniazdka 230 V, więc problem nie leży w samych oprawach, tylko w zasilaniu na strychu. W odpowiedzi wskazano, że należy zasilić je z 230 V i podłączyć równolegle. W dalszej części pojawia się wątpliwość, że na strychu nie ma gniazdka i nie chce być prowadzony dodatkowy kabel z domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA