logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Bora 1.6 SR 8V AKL 1999 - nie odpala na zimno, pompa raz działa?

ExternPacket 22 Maj 2026 06:12 153 4
REKLAMA
  • #1 21907922
    ExternPacket
    Poziom 2  
    Witam, problem z vw bora 1,6 sr 8v AKL 1999 rok.
    Pewnego ranka mi nie odpalił i się zaczęło szczególnie w chłodne dni, ale gdyby tylko trochę zrobi się cieplej, wyjdzie słońce, odpala, bo wtedy słychać przy otwieraniu drzwi, jak załącza się pompa paliwa,wymieniłem na nową, kiedyś przed wymianą pompy tak długo go kręciłem, aż w końcu zapalił.Mam wydruk z komputera od mechanika z warsztatu, ale jak nim tam dojechałem,jest też tak, że jak się dalej pojedzie i się nagrzeje, to ma objawy ciężkiego zapalania.
    Ekran tabletu z listą kodów usterek VW V29.10, m.in. 00668 i 00525, w czerwonej obudowie.
    Proszę o pomoc.
    Wrzuć proszę, co dokładnie wyszło na wydruku z komputera - jakie kody błędów albo opisy błędów podał mechanik?
    00668 napięcie instalacji elektrycznej zacisk 30
    00525 sonda lambda
    35 centralny zamek
    00828 jednostka zamykająca po stronie kierowcy
    00930 jedn zamykająca tył lewy
    90931 jedn zamykająca tył prawy
    Jak dokładnie zachowuje się auto, jak nie chce odpalić: rozrusznik kręci normalnie, silnik tylko łapie i gaśnie czy w ogóle nie podejmuje pracy? I czy był sprawdzany akumulator, przekaźnik pompy/109 albo czujnik temperatury silnika?
    Rozrusznik kręci, iskra jest, jeśli załącza się pompa przy otwarciu drzwi, zapala.
  • REKLAMA
  • #2 21908419
    gry6h54
    Poziom 18  
    Ocena: 36
    Pierwszy blad to wina korozji polaczen, najczesciej na karoserii. Tu bym najpierw szukal problemu. Oraz przeczysc styki przekaznikow pod kierownica. Szczegolnie zobacz od pompy.
  • REKLAMA
  • #3 21908543
    janosik2026
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Podmień przekaźnik pompy paliwa. To wszystko co możesz zrobić. A sonda prawdopodobnie też do wymiany.
  • REKLAMA
  • #4 21909104
    danielzy
    Poziom 31  
    Ocena: 313
    Pompa załącza się i podpompowuje paliwo po otwarciu drzwi kierowcy. Masz błąd od zamka drzwi kierowcy , prawdopodobnie auto nie za każdym razem widzi że otwierasz drzwi i nie załącza pompy. Raczej zamek do wymiany. Sprawdź jeszcze stan przewodów w gumowej przelotce do drzwi.
  • #5 21910113
    ExternPacket
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc, znalazłem popękaną cewkę zapłonową, narazie zapala ciepło i sucho jest.
    Pozdrawiam
REKLAMA