logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie?

kiss39 22 Maj 2026 14:44 489 14
REKLAMA
  • #1 21908233
    kiss39
    Poziom 39  
    Ocena: 636
    Witam.
    Kupiłem miernik częstotliwości z myślą o sprawdzeniu częstotliwości heterodyny w odbiornikach FM. Jak i do czego podłączyć, aby sprawdzić, czy ten miernik działa?

Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie? Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie? Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie? Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie? Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21908289
    jozgo
    Poziom 42  
    Ocena: 1328
    Jaka jest czułość tego miernika?
  • #3 21908474
    kiss39
    Poziom 39  
    jozgo napisał:
    Jaka jest czułość tego miernika?

Nie wiem, czułość można pewnie ustawić potencjometrem (żółty) montażowym.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 21908501
    HD-VIDEO
    Poziom 43  
    Ocena: 1860
    To nie jest potencjometr, a trymer.

Czułość można poznać po 8-nozkowym układzie.

Dodano po 28 [minuty]:

Prawdopodobnie jest to MB501, wyprowadzenie 1 jest wejściem, a wyprowadzenie 4 jest wyjściem do mikrokontrolera, wyprowadzenie 5 masa, więc by się zgadzało.

Czyli ok. 140 do 420 mV skut. w zależności od częstotliwości.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21908559
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Zwiń kilka cm drutu o małej średnicy w cewce, przylutuj do wejścia pomiarowego miernika i zbliżaj tą cewkę do cewki heterodyny. Z odpowiedniej odległości pojawi się wartość f na wyświetlaczu. Trzeba pamiętać, że taki pomiar będzie delikatnie odstrajał heterodynę jeśli nie ma stabilizacji częstotliwości.
  • Pomocny post
    #6 21908655
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    kiss39 napisał:
    Kupiłem miernik częstotliwości z myślą o sprawdzeniu częstotliwości heterodyny w odbiornikach FM. Jak i do czego podłączyć, aby sprawdzić, czy ten miernik działa?

Wstępnie? Nie da się. Twój oparty o MB506 pracuje od 100 MHz w górę. Do tego pewnie jest jednozakresowy. Rada dla innych? W tej klasie cenowej wybierać mierniki na PIC-ach, które mają dwa zakresy, pierwszy od 0 do 50 MHz mierzone bezpośrednio przez uC i drugi zakres w zależności od preskalera MB501 od 10 MHz do 1 GHz lub MB506 od 100 MHz do 2,4 GHz.

Pierwszy przykład z brzegu. https://pl.aliexpress.com/item/1005007385777528.html

Jedno wejście, preskaler, przełącznik zakresu i uC. 3 układy na płytce.
  • Pomocny post
    #7 21908679
    jozgo
    Poziom 42  
    Ale heterodyna dla UKF pracuje od ok. 99 do ok. 119 MHz.
    Jest tylko pytanie, czy przyrząd jest na tyle czuły, aby wystarczył sygnał z cewki zbliżonej do cewki oscylatora. No bo innego sposobu nie ma.
  • Pomocny post
    #8 21908702
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1441
    jozgo napisał:
    Jest tylko pytanie, czy przyrząd jest na tyle czuły, aby wystarczył sygnał z cewki zbliżonej do cewki oscylatora.

Nie ma szans, a jak mocno sprzęgnie to w najlepszym przepadku rozstroi obwód, w najgorszym heterodyna zerwie drgania, bo będzie zbyt mocno obciążona.
    Układ potrzebuje wejścia o wysokim oporze, małej/znikomej pojemności i wysokiej czułości, na np. tranzystorze FET jak w oscyloskopach.
    Są sondy aktywne na MOSFET-ach dwubramkowych lub FET-ach do 1 GHz w necie, np. ta jest ciekawa:
    https://www.nutsvolts.com/magazine/article/november2010_reed
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21909070
    jozgo
    Poziom 42  
    Też uważam, że jest za mało czuły aby zadziałać bez ingerencji w działanie heterodyny.
    Ja do wstępnego zestrojenia używam, wyśmianej już tu staroci, czyli grid dip metra RUFG-4 INCO.
    Szybko diagnozuje jak mocno heterodyna jest odstrojona i czy w górę czy w dół.
    Ponadto bez zasilania radia szacuje częstotliwości rezonansowe wszystkich obwodów rezonansowych, filtrów...
  • #10 21909195
    kiss39
    Poziom 39  
    silvvester napisał:
    Wstępnie? Nie da się. Twój oparty o MB506 pracuje od 100 MHz w górę. Do tego pewnie jest jednozakresowy. Rada dla innych? W tej klasie cenowej wybierać mierniki na PIC-ach, które mają dwa zakresy, pierwszy od 0 do 50 MHz mierzone bezpośrednio przez uC i drugi zakres w zależności od preskalera MB501 od 10 MHz do 1 GHz lub MB506 od 100 MHz do 2,4 GHz.

Pierwszy przykład z brzegu. https://pl.aliexpress.com/item/1005007385777528.html Jedno wejście, preskaler, przełącznik zakresu i uC. 3 układy na płytce

Przejrzałem YT i natknąłem sie na film może naszego użytkownika Elektrody , ktory sam sobie zorbil obudowe do miernika.
    Prezentacja miernika częstotliwości PLJ-9VFD - https://www.youtube.com/watch?v=n2csih88sWw

Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie?
  • Pomocny post
    #11 21909210
    silvvester
    Poziom 25  
    Ocena: 161
    jozgo napisał:
    Ale heterodyna dla UKF pracuje od ok. 99 do ok. 119 MHz.Jest tylko pytanie, czy przyrząd jest na tyle czuły, aby wystarczył sygnał z cewki zbliżonej do cewki oscylatora. No bo innego sposobu nie ma.

Faktycznie, jakoś tak spojrzałem na heterodynę ale odpowiadając miałem na myśli pośrednią 10,7M. Tak czy siak AVRy do pomiaru częstotliwości są gorsze od PICów, a za niewielkie pieniądze mamy miernik oparty o PIC z lepszą rozdzielczością. Ja sobie sprawiłem hamega 8021-3 jeszcze z C31 i EPROM, ma pomiar okresu, potencjometr do regulacji wyzwalania, TCXO i możliwość podania częstotliwości wzorcowej 10MHz do kalibracji. Na ebay te mierniki można upolować raz na 2-3 miesiące za ok. 400 zł tak w wersji starszej z końcówką nazwy -3 jak i nowsze -4. Wersja -4 jest już na podzespołach SMD i ma ciut lepsze wejście do 1GHz na dwóch wzmacniaczach. Bez kalibracji one mają odchyłkę 3Hz na 10MHz i to po 15-20 latach od produkcji. Wada? Trzeba samodzienie dorobić zasilanie jak dobrze pamiętam +12, +5 i -5V.

Dodano po 27 [minuty]:

kiss39 napisał:
    Przejrzałem YT i natknąłem sie na film może naszego użytkownika Elektrody , ktory sam sobie zorbil obudowe do miernika.
    Prezentacja miernika częstotliwości PLJ-9VFD - https://www.youtube.com/watch?v=n2csih88sWw

Ładnie sie prezentuje. Podejrzewam wykorzystanie starych zapasów wyświetlaczy które ciężko było sprzedać. Sam zwykle szukałem mierników z rozdzielczością 1Hz dla czasu bramkowania 1Hz. Przy okazji wrzucę obwód wejściowy hamega 8021-4, nie wiem na ile dodanie dwóch wzmacniaczy poprawia czułość. W dokumentacji piszą o 20mV.
  • Pomocny post
    #12 21909260
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    kiss39 napisał:
    Jak i do czego podłączyć, aby sprawdzić, czy ten miernik działa?

Najprościej zrobić multiwibrator (można na tranzystorach, ale wypada się postarać, żeby generować sporą częstotliwość; można na bramkach logicznych, może na NE555... choć on da nieco małą częstotliwość, może ze 200 kHz) i podać sygnał na wejście (przedtem upewnić się, jakie napięcie jest dopuszczalne - czy nie trzeba zmniejszyć sygnału). Jak wyświetli częstotliwość, to znaczy, że działa. Ale nie wiem, czy taka częstotliwość nie będzie za niska - czy ten miernik ma działać od zera, czy wymaga grubych MHz, by coś zmierzyć?

Osobna sprawa z pomiarem częstotliwości heterodyny w okolicy 100MHz. Po pierwsze, nie wolno jej zbyt mocno obciążyć, więc trzeba podłączyć poprzez jakiś wtórnik, i to zawierający tranzystory o dużej częstotliwości granicznej, a takie trudno dostać - np. jakieś BC się nie nadają. Po drugie, czy ta częstotliwość jest w zakresie tego miernika?
  • Pomocny post
    #13 21909272
    Janusz_kk
    Poziom 39  
    Ocena: 1441
    silvvester napisał:
    Przy okazji wrzucę obwód wejściowy hamega 8021-4, nie wiem na ile dodanie dwóch wzmacniaczy poprawia czułość. W dokumentacji piszą o 20mV.

Wszystko fajnie, ale to musi być starannie zaprojektowana płytka z ekranami żeby się nie wzbudzało.
  • #14 21909277
    jozgo
    Poziom 42  
    >>21909260 BC547 ma Ft 300MHz.
  • Pomocny post
    #15 21909313
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4199
    jozgo napisał:
    >>21909260 BC547 ma Ft 300MHz.

Czyli wzmocnienie prądowe 3 przy 100MHz - mierny będzie wtórnik na takim tranzystorze.

Rzeczywiście wygląda na MB506 - podobny jest tu: https://www.ebay.com/itm/135122839208
    Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie? Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie? Miernik częstotliwości z Allegro do heterodyny FM - jak podłączyć i sprawdzić działanie?

Nota katalogowa podaje dopuszczalne napięcie zasilania V_CC=7V, zalecane 5V±0,5V, dopuszczalne na wejściu -0,5V..V_CC - czyli można mu podać sygnał z NE555 zasilanego z 5V; zalecana amplituda sygnału dla zakresu 100MHz..1300MHz od 174mV do 2063mV (wyliczone z dBm). Częstotliwość od 100MHz z kondensatorem 1000pF na wejściu (i takie tam widać) - jeśli to odpowiada zmniejszaniu czułości o 6dB/oktawę poniżej 100MHz, to dla 200kHz musiałaby być amplituda 500x większa, czyli 87V... z NE555 nie ma szans, trzeba z 10MHz z amplitudą 2V.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy użycia taniego miernika częstotliwości kupionego na Allegro do sprawdzenia częstotliwości heterodyny w odbiornikach FM oraz sposobu jego podłączenia i weryfikacji działania. Pojawia się pytanie, do jakiego punktu układu należy go podłączyć, aby poprawnie mierzył częstotliwość generatora lokalnego w tunerze FM i jak sprawdzić, czy sam miernik działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA