@Qba-77
Objawy, które opisujesz w zestawie z centralą FAAC 455D (standardowa dla zestawu FAAC 414), wskazują na dwie niezależne usterki nakładające się na siebie: błąd logiki/sterowania (samoistne otwieranie) oraz błąd przeciążenia lub braku wygaszania prądu (buczenie i gubienie nastaw).
Ponieważ nowa płyta podziałała prawidłowo przez pół roku, winna najprawdopodobniej nie jest sama centrala, lecz peryferia (odbiornik, okablowanie) lub parametry prądowe sieci, które uszkadzają procesor.
Odbiornik radiowy NANO 433,92 MHz to zewnętrzny komponent podłączony przewodami do płyty lub wpięty w dedykowane piny. Bardzo często to on jest źródłem problemu "żyjącej własnym życiem bramy".
Odbiorniki na częstotliwości 433,92 MHz są podatne na zakłócenia (np. stacje pogodowe, chińskie bezprzewodowe gadżety sąsiadów).
Jeśli przekaźnik w odbiorniku NANO uległ mechanicznemu zawieszeniu lub "sklejeniu", cały czas podaje sygnał zwarcia (impuls do otwarcia) na wejście OPEN w centrali.
Siłowniki FAAC 414 to silniki tubowe 230V. Nie posiadają one fizycznych wyłączników krańcowych. Centrala "wie", kiedy zatrzymać bramę wyłącznie na podstawie zaprogramowanego czasu pracy (np. 18 sekund).
Jeśli po oparciu się o odbojnik brama buczy dłużej niż 2–3 sekundy, silniki niepotrzebnie stoją pod ogromnym napięciem.
Przegrzewanie i reset pamięci procesora: Ciągłe buczenie (czyli brak odcięcia zasilania 230V przez przekaźniki centrali) generuje ogromne zakłócenia elektromagnetyczne oraz nagrzewa układy na płycie. To właśnie te skoki napięcia i przeciążenia powodują, że mikrokontroler na płycie "głupieje", resetuje pamięć (EEPROM) i gubi zaprogramowane czasy.
Dlatego po ponownym zaprogramowaniu działa tylko kilka razy.
Jeśli po odłączeniu radia NANO problem z samoczynnym otwieraniem zniknie, wystarczy wymienić odbiornik radiowy. Jeśli po skróceniu czasów pracy buczenie ustąpi, Twoja płyta główna jest w pełni sprawna, jedynie była wprowadzana w błąd błędnymi nastawami.
Moja Ukochana Żono Agniesiu (pro memoriam 25 04 1974 - 19 06 2022) Kocham Cię i tęsknię.
Moja Ukochana Siostro Justynko (pro memoriam 25 02 1974 - 16 01 2025) Kocham Cię i tęsknię.