logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 414 z NANO 433,92MHz - sama się otwiera, gubi ustawienia

Qba-77 23 Maj 2026 15:24 342 9
REKLAMA
  • #1 21908701
    Qba-77
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Centrala FAAC 414: ustalenie przyczyn rozregulowań.
    Brama sama się otwiera. Na pilota raczej reaguje. Po zamknięciu lub otwarciu buczy, nie działają ustawienia. Po ponownym zaprogramowaniu raz czy dwa działa prawidłowo, a potem to samo - otwiera się sama i buczy.
    Kilka miesięcy temu wymieniłem na nową płytę, taką samą, żeby łatwo przełożyć i przez pół roku było dobrze, a teraz się znowu coś stało, przecież nie mogę co pół roku wymieniać płyty za 500 zł. A może to odbiornik do pilotów, mam zamontowany odbiornik NANO 433,92 MHz. Proszę o propozycje pomocy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21909420
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3631
    Czy po odpieciu odbiornika i sterowaniu z wejscia przycisku to samo?
  • REKLAMA
  • #3 21910032
    Qba-77
    Poziom 9  
    Co znaczy "sterowaniu z wejścia przycisku"?
    A można założyć, że odbiornik jest ok. To co wtedy?
    Czy może być coś z za wysokim napiciem w sieci?
  • Pomocny post
    #4 21910056
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1035
    Qba-77 napisał:
    Co znaczy "sterowaniu z wejścia przycisku"?

To znaczy na chwilkę zewrzeć, 1 sek. lub mniej, wejście 9 (OP-A) i 16 (-24V) centrali, przy prawidłowym działaniu pierwsze krótkie zwarcie spowoduje otwieranie się bramy, drugie krótkie zwarcie ją zatrzyma, trzecie zwarcie odwróci jej ruch.

Qba-77 napisał:
    A można założyć, że odbiornik jest ok. to co wtedy?

Dlatego jest sugestia odpięcia odbiornika i sprawdzenie działania jak wyżej.
  • #5 21911796
    Qba-77
    Poziom 9  
    Odłączyłem odbiornik, po złączeniu 9 i 16 przy otwieraniu: zatrzymała się, zaczęła zamykać się, znowu się zatrzymała i tak dalej. To o czym to świadczy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21911806
    rokbok
    Poziom 40  
    Qba-77 napisał:
    odłączyłem odbiornik , po złaczeniu 9 i 16...

Czy sekwencja była taka, pierwsze zwarcie 9 i 16 uruchamia bramę, drugie ją zatrzymuje, trzecie odwraca jej ruch, jeżeli tak było to jest to działanie prawidłowe.

Przyczyną anomalii Twojej bramy może być radio, jeżeli bez niego brama nie będzie "wariować" to pozostaje jego wymiana lub zastosowanie radia zewnętrznego kompatybilnego z Twoimi pilotami lub z własnymi pilotami, radio zewnętrzne podłączasz pod 9 i 16 centrali napędu.
  • #7 21911921
    Qba-77
    Poziom 9  
    A jak wytłumaczyć fakt, że jak miałem starą centralę sterującą Faac 452 z tym samym odbiornikiem i też od czasu do czasu się otworzyła, po ustawieniu było kilka miesięcy dobrze, nieraz miesiąc, nieraz kilka dni, ale w pewnym momencie to się powtarzało notorycznie i chyba nawet z zaprogramowaniem był problem. Więc kupiłem w tamtym roku nową z tym samym odbiornikiem, podłączyłem i przez pół roku, przez ten okres zimowy, było dobrze bez problemu, a teraz /tak od kwietnia/ znowu jest problem. Ktoś pisał, że może przepięcie od fotowoltaiki w okresie dużego nasłonecznienia uszkodziło centralę, jest to możliwe, bo skoki napięcia u mnie na falowniku z tego roku są do 260 V.
  • Pomocny post
    #8 21911926
    rokbok
    Poziom 40  
    W elektronice wszystko się może zdarzyć, nie odpowiadasz na zadane pytania, nie próbujesz przez jakiś czas sprawdzić działania bramy bez radia więc trudno zdalnie zdiagnozować Twój problem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21911984
    KOCUREK1970
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 5486
    @Qba-77
    Objawy, które opisujesz w zestawie z centralą FAAC 455D (standardowa dla zestawu FAAC 414), wskazują na dwie niezależne usterki nakładające się na siebie: błąd logiki/sterowania (samoistne otwieranie) oraz błąd przeciążenia lub braku wygaszania prądu (buczenie i gubienie nastaw).

Ponieważ nowa płyta podziałała prawidłowo przez pół roku, winna najprawdopodobniej nie jest sama centrala, lecz peryferia (odbiornik, okablowanie) lub parametry prądowe sieci, które uszkadzają procesor.

Odbiornik radiowy NANO 433,92 MHz to zewnętrzny komponent podłączony przewodami do płyty lub wpięty w dedykowane piny. Bardzo często to on jest źródłem problemu "żyjącej własnym życiem bramy".
    Odbiorniki na częstotliwości 433,92 MHz są podatne na zakłócenia (np. stacje pogodowe, chińskie bezprzewodowe gadżety sąsiadów).
    Jeśli przekaźnik w odbiorniku NANO uległ mechanicznemu zawieszeniu lub "sklejeniu", cały czas podaje sygnał zwarcia (impuls do otwarcia) na wejście OPEN w centrali.

Siłowniki FAAC 414 to silniki tubowe 230V. Nie posiadają one fizycznych wyłączników krańcowych. Centrala "wie", kiedy zatrzymać bramę wyłącznie na podstawie zaprogramowanego czasu pracy (np. 18 sekund).
    Jeśli po oparciu się o odbojnik brama buczy dłużej niż 2–3 sekundy, silniki niepotrzebnie stoją pod ogromnym napięciem.

Przegrzewanie i reset pamięci procesora: Ciągłe buczenie (czyli brak odcięcia zasilania 230V przez przekaźniki centrali) generuje ogromne zakłócenia elektromagnetyczne oraz nagrzewa układy na płycie. To właśnie te skoki napięcia i przeciążenia powodują, że mikrokontroler na płycie "głupieje", resetuje pamięć (EEPROM) i gubi zaprogramowane czasy.
    Dlatego po ponownym zaprogramowaniu działa tylko kilka razy.

Jeśli po odłączeniu radia NANO problem z samoczynnym otwieraniem zniknie, wystarczy wymienić odbiornik radiowy. Jeśli po skróceniu czasów pracy buczenie ustąpi, Twoja płyta główna jest w pełni sprawna, jedynie była wprowadzana w błąd błędnymi nastawami.
  • #10 21912233
    Qba-77
    Poziom 9  
    Wielki dzięki za szczegółowy opis problemu.
    Dzisiaj odpiąłem odbiornik ale brama tez się sama otworzyła. sprawdziłem jeszcze raz działanie zwarcia styków 9 i 16, działa chyba prawidłowo: otwiera, kolejne zetniecie zatrzymuje i ponownie zamyka.
    Dodam ze mając rozkręconą skrzynkę, zauważyłem ze po wałczeniu zasilania, sterownik przechodzi w tryb programowania, czyli mruga dioda przy przycisku F. Czyli centrala do wymiany, pytanie tylko czy da sie naprawić? Czy ktoś naprawia takie rzeczy, swoja starą centrale dałem do miejscowego fachowca od RTV, powiedział ze spróbuje sprawdzić. Zawsze lepiej jak to robi ktoś co na co dzień naprawia takie centrale bo wie na pamięć co tam się psuje.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Brama z napędem FAAC 414 sama się otwiera, po zamknięciu lub otwarciu buczy i gubi ustawienia, mimo wcześniejszej wymiany płyty sterującej. Po odłączeniu odbiornika radiowego i sprawdzeniu sterowania z wejścia przycisku centrali zachowanie bramy wskazuje na prawidłową sekwencję pracy wejścia 9/16, co sugeruje, że przyczyną anomalii może być odbiornik radiowy NANO 433,92 MHz. Zaproponowano jego odłączenie, wymianę lub zastosowanie zewnętrznego radia kompatybilnego z pilotami, podłączanego do wejścia 9 i 16 centrali.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA