logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Błędne odczyty temperatury kolektora w sterowniku Tech I3-Plus

IC_Current 24 Maj 2026 08:34 162 3
REKLAMA
  • #1 21908975
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2521
    Posiadam sterownik Tech I3 Plus, który kontroluje pracę pompy solarnej. Na kolektorze i bojlerze zamontowane są czujniki PT-1000. Całość co do zasady działa prawidłowo, ale co pewien losowy, nieokreślony czas pojawia się błędny odczyt temperatury z kolektora. Na krótką chwilę (do max 5 minut) odczyty podnoszą się bez powodu w okolice 150 i więcej stopni, co powoduje oczywiście alarm w sterowniku. Zazwyczaj dzieje się to, gdy nasłonecznienie i temperatura kolektora są mocno zmienne, ale i w nocy potrafi "rozgrzać kolektor".

Zrzut ekranu aplikacji TECH „Statystyka” z wykresem temperatury i krótkim skokiem do ok. 140°C Zrzut ekranu aplikacji TECH Sterowniki z wykresem temperatur i statystyką; widoczne skoki do ok. 140.

Jakieś sugestie gdzie szukać przyczyny?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21910070
    sisko
    Poziom 34  
    Ocena: 538
    Sprawdź przewody, punkty łączenia, podłączenia czujnika. Czujnik może być także uszkodzony jak i wejścia w sterowniku. Ale jeżeli dzieje się to w mocno zmiennych warunkach pracy kolektora. W pierwszej kolejności sprawdzić przewody i czujnik.
  • REKLAMA
  • #3 21928347
    IC_Current
    Sprawa się rozwiązała.
    Czujnik i przewody były oczywiście podejrzane od początku, tym bardziej że już kiedyś czujnik wymieniałem. Kupiłem czujnik (z myślą, że jak już wyjdę na dach, to wymienię profilaktycznie, żeby znowu nie wchodzić). Po wejściu znalazłem niespodziankę - hydraulicy nadstawili o 50cm przewód i sprytnie to zamaskowali (żebym nie widział i nie kazał im czasem poprawić). Oczywiście wszystko tylko (byle jak) skręcili a nie zlutowali.
    Po wymianie dachu łączenie się napreżyło i prawdopodobnie pracujący na skutek zmian temperatury dach powodował zmiany rezystancji łączenia.
    Nadstawilem przewód, zlutowalem porządnie i od trzech tygodni nie ma błędów odczytu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21928350
    IC_Current
    Zlokalizowanie i usunięcie miny pozostawionej lata temu przez hydraulików.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA