Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamcyś8 napisał:To jest wtórnik (wzmocnienie napięciowe 1) wymaga żeby na źródło sygnału dawało odpowiednie napięcie.Witam czy wzmacniacz na dwóch tranzystorach 2n3055 , czyli po 1sztuka na kanał napędzi mi słuchawki 32OHM . Oto schemat
_jta_ napisał:Osobna sprawa, że to dziadowski układ wzmacniacza - w takim układzie przez słuchawki z BC337 może bez sygnału popłynąć prąd do 80mA, przez co wydzieli się w nich moc ponad 200mW - czy one to wytrzymają? Raczej wypada robić układ tak, by przez słuchawki nie płynął prąd stały.
cyś8 napisał:
2N4427 napisał:Też mnie to zastanawia, zapewne wadliwe schematy wygrywają z poprawnymi liczbą elementów.Skąd ty bierzesz takie schematy?
Moderowany przez ArturAVS:Wstawki polityczne usunięto.
rezasurmar napisał:To znacza, że to zy projekt.Bardzo przyzwoity wzmacniacz, prosty do zrobienia
Przy droższych słuchawkach polecałbym jednak zrobić sobie dodatkowy układ zabezpieczający przed stałym napięciem na wyjściu.
rezasurmar napisał:PS. Trzeba dosyć dokładnie ustawić napięcia zasilania, bo każda niesymetryczność pojawi ci się na wyjściu.
buszyl33 napisał:Po zapoznaniu z tematem, powiem tak 2N3055 się nadaje. 50 lat temu wlaśnie na nich słuchaliśmy muzyki.